Hushållningssällskapet Podcasts
-
Send us a text
Växtskyddspodden E47 - vad vet du om stallgödsel? Eller dess påverkan på miljön? Eller hur nitrifikationshämmare kan minska denna påverkan? Robert Racz och Thomas Wildt-Persson tar en ”djupdykning” i ämnet tillsammans med Line Strand, agronom och växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Uppsala. Vi pratar om olika typer av stallgödsel, dess applicering, hur nitrifikationshämmare som VIZURA kan minska klimatpåverkan från stallgödsel och erfarenheter från användandet av VIZURA de senaste åren.
-
Öka nyttan av den befintliga tekniken i dina maskiner!
Genom samarbete och datakopplingar finns nu möjlighet att koppla samman din maskin från Valtra & Fendt med Dataväxt och TB-Analysen från Hushållningssällskapet. Detta ger dig som användare exakt och automatisk rapportering och uppföljning från varje enskilt fält i realtid. Lyssna på denna podd för att lära dig mer och se vilka fördelar som finns för dig!
Johan Wågstam gästas i det här avsnittet av Matthias Andersson från Dataväxt och Axel Lundblad från HIR Skåne. -
Med skenande priser på el och diesel är frågan om energibesparing inom lantbruket återigen högaktuell. I dagens avsnitt får vi ta del av energirådgivarnas bästa tips för att spara energi på gården, både inom växtodling och djurhållning, tips som gör nytta för både klimat och plånbok.
För dig som vill läsa mer på ämnet eller hitta ditt rådgivningsföretag:
Hitta rådgivningsföretag som utför energikollen inom Greppa Näringen: Greppa - hitta rådgivningsföretag
Sparsam körning: Hushållningssällskapet - kalender, rapport från Jordbruksverket: Sparsam körning - Ett enkelt sätt att spara pengar
Rapporter om energieffektivisering: LRF - resurseffektivisering/spara energi
Musik:https://www.purple-planet.com
-
Nu blir det mesta dyrare för den svenska bonden men med kostnadskrisen tvingas nya sätt fram att bruka jorden på. Till exempel kan plogningsfritt jordbruk med mindre gödsel minska dieselförbrukningen och framförallt minska utsläppen av växthusgaser.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Peter Nilsson, mjölkbonde i Nöbbelöv utanför Kristianstad, Alexander von Bothmer, lantbrukare utanför Nyköping, Helena Hansson vid Statens Lantbruksuniversitet, SLU, professor i nationalekonomi med inriktning mot jordbrukssektorns ekonomi, Ann-Charlotte Wallenhammar, agronom, docent vid Hushållningssällskapet och verksam vid SLU.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Niklas Zachrisson
Reporter: Julia Videgård
Producent: Anders Wennersten
-
Skicka ett meddelande till oss (via sms)
Nu är det dags för odlingsplanering. Odlingssäsongen är några månader bort men det börjar klia i fingrarna på oss bägge.
Odla sådant du tycker om att ätaOdla sådant du tycker är kul att skördaOdla sådant du hinner med att ta hand om
Våra tre bästa tips för dig som odlar:Det är lätt att odlingarna (bokstavligen) växer dig över öronen. Du behöver inte mer stress och press i ditt liv. Odla hellre få saker, men gör det ordentligt, istället för att fastna i konsumtionsträsket och köpa på dig allt möjligt.
Det här avsnittet är inspelat i realtid under vår odlingsdiskussion en förmiddag i mitten av februari. Ute var det nordliga vindar, snöfall som gav 5 cm snö och ca -5.
Ge dig också något roligt. Lägg till något speciellt som kanske fungerar, kanske inte. Men det spelar ingen roll om du lyckas eller misslyckas, det är bara för att väcka din odlingsglädje du skall göra det.
Skulle det inte fungera sågör det inget. Men ta reda påvarför detinte fungerade såatt du lärt dig något. Sedan kan du göra något av din nyvunna erfarenhet nästa gång.
