Harriet Andersson Podcasts
-
”Jag sörjer för Ingrid Bergman. Hon har levt ett fantastiskt liv, men ändå sörjer jag”, säger Sam om veckans film Jag är Ingrid. Men är det ett positivt omdöme? Och hur många graders mellanrum är det mellan Harriet Andersson och medarbetarna i regissör Stig Björkmans livskrönika om Bergman? Detta och mycket mer avhandlar vi det senaste (och försenade) avsnittet av CinemaRubus Podcast.
Nästa gång vi poddar är det äntligen skräcktober igen! Då kickstartar vi årets tema ”Väderskräck” med John Carpenters Dimman (The Fog)
Fler avsnitt hittar ni på cinemarubus.com.
Följ oss på Twitter och Instagram.
Har ni förslag eller frågor och vill ha svar? Hör då av er till [email protected]!
-
Vi firar 50-avsnittsjubileum med en fanfar, en skål i chardonnä och ett helt vanligt avsnitt. Robert har snöat in på amerikanskt 80-talstrams, Love på Broadcast och obskyr svensk new wave där alla sjunger som Olle Ljungström eller Thomas Di Leva. Love ger oss inslaget "några mer lättlyssnade saker som har lite koppling till Rock in Opposition", vilket givetvis innebär ny allsång till Lars Hollmer, men också att bägge värmer stenhårt till Bob Drake. Vi hör Harriet Anderssons kvasifeministiska dänga och en ny live-DJ-mix från Robert. I Bisarra hörnan introduceras 60-talsstjärnan, suputen och hebefilen PJ Proby och de otroligt märkliga covers han gjorde 1992. Och givetvis har Love en ny egen låt.
Gör oss sällskap på Discord: https://discord.gg/Cywtq7vaqZ
Gilla, kommentera och recensera på The Facebook: https://facebook.com/musikensmaktpodcast/
Bidra till Loves fysiska överlevnad och få lite bonusmaterial: https://www.patreon.com/musikensmakt
-
Linn och Marcus har kollat på Kaspar i Nudådalen! Och är minsann lite besatta av Per Oscarsson. Kaspar i Nudådalen sändes som julkalender år 2001 och handlar om Kaspar som bor hos morfar. Han oroar sig över en hel del saker - bland annat om vad han ska få i julklapp, men också över att Åke Åhman vill riva morfars hus och bygga ett hotell. I rollerna ser vi bland annat Per Oscarsson, Alex Zuber, Johan Ulveson, Mikael Riesebeck, Harriet Andersson och Leif Andrée. Utöver det så görs det psykosexuella analyser, Linn berättar om riktad reklam och Marcus berättar om allt kött han har ätit.
-
Filmproducent, 81 år. Född i Wien, bosatt i Vaxholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Den legendariske filmarbetaren Katinka Faragó berättar i sitt Sommar om sitt ungerska ursprung och om flykten till Sverige. Denna rakryggade modiga yrkeskvinna började arbeta vid filmen redan vid 13 års ålder. Det har blivit 55 år bakom kameran med 125 filmer.
Hon har arbetat med alla de stora regissörerna. Att jobba ihop i ett ambitiöst team är en fantastisk upplevelse, ingen kan göra en film ensam, alla behövs säger hon!
Katinka berättar om de första uppdragen med filmerna ”Loffe som polis” och ”Anderssonskans Kalle” och om första mötet med Harriet Andersson.
Uppdraget att jobba med Ingmar Bergman fick hon för att ingen annan ville göra det och samarbetet fortsatte i 30 år. Hon berättar hur hon blev fast hos Bergman i samband med inspelningarna av Sommarnattens leende och Sjunde inseglet.
Katinka anser att en av Bergmans bästa filmer är ”Nattvardsgästerna” med Gunnar Björnstrand och Ingrid Thulin. Vi hör många anekdoter från filmarbete, bl a så provfilmade 130 artister för Trollflöjten 1974.
Ett helt år och två amerikaresor tog det att göra Utvandrarna med Jan Troell, vi får ta del av en fin utflykt med Monika Zetterlund på Missisippifloden.
Katinka avslutar med en fin kärleksförklaring till Ingmar Bergman, som har lärt henne så mycket och som alltid var så ödmjuk inför sitt arbete.
Om Katinka FaragóLegendarisk filmarbetare som har arbetat med svensk films stora regissörer, varav trettio år med Ingmar Bergman och filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället och Oscarsbelönade Fanny och Alexander. Började som scripta på filminspelningar, blev sedan produktionsledare, producent och produktionschef.
Tilldelats den kungliga medaljen Litteris et Artibus för sina insatser inom svensk film och fått tre Guldbaggar genom åren, varav en Hedersguldbagge.
Har gett ut boken Katinka och regissörerna – 125 filmer och 55 år bakom kameran.
Första filmjobbet var att som 13-åring passa skådespelaren Elof Ahrles hund.
Producent: Gun Ekroth
-
SKÅDESPELARE. Från Scalas revyer till de tjusiga scenerna. Resan gick snabbt för Harriet Andersson som slog igenom stort som 20 åring.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
I sitt Sommar berättar Harriet Andersson om hur det hela började en semester när en bekant sa ”Ska du inte börja på teaterskola”. Sen dess, då hon var 16 år har hon arbetat som skådespelare både i Sverige och internationellt.
Men programmet handlar inte bara om karriären och Ingmar Bergman, utan även om hennes kärlekar och hennes lust, reflektioner över en ojämställd filmbransch och om möten med olika människor som påverkat henne. Men det handlar även en del om djur som grisar och älgar. ”De flesta grisar är mer mänskliga än grisiga människor. ”
Om Harriet AnderssonPrisad och hyllad svensk filmikon. Har gjort över 100 filmroller och ett 50-tal på scen. Började som revyartist men slog igenom i filmen Sommaren med Monika av Ingmar Bergman. Mottagit pris som Bästa kvinnliga skådespelare på Venedigs filmfestival, tilldelats en Guldbagge för rollen som Agnes i Viskningar och rop samt fick Hedersguldbaggen 2008. Var en av Stjärnorna på slottet 2015.
Tog 1962 emot Oscarsstatyetten för Bästa utländska film för Bergmans Så som en spegel, i vilken hon spelade huvudrollen.
Älskar Zlatan.
Producent: Lisa Bergström
-
I två program väljer Inga Landgré och Harriet Andersson varsitt verk som symboliserar kärlek. I det här, det andra programmet, söker vi efter en målning av Eugen Jansson, som Harriet Andersson väljer. Vi talar då om frihet, Zlatan och om havet. Ett program av Lisa Bergström
-
-Jag tycker hon är en fjolla! Harriet Anderssons omdöme om Lydia Stille är hårt och rakt. I två program väljer Inga Landgré och Harriet Andersson varsitt verk som symboliserar kärlek.
I det första programmet läser vi Hjalmar Söderbergs bok Den allvarsamma leken. Det är Ingas val.Det blir ett samtal om män med makt, kärlekar som försvunnit och dröjt sig kvar, om prolongationssoffor och om Arvid Stjärnblom och Lydia Stille.Ett program av Lisa BergströmFölj oss på Instagram där heter vi Kulturreportaget_i_p1 #kultrepet