Mogadishu Podcasts

  • Al-Qaidas högste ledare Ayman al-Zawahiri har dödats i en amerikansk räd. Han var en av världens mest eftersökta terrorister men beskrivs som ökänt tråkig. Hör hur hans död påverkar terrornätverket.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    På morgonen den 31 juli 2022 gick en gråskäggig man ut på en balkong i Afghanistans huvudstad Kabul, det sägs att han brukade sitta där och läsa i sin ensamhet. Han levde gömd mitt i ett av Kabuls mest välbeställda kvarter. Ayman al-Zawahiri var som ledare för al-Qaida en av världens mest eftersökta terrorister. Han dödades när amerikanska drönare avfyrade missiler mot balkongen där han satt. Efter att al-Qaidas tidigare ledare Usama Bin Ladin också dödats i en amerikansk räd så tog Zawahiri över ledarskapet. Zawahiri var tidigare känd som Bin Ladins läkare och ideolog och tros ha deltagit i planeringen av ambassadbombningarna i Kenya och Tanzania och i terrrordåden den 11 september. Han hånades dock av vissa bedömare som ansåg att han var mindre karismatisk än sin företrädare.

    Så påverkas ett ledarlöst al-Qaida

    Ännu har ingen efterträdare utsetts till Ayman al-Zawahiri, men det spekuleras om flera möjliga män i hans närmaste krets. Som ledare har Zawahiri framför allt kommunicerat utåt genom videomeddelanden och frågan är hur hans död påverkar terrorgruppens olika grenar. Medan al-Qaida delvis försvagats i Mellanöstern så har gruppen fortfarande starkare inflytande i flera afrikanska länder. Nyligen genomförde terrorgruppen till exempel al-Shabab som har band till al-Qaida en dödlig attack mot ett hotell i Somalias huvudstad Mogadishu. Hör hur en av världens mest fruktade terrorgrupper påverkas av ledarens död.

    Medverkande: Johan Mathias Sommarström och Cecilia Uddén, korrespondenter i Mellanöstern, Massood Qiam, reporter på Ekot

    Programledare: Olle Wiberg

    Introduktion: Johar Bendjelloul

    Producent: Katja Magnusson

    Tekniker: Hanna Melander

  • Al-Qaidas högste ledare Ayman al-Zawahiri har dödats i en amerikansk räd. Han var en av världens mest eftersökta terrorister men beskrivs som ökänt tråkig. Hör hur hans död påverkar terrornätverket. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. På morgonen den 31 juli 2022 gick en gråskäggig man ut på en balkong i Afghanistans huvudstad Kabul, det sägs att han brukade sitta där och läsa i sin ensamhet. Han levde gömd mitt i ett av Kabuls mest välbeställda kvarter. Ayman al-Zawahiri var som ledare för al-Qaida en av världens mest eftersökta terrorister. Han dödades när amerikanska drönare avfyrade missiler mot balkongen där han satt. Efter att al-Qaidas tidigare ledare Usama Bin Ladin också dödats i en amerikansk räd så tog Zawahiri över ledarskapet. Zawahiri var tidigare känd som Bin Ladins läkare och ideolog och tros ha deltagit i planeringen av ambassadbombningarna i Kenya och Tanzania och i terrrordåden den 11 september. Han hånades dock av vissa bedömare som ansåg att han var mindre karismatisk än sin företrädare.Så påverkas ett ledarlöst al-QaidaÄnnu har ingen efterträdare utsetts till Ayman al-Zawahiri, men det spekuleras om flera möjliga män i hans närmaste krets. Som ledare har Zawahiri framför allt kommunicerat utåt genom videomeddelanden och frågan är hur hans död påverkar terrorgruppens olika grenar. Medan al-Qaida delvis försvagats i Mellanöstern så har gruppen fortfarande starkare inflytande i flera afrikanska länder. Nyligen genomförde terrorgruppen till exempel al-Shabab som har band till al-Qaida en dödlig attack mot ett hotell i Somalias huvudstad Mogadishu. Hör hur en av världens mest fruktade terrorgrupper påverkas av ledarens död.Medverkande: Johan Mathias Sommarström och Cecilia Uddén, korrespondenter i Mellanöstern, Massood Qiam, reporter på EkotProgramledare: Olle WibergIntroduktion: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Hanna Melander