Mattias odlingstest blir Sichuanpeppar. Tess kommer testa lite olika blommor. Vad testar du i år?Länk till odlingsplaneringen har du här https://docs.google.com/spreadsheets/d/1mzRRWFEl1DsOwm1qX67OJ7x748VFlINxwS5VFpV2G_8/edit?usp=sharing
Länkarna i planeringen uppdaterar vi till runåberg och nordfrö kontinuerligt. Det är resterav ett gammalt arbete du ser där.
Gå gärna in och kommentera!
Hushållningssällskapet har tagit fram Sortförslag för grönsaksodling i norra Sverge samt Frilandsgrönsaker i norr - odlingsbeskrivningar. Dessa är väl värda en genomläsning.
Hushållningssällskapet har även tagit fram odlingsbeskrivning för jordgubbar samt odlingsbeskrivning för udda bär (Aronia, Blåbärstry, Havtorn och Saskatoon).Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Då skall du bli Lilltorpkompis!
För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.
Småbrukarpoddens snackgrupp är lanserad (på facebook). Du hittar den direkt på https://www.facebook.com/groups/724343842855485.
Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare :) -
Ännu ett år har passerat och vi tar en titt på vad som gått bra och kanske lite mindre bra inom lantbruket. Har året gått som vi förväntade oss och vad tar vi med oss för lärdomar till 2022? Podden gästas av Camilla Persson, växtodlingsrådgivare på Lantmännen och Niels Andersen, husdjursrådgivare på Hushållningssällskapet.
-
I precisionsodling är målsättningen med markkarteringen att få en uppfattning om näringsinnehållet i varje liten del av fältet. Syftet är att höja skörden på delar av fältet som avkastar sämst, och identifiera vilka näringsämnen det är som saknas. Lantmännens expert Camilla Persson gästar Johan Wågstam och de pratar om möjligheterna med markkartering – både idag och i framtiden. Johan ringer också upp Tua Holmgren Stjärnfält som är markkarteringsansvarig på Hushållningssällskapet, och hon berättar hur markkartering går till i praktiken.
Vill du höra av dig till podden med frågor eller önskemål på ämnen, mejla då till [email protected].
-
Vi besöker Lilla Böslid, Hushållningssällskapet och Linda Wennerholm. Vi laddar för helgens julmarknad, pratar om jordbruk förr och nu. Samtalet böljar kring Hushållningssällskapet förr och nu samt jul. Hurra och trevlig lyssning!
-
Coronapandemin har gjort stora avtryck i våra matvanor. En effekt är att konsumtionen av svenska produkter har ökat. Allt fler vill äta svenskt kött och svenskodlade grönsaker.
Men på restaurangerna, där en stor del av våra måltider äts, är det bara en femtedel av allt kött som serveras som är svenskt.
Så hur kan man som gäst veta om köttet är svenskt? Hur kan vi öka andelen svenskt kött på restaurangtallrikarna? Och hur ser restaurangbranschens möjlighet att bidra till livsmedelsstrategins mål om en ökad svensk produktion ut?
MEDVERKANDE
Sofia Alriksson, projektledare och landsbygdsutvecklare vid Hushållningssällskapet i Jönköping.
Claes Lövgren, ansvarig för projektet ”Hållbar fast food i Kronoberg” , Destination Småland
Ulrika Norvell, kvalitetsansvarig Svenskmärkning AB.
Ludvig Jureskog, grundare och operativt ansvarig för restaurangkedjan Jureskogs -
– Istället för att säga till lantbrukarna att det är ni som sitter på alla möjligheter här, så har man snarare belastat dem med en massa dåligt samvete för att det är de som förstör vattendragen, säger Line Strand, växtodlingsrådgivare vid Hushållningssällskapet i Uppsala.Strukturkalkning och andra vattenskyddsåtgärder – varför ska lantbrukaren ägna sig åt sådant? Vattenpodden ringde upp Line Strand för att prata om lantbruk och vattenskydd.