Jennie Walldén Podcasts
-
I "Recept tack!?" kommer Nichlas och Jerka varje vecka – inspirera med, fokusera på och avhandla en rätt de upptäckt och kommit att älska. En rätt som alla måste laga så snart tillfälle ges!
För recept, tutorial och handfasta grepp följ @recepttack. Varje avsnitt och rätt finns tillagad och går att pedagogiskt följa på Instagram. Du kan även besöka hemsidan recepttack.se
Producent: Johan Dahlberg
-
Jennie Walldén är mästerkocksvinnare, restaurangägare, kokboksförfattare, poddare, medverkande i Kökets middag och mycket mer därtill. Vi slutar aldrig förundras över denna supertalangs kreativitet och energi. I podden fick vi prata med henne om uppväxten i Korea och Sverige, matminnen, resan i Sveriges mästerkock, favoritrecept och mycket mer.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad är egentligen hemligheten när det kommer till att kombinera mat och vin? I dagens avsnitt gästas vi av Jennie Walldén som guidar oss genom smaker och smakkombinationer.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad är egentligen hemligheten när det kommer till att kombinera mat och vin? I dagens avsnitt gästas vi av Jennie Walldén som guidar oss genom smaker och smakkombinationer.
-
Vetenudlar, risnudlar och glasnudlar. Kocken och kokboksförfattaren Jennie Walldén berättar vad de passar till och hur de ska tillagas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För ett år sen lärde Jennie oss att koka ris. Det står inte alltid rätt på paketen. Och det spelar faktiskt roll hur man gör. (Du hittar en länk till det programmet längre ned på sidan.)
Nu ger hon oss tips om asiatiska nudlar.
- Jag älskar nudlar! säger Jennie. Och det är för att det finns så många olika konsistenser.
Till skillnad från italiensk pasta (som också är nudlar) så görs asiatiska nudlar av flera olika råvaror, vilket ger olika egenskaper. Dessutom finns de i mängder med olika former och storlekar.
Vetenudlar är den största och populäraste gruppen. Finns i alla möjliga former. Används främst i norra Asien, där man odlar vete. Görs med och utan ägg. Utan ägg är vanligast. Udon är t ex vetenudlar, liksom snabbnudlar.
Risnudlar används mycket där ris odlas, t ex södra Kina och Sydostasien. Runda och platta i olika storlekar. Används i soppa, wok, sallader och som fyllning i vårrullar. Risnudlar är glutenfria.
Glasnudlar görs av olika sorters stärkelse, gjord på mungbönor, sötpotatis, potatis med mera. Har en stunsigare konsistens. Blir genomskinliga som kokta. Serveras kalla i sallader, eller varma i hot pots, i wok och i dumplings. Glasnudlar är glutenfria.
Sobanudlar görs av bovete och vetemjöl och är alltså inte glutenfria.
- Alla nudlar, förutom de som ska serveras med en gång, ska sköljas av i kallt vatten, säger Jennie. Så att tillagningen avstannar.
I varma rätter värms de alltså upp igen av den heta buljongen eller i en wok.
Risnudlar och glasnudlar tål extra bra att kylas ner för att användas senare. De kan förvaras i kylen och användas en annan dag.
-
Hon är tjejen från Viby utanför Kristianstad med rötterna i Korea som blev Sveriges Mästerkock 2013 som lämnade drömjobbet som marknadschef på Orkla Foods för att starta restaurang. Hasse Strandberg möter matentreprenören Jennie Walldén i ett öppenhjärtigt samtal om att våga följa sin dröm och prova det okända i livet.