Lökeberg Podcasts
-
Solen lyser, vinden är ljummen och små vågor slår upp längs strandkanten. Ett lätt igenkännbart ljud. Här vill man bara ligga kvar hela dagen och lyssna.
Inspelat vid Lökeberg i Bohuslän 3 september 2021
Innan du somnar... om du gillar den här podden, då kan du stötta mitt arbete med 10kr via Swish: 123 416 25 90
Tack och sov gott!
Producent: Joakim Jalin
© 2021 - Jalin Film AB
-
ENTREPRENÖR, 51 år. Född i Göteborg, bosatt i Lökeberg utanför Kungälv. Sommarvärd 2017, Vintervärd nyårsdagen 2018.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
På Björholmen, längst ut mot havet på Tjörn samlas åtta pappor för ett fyra dagar långt pappaläger. Det som förenar är att alla har barn som genomgått eller väntar på transplantation.
Med på lägret är också Tommy Ivarsson från lägerarrangören Jontefonden. Där och då förstår han hur mycket han själv skulle ha behövt sådana möten när hans son Jonathan väntade på nya lungor.
- Vi upptäckte att vi bar på samma tankar. Samma skuld, ensamhet och dåliga samvetet. Vi var rädda. Skiträdda! Rädda för att inte vara bra pappor. Inte minst för de friska barnen, syskonen som får stå åt sidan, berättar Tommy Ivarsson i sitt Vinterprogram.
Under lägerdagarna släpper papporna in varandra i sina innersta tankar. Hur ska man lösa livspusslet? Hur är det att inte kunna sova i samma säng som sin fru? Vad gör man när ekonomin brakar sönder? Även de förbjudna tankarna får yppas- är det inte lika bra att detta får ett slut?
I Vinter i P1 berättar Tommy Ivarsson hur mötet med de andra papporna tvingar honom att konfronteras med de val han själv gjort. Han upplever också med en stark andlig närvaro av sonen, Jonathan Ivarsson som gick bort, 15 år gammal efter att i flera år väntat på en lungtransplantation.
- Jag vill tro att han var vår skyddsängel den helgen. Han såg till att allt som hände i oss kunde landa på en fin plats i kroppen, säger Tommy Ivarsson i sitt Vinterprogram.
Och när pappalägret går mot sitt slut finns där en ny energi och livsglädje.
- Det var som om orden som hade blivit sagda hade lyft av oken som alla gått och burit på. Man kunde se det i deras ansikten och kroppshållning. Jag vågar påstå att ingen kände sig ensam längre, berättar Tommy Ivarsson som tidigare i höst tillsammans med sin familj fick ta emot utmärkelsen ”Årets Vårdhjältar” för arbetet med Jontefonden som idag stöttar ett hundratal familjer runt om i landet.
Om Tommy IvarssonTrefaldigt önskad av lyssnarna! Först som Lyssnarnas Sommarvärd och nu för andra gången som Vintervärd.
I våras kom boken Hudlös: en berättelse om livsmod där han självutlämnande berättar om sina perspektiv, prioriteringar och val när han som pappa utmanades som mest. Sonen Jonathan fick som sexåring diagnosen lungfibros och väntade i flera år på en lungtransplantation. I november 2015 dog han, femton år gammal.
Under Jonathans sjukdomstid startade familjen 2013 Jontefondens Insamlingsstiftelse. De ville göra skillnad för andra som levde i samma situation genom att sätta guldkant på vardagen för de familjer som väntar på eller har genomfört en transplantation. Samtidigt ville de väcka svenska folkets intresse för organdonationsfrågan.
Familjen Ivarsson har precis mottagit utmärkelsen ”Årets Vårdhjältar” på Svenska Hjältar-galan.
Producent: Ola Hemström
-
ENTREPRENÖR, 50 år. Född i Göteborg, bosatt i Lökeberg utanför Kungälv. Sommarvärd 2017.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
– Mitt Vinter på det nya årets första dag handlar om att livet går vidare. Om att leva och våga vara mänsklig. Om att välja glädjen som motor i det svåra. Så många fantastiska föräldrar har hört av sig efter mitt Sommar. Många kunde identifiera sig med känslan jag beskrev, även om de inte hade förlorat någon nära. För mig visar det hur viktigt det är att berätta. Det öppnar stängda rum, frigör nya tankar och gör oss mindre ensamma.
Om Tommy IvarssonDubbelt önskad av lyssnarna! Först som Lyssnarnas Sommarvärd och nu som Vintervärd.
I vår kommer boken Hudlös: en berättelse om livsmod där han berättar om sin sons sjukdomsperiod utifrån en pappas perspektiv. Sonen Jonathan fick som sexåring diagnosen lungfibros och väntade i flera år på en lungtransplantation. I november 2015 dog han femton år gammal.
Familjen startade Jontefondens Insamlingsstiftelse under Jonathans sjukdomstid då de mötte andra som också hade det tufft. Fonden har skapat ett stort engagemang för organdonationsfrågan och dess mål är att sätta guldkant i vardagen för de familjer som väntar på eller har genomfört en transplantation.
Producent: Ola Hemström
-
Om vad som händer när man lever i den värsta av mardrömmar att ens barn drabbas av en livshotande sjukdom. Men också om vägen vidare.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Det här är Tommy Ivarssons berättelse om familjens resa med sonen Jonathan, som bara blev 15 år. Kampen mot hans sjukdom varade i nio år. Länge väntade man på en lungdonation och när det äntligen blev aktuellt med en operation måste den avbrytas. När Jonathan vaknade upp sa han: ’Då var det väl inte meningen att jag skulle ha dom lungorna, det är ju ingen idé att sätta in lungor som inte funkar.’
Familjen ’vägrade att sluta leva’ och gjorde allt för att vara så lyckliga som möjligt genom att sätta guldkant på tillvaron. Med en grundplåt från släkt och vänner i samband med storebror Christians konfirmation startar bröderna Jontefonden. En rörelse som fortsatt engagerar många och som skickar guldkanter i vardagen till barn och ungdomar som väntar på eller har genomför en transplantation. Fonden vänder sig också till deras syskon.
Om Tommy IvarssonTommy Ivarsson är 49 år och bor i Lökeberg utanför Kungälv tillsammans med frun Gunilla och sonen Christian. Han är entreprenör och företagare och driver stiftelsen Jontefonden som han startade tillsammans med sönerna Jonathan och Christian redan 2013. Jontefondens mål är att skapa guldkant i vardagen för barn och ungdomar som väntar på eller har genomfört en transplantation.
Tommy Ivarssons Sommarprogram sändes den 19 juli.
Om Lyssnarnas SommarSedan 2007 reserverar Sommarredaktionen varje år ett datum för Lyssnarnas Sommar. En telefonsvarare tar emot inläsningar av inledningar till Sommarprogram, därefter väljer Sommarredaktionen ut ett antal bidrag som publiceras på Sommars hemsida. Det slutliga valet görs av lyssnarna som får rösta på sin favorit.
Producent: Ola Hemström