Lars Hansson Podcasts
-
Den unge polacken Teddy blev tillfångatagen under kriget och blev lägerfånge hos nazisterna. Han skeppades till Norge för att hugga skog. En dag tog han chansen och flydde över gränsen till Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Teddy växte upp i nuvarande Ukraina, på en plats som när han föddes ingick i Österrike-Ungern, men som när kriget kom, var polskt territorium.
Hans dotter Bitte Sundin, som bor i Norrköping, berättar att Teddy blev krigsfånge hos nazisterna. Han var gratis arbetskraft åt en fiskare, han byggde bunkrar i Berlin, men när han vägrade att gå in i den tyska armén sattes han i koncentrationsläger. Därifrån skeppades han och andra fångar upp till norra Norge, där de skulle avverka skog och bygga vägar.
Det var där Teddy såg sin chans att fly. Han och en kamrat fick hjälp av modiga norrmän att i en dramatisk flykt ta sig över till Sverige. Här blev Teddy kvar. Det fanns ingenting kvar att återvända till i hans gamla hemby. Släkten hade deporterats och byn hade hamnat bakom järnridån.Historikern Lars Hansson har skrivit en avhandling och flera böcker om de drygt 60 000 flyktingar som tog sig över den norsk-svenska gränsen under andra världskriget. Med hjälp av förhörsprotokoll, minnesberättelser, memoarer och intervjuer har han kunnat se att de som tog sig över till Sverige oftast fick hjälp av hjältemodiga människor i gränstrakterna. Men han har också sett att fångar blev tillbakaskickade under en kort tid av nitiska tjänstemän.
Programmet är gjort av
Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström
[email protected] -
20 januari 2021. Generellt ska man vara försiktig med att använda ord som revolution och paradigmskifte men det i detta avsnitt kan det faktiskt finnas anledning att använda dessa kraftuttryck. Med ny teknik som tidigare bara använts inom sjukvården kommer nu sågverksindustrin att ligga i frontlinjen när det gäller den digitala revolutionen. Genom att röntga stockarna och i hög hastighet analyseras en enorm mängd data kommer varenda stock att kunna utnyttjas på bästa möjliga sätt i våra sågverk. På så sätt kommer vi att kunna bygga fler hus av varje träd och varje stock kommer att användas till exakt rätt slutanvändning. Vad innebär detta för träindustrin? Vilken förändring har skett de senaste åren? Hur står andra byggindustrier i förhållande till träbranschen i den här frågan?
Deltar gör: Björn Källander, chef standardisering och forskning på Svenskt Trä, Lars Hansson, professor Träteknik LTU, Johan Oja, teknikchef Norra Timber, Anders Carlsson, teknik- och utvecklingschef Derome Hus och Mathias Fridholm, direktör Svenskt Trä.