Kjell Åke Hansson Podcasts
-
Löpare som gjorde sitt livs maratonlopp i februari i Sevilla då han satte svenskt rekord. Om uppväxten i Somalia, hur det var att komma till Sverige och passionen för löpning.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Jag vill fokusera på alla dom positiva sakerna i mitt livLöparen Mustafa Mohamed berättar om familjen och hur han har passat getter på somaliska landsbygden, bott i storstaden Mogadishu och hur han hamnade i Lysekil i Bohuslän. Hur man kan träffa kärleken trots att man tränar och tävlar hela tiden och han ger oss sina tankar under ett maratonlopp.
En stor stund var när han slog Anders Gärderuds legendariska svenska rekord i 3000 meter hinder i Belgien 2007. Den lätta känslan i kroppen var ändå bättre än själva rekordtiden.
-Det är inte tider, placeringar eller mästerskap som jag minns bäst eller som jag värdesätter mest, utan det är snarare alla resor, upplevelser, alla vänner och allting som jag har lärt mig på vägen.
Mustafa har i grunden en väldigt positiv inställning till livet och är tacksam över saker som vi ofta tar för givet.
Om Mustafa MohamedIdrottsman, löpare, 41 år. Född i Mogadishu, Somalia, bosatt i Partille. Debuterar som Sommarvärd.
Gjorde sitt livs maratonlopp i februari i Sevilla då han satte svenskt rekord.
Har tävlat i två OS-finaler på 3 000 meter hinder, vunnit Lidingöloppet tre gånger och Göteborgsvarvet två. Har också tagit flera SM-guld på olika distanser. Tränar tio pass i veckan. Vill uppleva naturen när han springer och har därför sällan hörlurar i öronen. Är träningskompis med OS- och VM-guldmedaljören Mo Farah.
När han var liten levde familjen som nomader i Somalia. Kom till Lysekil som 11-åring. Väljer alltid att fokusera på det positiva.I mitt program kommer jag att prata om min uppväxt i Somalia, hur det var att komma till Sverige och min passion för löpning.
Producent: Kjell Åke Hansson
-
Vd, 47 år. Född i Alingsås, bosatt i Göteborg. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Ola Sernekes företag bygger just nu Nordens högsta skyskrapa i Göteborg och i sitt Sommar i P1 berättar han om hur idén kom till, och om det motstånd som projektet möttes av från början. I programmet ryms även andra historier om galna idéer som Ola ägnat sig åt – som att köpa en rostig pråm, ägna minst tusen timmar till att förvandla den till en lyxig husbåt och sedan raskt sälja den.
Ola Serneke pratar också en hel del om vikten av att ta aktiv del i samhället. Han har alltid drömt om att vara med och göra skillnad, säger han, och menar att det är en av drivkrafterna i hans företagande – ju större ett företag är desto mer kan man påverka. Pengarna i sig är inte lika viktiga som möjligheten att bidra till en positiv samhällsutveckling.
Han går även bakåt i tiden och pratar om hur uppväxten i Alingsås under 70- och 80-talen präglat honom och om hur hans föräldrar präntade in i honom att ”du kan bättre, Ola!” Orden handlade inte om att prestera bättre – utan om att man ska bemöta andra människor med tolerans och förnuft. I programmet tar Serneke chansen att understryka vikten av ha en moralisk kompass. Han uppmanar alla företagsledare i näringslivet att vara med och gå i bräschen, att ta strid mot främlingsfientlighet och extremism. Inte bara för de egna företagens skull – utan för samhällets. ”Vi kan bättre!”, som hans mamma alltid sa.
Om Ola SernekeMajoritetsägare och vd för börsnoterade företaget Serneke Group. Bygger just nu Nordens högsta skyskrapa i Göteborg, 245 meter höga Karlatornet. Har byggt Nordens största multisportanläggning med 1,2 kilometer längdspår i Göteborg.
Planerar för Stockholms första inomhusanläggning för längdskidor.
Stort idrottsintresse. Kör helst längdskidor, mountainbike, cykel och enduro med erfarenhet från tävlingar som ABSA Cape Epic. Sponsrar över 130 föreningar. Bland annat IFK Göteborg och Frölunda Indians.
Utbildad civilingenjör vid Chalmers. Har utsetts till Årets VD och Årets Grundare.
Byggde för 20 år sedan om en pråm till lyxig husbåt.
Producent: Kjell Åke Hansson
-
Barn- och utbildningschef f.d. rektor, 36 år. Född i Afghanistan, bosatt i Göteborg och Mullsjö. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Programmet tar sin början i Hamids hemby Top i Afghanistan, när hans farfar begravs i hembyn Top i Afghanistan, när Hamid är bara tre år gammal. Farfadern sköts ihjäl av en sovjetisk soldat under sina vardagliga göromål. En viktig del i programmet är också Hamid Zafars relation till, och bakgrund i, Afghanistan som han också återvänt till och besökt i vuxen ålder. Det handlar också om mötet med Sverige, och drömmen om det nya landet.
Mycket handlar också om den svenska skolan, segregation och utanförskap. Hamid Zafar pratar om ”de låga förväntningarnas rasism”, att det etablerade samhällets låga tilltro och förväntningar på ungdomar med invandrarbakgrund som växer upp i fattiga områden starkt bidrar till förstärka problemen.
Om Hamid ZafarHamid Zafar utsågs 2018 till Årets Svensk av tidningen Fokus. Utmärkelsen kom efter att han som rektor lyckats vända Sjumilaskolan i det utsatta området Biskopsgården i Göteborg till en positiv utveckling av elevernas resultat och mående. Idag arbetar han som barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun, och är aktiv i samhällsdebatten.
Hamid Zafar har växt upp och arbetat i Biskopsgården. Bakgrund som lärare och har tidigare arbetat på Skolinspektionen. Arbetar nu som barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun.
Är hängiven Häcken-supporter.
Producent: Kjell Åke Hansson