Mahabharata Podcasts
-
Följ med på en resa av kosmiska dimensioner. De indoeuropeiska folken drog i urtiden åt två håll, till Europa samt till Iran och Indien. I Indien var de med om att skapa den mäktiga berättelsen Mahabharata, på språket sanskrit, som ofta kallas världens längsta berättelse. Den handlar om kampen mellan två släkter som får sin kulmen i slaget vid Kurukshetra. Men Mahabharata innehåller samtidigt hundratals delberättelser och lärdomar inom ramberättelsen, bl.a. en strid mellan gudar och demoner samt Bhagavadgita, som förklarar krigarens plikt och de högre religiösa sammanhangen. I dagens vandring bjuder Jalle Horn och Lennart Svensson på en inblick i ämnet indologi och det storslagna eposet Mahabharata, som berör allt mellan himmel och jord.
https://www.svegot.se
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.sveating.se/subscribe -
Tanken på att allt är en slump och att mänskligheten lever i en dödsdömd dystopi kan kännas outhärdlig. Det finns olika sätt att skapa mening med sitt liv. Hur formar vi en historia som gör vårt livsresa begriplig och meningsfull? Kanske tro på gud eller på framtiden? En guru kan möjligtvis ge en känsla av upplysning? Fokus kan ligga på att leva i nuet? Yoga? Bön? Aktier? Manisk motion? Petra tröstar sig med Fellini-filmer när mörkret sänker sig, Karin ser hur allt hänger samman genom sina studier i anatomi. Veckans gäst religionsvetaren Alexander Wessman, använder det indiska eposet Mahabharata som livsstrategi. I avsnittet diskuteras även Svenska Dagbladets podcast Medicinmannen. Serien berättar den tidigare okända historien om medicinmannen ”Man” och hans följare – en sekt som dyrkade naturen och försökte leva som ett ursprungsfolk i Sverige och Finland i början av 1990-talet. En ambition som fick ett tragiskt slut. Podden är en dokumentär i fem delar, skriven och berättad av journalisten Lars Berge.