Jan Guillou och Peter Bratt Podcasts
-
Underrättelseorganisationen IB var okänd för allmänheten innan den avslöjades i vänstertidskriften Folket i Bild/Kulturfront år 1973. Då öppnades en värld av åsiktsregistrering av svenska medborgare i samarbete med LO och avancerade utbyten med utländska underrättelseorganisationer.
IB samlade in information utomlands med hjälp av egna agenter, flyktingar och resenärer. Dessutom bytte man underrättelser med andra västerländska underrättelseorganisationer. I Sverige registrerade IB kommunister på arbetsplatser med hjälp av LO trots att åsiktsregistrering var olagligt.
IB:s chef Birger Elmér var socialdemokrat som spelade tennis med statsminister Olof Palme och IB kom att uppfattas som det socialdemokratiska partiets egen underrättelsetjänst.
Ursprunget till avslöjandet var den avskedade IB-agenten Håkan Isacsson som fått sparken efter att det framkommit att han förskingrat organisationens pengar genom påhittade källor. Håkan Isacsson var också vän med journalisten Peter Bratt sedan militärtjänstgöringen.
Journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt samt källan Håkan Isacsson som låg bakom avslöjandena dömdes till fängelse för spioneri trots att det normala är att det bara är ansvarig utgivare som kan bära ansvar för vad som trycks i en tidning.
IB drabbades hårt av avslöjande men levde kvar i nya former. Också IB-chefen Birger Elmér lyckades fortsätta styra i det fördolda trots att han officiellt sagts upp.
I reprisen av avsnitt 52 av podcasten Historia Nu samtalar Urban Lindstedt med Wilhelm Agrell som är historiker med inriktning på freds- och konfliktvetenskap samt professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Han har bland annat skrivit boken Sprickorna i järnridån – svensk underrättelsetjänst 1944-1992.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
1974 anställs en man under märkliga former på sjukvårdsförvaltningen i Göteborg. I Sverige är åsiktsregistrering förbjudet sedan fem år och landet har just skakats av det så kallade IB-avslöjandet.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt hade avslöjat att det fanns en hemlig underrättelsetjänst i Sverige som spionerade på medborgarna. Genast uppstår misstankar kring den märkliga anställningen på sjukvårdsförvaltningen. Vem är han? Varför ställer han så konstiga frågor? Och varför har han fem klasser högre lön än alla andra? Allting lutar åt åsiktsregistrering och när facket börjar luska läggs locket på och ingen vill prata.
När det hela avslöjas vill ingen ta på sig ansvaret, det ljugs om påstådda sabotage och terrorhot. Utredning på utredning görs utan att någon kommer fram till vad det egentligen var som hände eller vem som låg bakom. Inte förrän 30 år senare lyckas man något sånär reda ut vad som skett.
P3 Dokumentär om sjukhusspionen handlar om hur 70-talets rädsla för kommunister ihop med femtio år av socialdemokratiskt styre, fick ödesdigra konsekvenser.
Producent: Tove Leffler
Här på hemsidan finns en ny version att ladda ner som sändes 20130504 där sjukhusspionens närmaste chef medverkar.