  • Dagens gäst är ingen mindre än den 42 årige elitlöparen och idrottsmannen Mustafa “Musse” Mohamed! Den flerfaldige mästaren som föddes i Mogadishu, Somalia och kom till Sverige som 11 åring. Idag bor han i Göteborg tillsammans med sin familj och gjorde sitt livs maratonlopp år 2020 i Sevilla då han satte nytt svenskt rekord! Musse har dessutom tävlat i två OS-finaler på 3 000 meter hinder, vunnit Lidingöloppet tre gånger och Göteborgsvarvet två. Han har också tagit flera SM-guld på olika distanser.

    Det unika med Musse, och en stor nyckel till framgång tror jag är hans fantastiskt positiva inställning till livet! Han väljer alltid att fokusera på det positiva, vilket vi pratar mer om idag. Hur gör man för att behålla sin positiva inställning när vardagen kryper sig på? Hur blir du en av världens bästa idrottsmän? Hur kändes det att komma till Sverige från Somalia som 11åring? Vilka utmaningar har format Musse till den han är idag? Ja, wow vilken fantastiskt varm och fin människa hörni! Låt hans ljuva stämma få förgylla din nästa timme, varsågod! ♫

    Lyssna på Lyckopodden:

    iTunes: http://apple.co/1XZqDAmAcast: http://bit.ly/LyckopoddenAcast

    ♥ Facebook: http://bit.ly/fblyckopodden

    ♥ Youtube: http://bitly.com/LpYoutube

    ♥ Instagram: https://instagram.com/lyckopodden

    ♥ Hemsida: https://lyckopodden.se

  • Löpare som gjorde sitt livs maratonlopp i februari i Sevilla då han satte svenskt rekord. Om uppväxten i Somalia, hur det var att komma till Sverige och passionen för löpning.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Jag vill fokusera på alla dom positiva sakerna i mitt liv

    Löparen Mustafa Mohamed berättar om familjen och hur han har passat getter på somaliska landsbygden, bott i storstaden Mogadishu och hur han hamnade i Lysekil i Bohuslän. Hur man kan träffa kärleken trots att man tränar och tävlar hela tiden och han ger oss sina tankar under ett maratonlopp.

    En stor stund var när han slog Anders Gärderuds legendariska svenska rekord i 3000 meter hinder i Belgien 2007. Den lätta känslan i kroppen var ändå bättre än själva rekordtiden.

    -Det är inte tider, placeringar eller mästerskap som jag minns bäst eller som jag värdesätter mest, utan det är snarare alla resor, upplevelser, alla vänner och allting som jag har lärt mig på vägen.

    Mustafa har i grunden en väldigt positiv inställning till livet och är tacksam över saker som vi ofta tar för givet.

    Om Mustafa Mohamed

    Idrottsman, löpare, 41 år. Född i Mogadishu, Somalia, bosatt i Partille. Debuterar som Sommarvärd.

    Gjorde sitt livs maratonlopp i februari i Sevilla då han satte svenskt rekord.

    Har tävlat i två OS-finaler på 3 000 meter hinder, vunnit Lidingöloppet tre gånger och Göteborgsvarvet två. Har också tagit flera SM-guld på olika distanser. Tränar tio pass i veckan. Vill uppleva naturen när han springer och har därför sällan hörlurar i öronen. Är träningskompis med OS- och VM-guldmedaljören Mo Farah.

    När han var liten levde familjen som nomader i Somalia. Kom till Lysekil som 11-åring. Väljer alltid att fokusera på det positiva.

    I mitt program kommer jag att prata om min uppväxt i Somalia, hur det var att komma till Sverige och min passion för löpning.

    Producent: Kjell Åke Hansson