Institutionen för psykologi Podcasts
-
I detta avsnitt träffar Johan och Zorica, Alexander Rozental och pratar om uppskjutande beteende, prokrastinering. Vad är det för mekanismer som gör att vi väljer att skjuta upp saker som vi förväntas göra även om vi mår dåligt av det? Går det att förändra det här beteendet? Alexander berättar att det finns hjälp att få. Han delar med sig av beprövade metoder vi kan jobba med för att komma till rätta med uppskjutande beteendemönster och som fungerar både för individer och grupper.
Alexander Rozental är legitimerad psykolog, docent och lektor vid Institutionen för psykologi på Uppsala universitet. Alexander forskar om bedömning och behandling av psykisk ohälsa, framför allt prokrastinering och perfektionism.
-
Emily Holmes är professor vid institutionen för psykologi. Hon har i sin forskning visat att mentala bilder har större påverkan på känslor än ord. Ett bildfokus inom psykologisk forskning har potential att bidra till nya metoder för att hantera påträngande och begränsande minnen orsakade av traumatiska händelser. Om detta berättar Emily Holmes i denna podd.
-
Kognitiv beteendeterapi, som förkortas KBT, omgärdas av en mängd uppfattningar och påståenden. Emma Frans och Maja Åström tar hjälp av vetenskapen och synar påståenden som "KBT kan bota fobi på bara några timmar", "KBT är mer effektivt än antidepressiva läkemedel", samt "KBT behandlar bara symptomen, men går inte på djupet". Experthjälp får vi av Alexander Rozental, psykolog och lektor vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet.
-
"Psykologer blir psykologer för att de själva har psykiska problem", påstås det ibland. Vissa menar att psykoanalys bara går ut på att man ligger på divanen och snackar skit om sina föräldrar. Andra säger att psykoterapi inte kan skada, eftersom det bara är samtal. Emma Frans och Maja Åström synar påståenden om psykologi, tar hjälp av vetenskapen och reder ut vad som är sant, falskt och mittemellan. Alexander Rozental, psykolog och lektor vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet, medverkar som expertgäst.
-
Robert Lundmark är Universitetslektor vid Institutionen för psykologi vid Umeå Universitet. Robert är leg. psykolog med specialisering inom arbets- och organisationspsykologi. Han forskar och undervisar inom ledarskap och organisationsförändringar. I episod 31 av Fråga Forskaren samtalar Johan, Zorica och Robert om tre spännande projekt som Robert just nu är involverad i; 1. Undvika förändring - Orsaker till- och konsekvenser av chefers låt-gå-ledarskap vid interventioner på organisationsnivå 2. När det brister - Orsaker till och förekomst av destruktivt ledarskap i svenskt arbetsliv 3. Unga chefers förutsättningar: Att leda med och mot god arbetsmiljö och hälsa