Fotografiska Podcasts
-
Var tionde år sammanställer tidskriften Sight & Sound en lista över världens bästa filmer en lista som varierar mellan mönstringarna. Vad avgör vad som klassas som "Världens bästa film någonsin"?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För första gången toppas nu listan av en film regisserad av en kvinna, "Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles" av Chantal Akerman – en film som tidigare inte funnits med på topp 10. Varför hamnar den på första plats nu? Och hur bra är den? Samtal med Jacob Lundström, redaktör på FLM och Joakim Silverdal, kritiker på Sveriges radio.
KONST: SKYMNINGSLAND I TIDER AV KRIS
Just nu visas grupputställningen Skymningsland på Moderna Museet i Malmö – en utställning som tar avstamp i vår tids många osäkerheter och som enligt vår kritiker Hedvig Weibull kokar ner till en fråga om beständighet: vad kommer att finnas kvar?
FOTOGRAFI: MÖT MÄSTERFOTOGRAF HANS GEDDA
Under hösten har den numera 80 åriga fotografen Hans Gedda haft en utställning på Fotografiska i Stockholm. En kritikerrosad utställning som både är en retrospektiv med flera kända porträtt på berömda människor som Nelson Mandela, Andy Warhol och Astrid Lindgren. Mårten Arndtzén har träffat honom.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson -
Markiz och Nunu har varit på en fantastik show. Nunu googlar för fullt och försöker hitta grymma cocktail barer i Stockholm. Snart är det fars dag, är det något att fira? Markiz imponeras av maten på Fotografiska och Nunu mediterar i sängen.
Just det veckans quote också!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Jag hissade piratflaggan och var gast och syrran ropade, land i sikte, då vi passerade Gröna Lund i våra sommarkroppar, barfota på relingen.
Om Jesper Waldersten:Jesper Waldersten är konstnär, född i Stockholm 1969. Han är känd för sin snabba linje, den skarpa humorn och sin särskiljande råa men eleganta stil. Waldersten är verksam i ett flertal discipliner och rör sig fritt mellan måleri och teckning, text och fotografi. Han har släppt ett dussintal prisbelönta böcker och ställt ut sin konst utomlands och i Sverige. Utställningen Waldersten All Over på Fotografiska i Stockholm sågs sommaren 2019 av fler än 100.000 besökare. Nyligen illustrerade han nyversionen av Bröderna Lejonhjärta och de grafiska bladen från boken ställdes ut på Kulturhuset. Waldersten sommarpratade 2018 och han skriver just nu på sin andra diktsamling.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
I helgen hölls Poddfest på Fotografiska i Stockholm. P3 Krim medverkade och hade ett samtal om avhoppare tillsammans med en av dem som lämnat kriminaliteten och Camila Salazar Atías från Fryshuset.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nu kan du höra hela samtalet i efterhand.
P3 Krim har vid flera tillfällen haft med personer i programmet som berättat om hur de lyckades lämna kriminaliteten och utmaningarna om att starta ett nytt liv, en ny vardag.I liveavsnittet möter Evalisa Wallin och Viktor Ahldén en av dem som medverkat i podden tidigare och berättat om sitt avhopp samt Camila Salazar Atías som är kunskapsområdeschef på Fryshuset.
Medverkande:
Viktor Ahldén, journalist, P3 Krim
Evalisa Wallin, journalist, P3 Krim
Avhoppare
Camila Salazar Atías, kunskapsområdeschef på Fryshuset
Producent P3 Krim: Linus Lindahl
Ljudtekniker: Lisa Abrahamsson
-
Joakim Wiklander är grundare av Brödernas - succérestaurangen som såldes för ca 1 miljard kronor till riskkapitalbolaget Litorina. Joakim har också varit en av personerna bakom We Are Padel - WAP.
Joakim Wiklander, och hans bror Jonas Wiklander, grundade hamburgarrestaurangen Brödernas av en tillfällighet för några få år sedan och fick kort därefter med sig Sveriges bästa hockeyspelare Mika Zibanejad och hans bror Monir Kalgoum på tåget. Idag är kedjan värderad till en bit över 1 miljard kronor och finns snart på över 100 platser. Joakim, tillsammans med Formula 1- och IndyCar-stjärnan Marcus Ericsson, gjorde även en stor exit på We Are Padel förra året.
Hör Joakim berätta hela historien om hur det började, marknadsstrategin bakom influencer-burgare, riskttagande, hur man skapar en plattform som funkar överallt, tillfälligheternas entreprenörskap, varför Jan Emanuel inte får göra "Månadens Burgare" och hur Monir Kalgoum, Mika Zibanejads bror/agent, förhandlar fram magiska kontrakt avtal. Ett riktigt grymt avsnitt med serienentreprenören Joakim Wiklander från Brödernas!
