Lars Berge Podcasts
-
Meteoritjägarna fick rätt. De får behålla meteoriten de hittade i grevens skog. Men vad har domen för betydelse för vetenskapen? Vad händer i djurparkerna? Och vem ska dricka upp ölkyrkogården?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Igår kom domen i striden om grevens sten - och det fastslogs att meteoriter ska tillfalla den som hittat dem. Men hur vet man att det är en rymdsten man har hittat, och inte vilken simpel gammal bit gnejs som helst? Och vilken roll spelar meteoritjägarna och deras fynd ur ett vetenskapligt perspektiv? Vi frågar Årets geolog 2022, Erik Jonsson, som är statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning (SGU) samt professor i mineralogi vid Uppsala universitet. Och han berättar att grevestenen minsann inte är någon vanlig sten.
-Den består i princip bara av nickeljärn. Och det är väldigt häftigt, för var hittar man nickeljärn i en planet? Jo, i kärnan, säger Erik Jonsson.
Och så här på årets mörkaste dag funderar vi över hur varmt det är på södra halvklotet. Och hur törstiga är argentinarna, när de nu ska fortsätta att fira VM-segern i fotboll med hjälp av ölkyrkogården i Qatar?
Det har hänt så mycket mystiskt i svenska djurparker på sistone. Vi diskuterar vilda djur i fångenskap med Lars Berge, journalist och författare, som har skrivit reportageboken "Vargattacken" och just nu är aktuell med poddserien "Simma med delfiner". Han spår att det blir färre rovdjur och fler karuseller på djurparkerna i framtiden, i takt med att besökarna blir alltmer medvetna och kritiska.
Och så har de nya ministrarna fått betyg av svenska folket, precis som skoleleverna, lagom till jul. Vi får en analys av Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot. Och frågan är: Om regeringen vore en högstadieelev, skulle den då kunna komma in på gymnasiet?
Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Hélène Benno
Producent: Amanda Rydman -
Journalisten Lars Berge är mitt uppe i arbetet med sin dokumentär när den oväntade nyheten släpps: Efter över 50 år ska delfinariet på Kolmården plötsligt läggas ner. Beskedet leder vidare till frågan om hur delfinerna blivit en så stark symbol i vår kultur. Hur de fått förkroppsliga våra idéer om frihet, gränslös kommunikation, inre harmoni och lösningen på vår tids stora ödesfråga: Klimatet. Men också vad som kommer att hända med delfinerna nu? Vad kommer de att ta vägen när Kolmårdens delfinarium stänger för gott? Simma med delfiner är en dokumentärserie i tre delar skapad av Lars Berge för Spotify Dok. Robert Barkman och Sara Olsson på Banda producerar och Alexander Dominici är exekutiv producent hos Spotify. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Kan en delfin bli så deprimerad att den begår självmord? Vicky fångades in i mexikanska golfen 1979. Till skillnad från många andra delfiner överlever hon på Kolmården och blir en av djurparkens äldsta och mest omskrivna delfiner. Men 2015 upphör all rapportering om Vicky. Tidigare delfintränare kan eller vill inte berätta vad som har hänt. Samtidigt avslöjas fler omständigheter kring massdöden i Kolmårdens delfinarium.Detta är avsnitt 2 av Simma med delfiner, en dokumentärserie i tre delar skapad av Lars Berge för Spotify Dok. Robert Barkman och Sara Olsson på Banda producerar och Alexander Dominici är exekutiv producent hos Spotify. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Bakom kulisserna på ett av nordens mest populära turistmål utspelar sig en okänd tragedi. Ett läckt dokument avslöjar att delfiner dör på Kolmården. De dör i massor. Varför? I tre avsnitt berättar journalisten och författaren Lars Berge (”Vargattacken”, 2018) hela historien om hur Kolmårdens delfiner en gång kom till Sverige från Karibien och vad som hände sedan. Dokumentärserien är dels en historia om psykologin hos ett av världens mest intelligenta och mytomspunna däggdjur, men även en berättelse om den svenska självbilden. Simma med delfiner är skapad av Lars Berge för Spotify Dok. Robert Barkman och Sara Olsson på Banda producerar och Alexander Dominici är exekutiv producent hos Spotify. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Tanken på att allt är en slump och att mänskligheten lever i en dödsdömd dystopi kan kännas outhärdlig. Det finns olika sätt att skapa mening med sitt liv. Hur formar vi en historia som gör vårt livsresa begriplig och meningsfull? Kanske tro på gud eller på framtiden? En guru kan möjligtvis ge en känsla av upplysning? Fokus kan ligga på att leva i nuet? Yoga? Bön? Aktier? Manisk motion? Petra tröstar sig med Fellini-filmer när mörkret sänker sig, Karin ser hur allt hänger samman genom sina studier i anatomi. Veckans gäst religionsvetaren Alexander Wessman, använder det indiska eposet Mahabharata som livsstrategi. I avsnittet diskuteras även Svenska Dagbladets podcast Medicinmannen. Serien berättar den tidigare okända historien om medicinmannen ”Man” och hans följare – en sekt som dyrkade naturen och försökte leva som ett ursprungsfolk i Sverige och Finland i början av 1990-talet. En ambition som fick ett tragiskt slut. Podden är en dokumentär i fem delar, skriven och berättad av journalisten Lars Berge.
-
Jag orkar inte fler släktingar som säger upp kontakten, tänkte Alex Schulman och bestämde sig för att lämna det självbiografiska för fiktionen. Men kanske kom romanen Överlevarna ännu närmare sanningen om tre bröder som återupplever barndomens utsatthet och inser att de håller på att förlora varandra. Om barndom och minne och ja, sen är ju Alex Schulman ”kvick, rolig och sårbar” också! Programledare Lisa Tallroth.
Böcker som nämns i avsnittet:
Av Alex Schulman:
Överlevarna
Bränn alla mina brev
Glöm mig
Skynda att älska
Trion av Johanna Hedman
Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunnesson
Shuggie Bain av Douglas Stuart
Vargattacken av Lars Berge -
En långhårig man i fjäderskrud dyker upp i Sverige våren 1991. Han kommer från ett nordamerikanskt urfolk och har en unik visdom som ska rädda planeten. Människor följer honom djupt in i skogen för att leva i harmoni med naturen. Men är lägerbyn ett drömsamhälle eller en sekt? Lars Berge berättar den tidigare okända historien om ett experiment som kostade flera människor livet. En ny podd från Svenska Dagbladet och Banda. Premiär den 6 juli.
-
I Medicinmannen berättar Lars Berge den tidigare okända historien om ett experiment som kostade flera människor livet. Premiär den 6 juli.
-
Kalle Lind och journalisten Lars Berge diskuterar naturfilmaren, jonglören och visslaren Jan Lindblad och inte minst hans tigrar. Roy Horn, Klaus Kinski och Indira Gandhi nämns.