Kristoffer Albinsson Podcasts
-
Simon Wakter intervjuar Ronald Hagbert med ett gediget förflutet inom svensk kärnkraftsindustri, bland annat som projektledare för bygget av OKG 3 och senare även som VD OKG AB.
Ronald berättar om hur det gick till när bygget av OKG 3 gick på rekordtid (runt 5 år) från första sprängskott i berget till full effekt. Dessutom helt utan subventioner från den svenska staten för investering och anslutning till elnätet.
Intervjun gjordes av Simon Wakter och avsnittet producerades av Kristoffer Albinsson. -
Simon Wakter intervjuar Ronald Hagbert med ett gediget förflutet inom svensk kärnkraftsindustri, bland annat som projektledare för bygget av OKG 3 och senare även som VD OKG AB. Ronald berättar om hur det gick till när bygget av OKG 3 gick på rekordtid (runt 5 år) från första sprängskott i berget till full effekt. Dessutom helt utan subventioner från den svenska staten för investering och anslutning till elnätet. Intervjun gjordes av Simon Wakter och avsnittet producerades av Kristoffer Albinsson.
-
Simon Wakter agerade ambulerande reporter under konferensen CET 2022 och lyckades få en intervju med ingen mindre än Christopher Deir som är Director Strategy and Acquisitions på Ontario Power Generation (OPG).
OPG satsar stort på att bygga och utveckla små modellära reaktorer (SMR) för olika delar av Kanadas energisystem. Den första reaktorn, en BWRX-300 från GE Hitachi skall stå klar så tidigt som 2028. Hör Chris berätta om projekten som OPG driver och varför just OPG och Kanada varit så framgångsrika med att introducera ny reaktorteknik.
Intervjun gjordes av Simon Wakter och avsnittet är producerat av Kristoffer Albinsson. -
Simon Wakter agerade ambulerande reporter under konferensen CET 2022 och lyckades få en intervju med ingen mindre än Christopher Deir som är Director Strategy and Acquisitions på Ontario Power Generation (OPG). OPG satsar stort på att bygga och utveckla små modellära reaktorer (SMR) för olika delar av Kanadas energisystem. Den första reaktorn, en BWRX-300 från GE Hitachi skall stå klar så tidigt som 2028. Hör Chris berätta om projekten som OPG driver och varför just OPG och Kanada varit så framgångsrika med att introducera ny reaktorteknik. Intervjun gjordes av Simon Wakter och avsnittet är producerat av Kristoffer Albinsson.
-
För första gången i podcastens historia så har vi fått med representant från ett energibolag.
Anton Steen är chef för Public Affairs på Fortum och ger här en bra bild om var Fortum står i frågan kring drift av befintlig och ny kärnkraft i Norden, samt hur politiken och industrin måste agera för att möjliggöra nödvändiga investeringar för ett stabilt elsystem. Dessutom så får vi en bra förklaring på hur den klassiska "tallriksmodellen" kan appliceras för mer en än sund kost samt en liten inblick i varför "Finland är som Sverige fast för vuxna". Väl mött!
Medverkande: Kristoffer Albinsson, Simon Water och Anton Steen -
För första gången i podcastens historia så har vi fått med representant från ett energibolag. Anton Steen är chef för Public Affairs på Fortum och ger här en bra bild om var Fortum står i frågan kring drift av befintlig och ny kärnkraft i Norden, samt hur politiken och industrin måste agera för att möjliggöra nödvändiga investeringar för ett stabilt elsystem. Dessutom så får vi en bra förklaring på hur den klassiska "tallriksmodellen" kan appliceras för mer en än sund kost samt en liten inblick i varför "Finland är som Sverige fast för vuxna". Väl mött! Medverkande: Kristoffer Albinsson, Simon Water och Anton Steen
-
Den 11 september är det val och kärnkraft har seglat upp som en av valets absolut hetaste frågor. Strålande Tider gör därför en valspecial med fokus på just kärnkraftfrågan. Hur påverkar politiken kärnkraft och vad tycker de olika partierna? Det är frågor som vi reder ut tillsammans med kärnkraftsexperten Carl Berglöf från Energiföretagen. Väl mött!
Medverkande: Kristoffer Albinsson, Simon Wakter och Carl Berglöf -
Den 11 september är det val och kärnkraft har seglat upp som en av valets absolut hetaste frågor. Strålande Tider gör därför en valspecial med fokus på just kärnkraftfrågan. Hur påverkar politiken kärnkraft och vad tycker de olika partierna? Det är frågor som vi reder ut tillsammans med kärnkraftsexperten Carl Berglöf från Energiföretagen. Väl mött! Medverkande: Kristoffer Albinsson, Simon Wakter och Carl Berglöf
-
I detta avsnitt 10 kör vi vidare på den inslagna vägen från avsnitt 9 och sätter klimatfrågan i fokus. Daniel Westlén är reaktorfysikern (teknologie Dr.) som efter en karriär på Vattenfall engagerade sig politiskt och blev tjänsteman på riksdagspartiet Liberalerna, där han nu arbetar med partiets klimat, energi och miljöfrågor.
Vad är politikens roll när det gäller kärnkraft och en omställning till en klimatsmart framtid? Och hur kan politiken, och den lösning man väljer avgöra om framtiden blir som ett avsnitt från Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga eller Star Trek? Och när man ändå har en reaktorfysiker som arbetat med strategifrågor inom Vattenfall i studion så måste man ju även passa på att prata lite om hur länge det går att köra de befintliga reaktorerna i Sverige och vilket roll SMR kan spela i framtiden. Detta och hel del till diskuteras i detta jubileumsavsnitt - Väl mött!
Podcasten är ett privat initiativ och produceras av Kristoffer Albinsson
(Avsnittet är inspelat före Rysslands invasion av Ukraina. Åtgärderna som diskuteras är dock högst relevanta även när det gäller att göra sig oberoende av fossil energi från länder som använder just leveranser av fossil energi för politiska påtryckningar) -
I detta avsnitt 10 kör vi vidare på den inslagna vägen från avsnitt 9 och sätter klimatfrågan i fokus. Daniel Westlén är reaktorfysikern (teknologie Dr.) som efter en karriär på Vattenfall engagerade sig politiskt och blev tjänsteman på riksdagspartiet Liberalerna, där han nu arbetar med partiets klimat, energi och miljöfrågor. Vad är politikens roll när det gäller kärnkraft och en omställning till en klimatsmart framtid? Och hur kan politiken, och den lösning man väljer avgöra om framtiden blir som ett avsnitt från Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga eller Star Trek? Och när man ändå har en reaktorfysiker som arbetat med strategifrågor inom Vattenfall i studion så måste man ju även passa på att prata lite om hur länge det går att köra de befintliga reaktorerna i Sverige och vilket roll SMR kan spela i framtiden. Detta och hel del till diskuteras i detta jubileumsavsnitt - Väl mött! Podcasten är ett privat initiativ och produceras av Kristoffer Albinsson (Avsnittet är inspelat före Rysslands invasion av Ukraina. Åtgärderna som diskuteras är dock högst relevanta även när det gäller att göra sig oberoende av fossil energi från länder som använder just leveranser av fossil energi för politiska påtryckningar)