Läsrörelsen Podcasts
-
YRKE: Redaktör och barnboksentreprenör.
BAKGRUND: Marianne von Baumgarten Lindberg är född 1939. Hon var redaktör för "Vi föräldrar", "Femina" och Magasinet på Aftonbladet. Med stöd från bland annat Astrid Lindgren drev hon framgångsrikt Barnens bokklubb som hade över 100 000 medlemmar. Hon startade även Böckernas klubb, var delägare i Berghs förlag och driver "Opsis barnkultur" som är Sveriges enda tidskrift om barnkultur. Hon sitter även i styrelsen för den ideella föreningen Läsrörelsen som bland annat samarbetar med McDonald's för att sprida böcker via Happy meal. Hon var sedan 1977 gift med skådespelaren Sven Lindberg som avled 2006.
AKTUELL MED: Barnboksmässan i Bologna (25-28/3) där hon genom tidskriften "Opsis barnkultur" presenterar de 31 svenska illustratörer som ställs ut när Sverige är hedersgäst. Läsrörelsens projekt i 31 kommuner för barn upp till tre år; Berätta, leka, läsa i syfte att öka kunskapen om litteratur för små barn hos förskolebarn och förskolepersonal.
I PROGRAMMET: Marianne von Baumgarten berättar om varför hon fick sparken från Femina, varför hon var självförsörjande från 14 års ålder och varför små barns läsande är det viktigaste av allt.
"Redan när jag var sju år tänkte jag att 'här är det bäst att göra någonting själv'."
Marianne von Baumgarten blev chef över sitt eget liv redan som liten flicka och uppfostrade sig själv.
. -
Kärlekens historia av den amerikanska författaren Nicole Krauss erövrade världen. I den nya romanen, Det stora huset, återvänder hon till sina teman om kärlek och förlust. Ett gigantiskt skrivbord står i centrum. En av bokens fem berättare, en antikhandlare osm vigt sitt liv åt att leta upp möbler som stulits från judiska familjer under andra världskriget för att återbörda dem till deras rättmätiga ägare, har återskapat sin fars arbetsrum så som det såg ut den dag Gestapo kom. Men en viktig detalj saknas: skrivbordet. Skrivbordet knyter samman de fem berättelserna genom decennierna och via Budapest. London, Chile och New York. Alla har formats av det de förlorat, och försöker komma underfund med sina liv. - Det finns ett starkt hopp i mina böcker, säger Nicole Krauss Litteraturen hjälper oss att hitta oss själva, att övervinna våra begränsningar. Ulla Strängberg träffade författaren på hennes Stockholmsbesök nyligen.
Klassikerrummet ägnas Norrtullsligan, Elin Wägners debutroman från 1908. Boken handlar om fyra lågavlönade kontorister som delar hyresrum och hjälps åt att försöka överleva som självständiga yrkeskvinnor i ett Stockholm där patriarkatet är obönhörligt. Sexuella trakasserier hör till vardagen, halvsvält likaså. Trots att de fyras liv är hårt och utan hopp är det en förvånansvärt rolig berättelse. Elin Wägner visar sig vara en barsk humorist och dialogen är modern och medryckande. Så var också förlagan en kåseriserie hon skrev i Dagens Nyheter. Maarja Talgres gäster den här gången är kollegan Maria Edström från kulturredaktionen och författaren Anna Karin Palm. Norrtullsligan har av en jury valts till 2011 års Vi-läser bok som är ett projekt i samarbete mellan Författarcentrum och Läsrörelsen.