Holma folkhögskola Podcasts
-
I samband med Krisberedskapsveckan tog Svenska Lottakåren tillsammans med Hugo Malm, Holma Folkhögskola, fram recept på modern krismat. Det är mat som inte behöver en spis för att lagas, som består av varor som vi har bra självförsörjningsgrad av i Sverige och som inte ska behöva så mycket vatten. Hugo berättar också om skillnader på krismat under andra världskriget och idag men ger också tips på hur du kan öka din matberedskap genom att tänka lite annorlunda.
Lästips hittar du på avsnittets webbsida
-
Skörda färska salladsblad i november. Bär, nötter och grönsaker utan arbete - och dessutom en vacker plats. Dags att upptäcka och smaka på skogsträdgårdsodling.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Martina Fingerroos och Jonas Årman visar oss skogsträdgården på Holma folkhögskola i Höör i Skåne. Den ligger i skogsbrynet, där skogen börjar eller slutar.
- Här är det ljust, säger Martina. Det behövs mycket ljus för att ge sånt som vi kan skörda.
Här har den befintliga växtligheten kompletterats med inplanterade buskar och träd som binder kväve och gödslar marken. Och dessutom ger något ätbart. Målet är att allt som växer i trädgården ska ge ätbart.
- Skogsträdgård är ett system som ska nära sig själv. Det liknar naturen. Vi behöver inte sköta det. Men vi kan skörda.
Här odlas nötter, bär, frukt och fleråriga grönsaker. Man kan också odla vanliga ettåriga grönsaker men då får man jobba mer.
Jonas nyfikenhet väcktes när han jobbade som kock i Norge.
- Det blev trendigt med vildväxande ingredienser, säger han.
Martina är landskapsarkitekt och blev tipsad av en kollega.
- Det finns många platser i städerna där man kan ha skogsträdgårdsodlingar, säger hon. Kanske som gemensamhetsodlingar. Bostadsgårdar kan bli trädgårdsodlingar. Gräsytor kan bli skogsträdgårdslundar istället.
Här finns flerårig sparris, mini-kiwi, flerårig buskkål, hassel som ger hasselnötter, valnötsträd och kastanjer.
- Förr producerades mycket hasselnötter i Sverige. Vi exporterade till och med.
- Skörden på kastanj kan motsvara spannmålsskörden på samma areal, säger Jonas. Kastanjen kan liknas vid potatis, men har fler användningsområden. Den kan bli mjöl till exempel.
Rosenkvitten pressas till must som kan ersätta citroner i matlagning.
- Holma folkhögskola är självförsörjande året runt på "citronsaft" från rosenkvitten, säger Martina.
Skogsträdgården ger bärande buskar och träd under en lång period och kan skördas flera gånger per år.
- Skogsträdgårdar fungerar också utmärkt att göra i litet format i en vanlig villaträdgård, säger Martina.
- Det finns ingen anledning att inte ha växter som man kan äta, säger Jonas.
-
Vad är det vi gör när vi ser till att vi har tillgång till mat för en tid? Ur perspektivet krisberedskap pratar vi oftast om hemberedskap. Hugo Malm, Holma folkhögskola, undervisar i hållbarhet och krisberedskap och bland eleverna där pratas det om självhushållning. Det finns en överlappning mellan begreppen menar Hugo och om vi börjar samarbeta stärker vi dessutom lokalsamhället. Genom att odla lite mat i vardagen och lära mig att ta hand om den är jag rustad när krisen slår till.
Lästips hittar du på avsnittets webbsida