Och hörrni! Missa inte årets Poddfest 2022 där LOUNGEPODDEN är en av 25 inbjudna poddar som kör live på scen söndag den 15:e maj! Festivalen äger rum på Fotografiska i Stockholm. Läs mer här och hoppas att vi ses där!
Gillar du LoungePodden?
Stötta gärna på Patreon:
https://www.patreon.com/taimaz
Swish: 0761 401 401
❤️ Tack för ditt stöd! ❤️
Mer info på https://www.loungepodden.se
Följ Taimaz
Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/
Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A
Följ @loungepodden på alla sociala medier!
Instagram
LinkedIn
Facebook
-
Jag sitter i telefonkö till det stora bredbandsbolaget. Man kan inte maila dem längre, inte få kontakt. Vi är där nu, i framtiden. Den kontaktlösa, kontantlösa, hala, väluppfostrade men stränga framtiden.
Om Jesper Waldersten:Jesper Waldersten är konstnär, född i Stockholm 1969. Han är känd för sin snabba linje, den skarpa humorn och sin särskiljande råa men eleganta stil. Waldersten är verksam i ett flertal discipliner och rör sig fritt mellan måleri och teckning, text och fotografi. Han har släppt ett dussintal prisbelönta böcker och ställt ut sin konst utomlands och i Sverige. Utställningen Waldersten All Over på Fotografiska i Stockholm sågs sommaren 2019 av fler än 100.000 besökare. Nyligen illustrerade han nyversionen av Bröderna Lejonhjärta och de grafiska bladen från boken ställdes ut på Kulturhuset. Waldersten sommarpratade 2018 och han skriver just nu på sin andra diktsamling.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Gud, jag tror du släppte oss för lättvindigt. Vi var inte klara med varandra. Du skulle aldrig tillåtit oss att flytta hemifrån så där tidigt.
Om Jesper Waldersten:Jesper Waldersten är konstnär, född i Stockholm 1969. Han är känd för sin snabba linje, den skarpa humorn och sin särskiljande råa men eleganta stil. Waldersten är verksam i ett flertal discipliner och rör sig fritt mellan måleri och teckning, text och fotografi. Han har släppt ett dussintal prisbelönta böcker och ställt ut sin konst utomlands och i Sverige. Utställningen Waldersten All Over på Fotografiska i Stockholm sågs sommaren 2019 av fler än 100.000 besökare. Nyligen illustrerade han nyversionen av Bröderna Lejonhjärta och de grafiska bladen från boken ställdes ut på Kulturhuset. Waldersten sommarpratade 2018 och han skriver just nu på sin andra diktsamling.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Vi har förberett lite godsaker till er alla, här finns till exempel syre och vatten, skogar och sjöar.
Om Jesper Waldersten:Jesper Waldersten är konstnär, född i Stockholm 1969. Han är känd för sin snabba linje, den skarpa humorn och sin särskiljande råa men eleganta stil. Waldersten är verksam i ett flertal discipliner och rör sig fritt mellan måleri och teckning, text och fotografi. Han har släppt ett dussintal prisbelönta böcker och ställt ut sin konst utomlands och i Sverige. Utställningen Waldersten All Over på Fotografiska i Stockholm sågs sommaren 2019 av fler än 100.000 besökare. Nyligen illustrerade han nyversionen av Bröderna Lejonhjärta och de grafiska bladen från boken ställdes ut på Kulturhuset. Waldersten sommarpratade 2018 och han skriver just nu på sin andra diktsamling.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Att marknadsföra kläder och modemärken med hjälp av nakna kroppar har genom årens lopp visat sig fungera bra. Men idag framstår företeelsen som daterad och omodern.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Nakenchock" är ett ord som myntades för snart tjugo år sedan, men själva fenomenet är långt äldre än så. För få saker får oss att titta, köpa, provoceras av, ifrågasätta och debattera som naken hud och hur mycket man får visa, var och på vilket sätt. Inte minst inom reklam och mode.
I veckans program pratar vi om dagens synliga penisar i tv-serier. Är det verkligen nakenhet, då det ofta är så kallade penisproteser som används? Vi träffar fotograferna Julia SH och Monika Macdonald, som just nu visar sina verk på utställningen Nude på Fotografiska i Stockholm. Och så tar vi en närmare titt på fenomenet med så kallade "sextapes".
Veckans gäst är Hedvig Hagwall Bruckner, copywriter på reklambyrån King och tidigare ledamot hos reklamombudsmannen.
-
Paul Svensson är kocken som vill att vi ska sluta slänga mat, att vi ska bredda vårt proteinintag, att gastronomin måste utvecklas och att en croissant ska ha ett andra liv som frysbar brioche.
I TV-programmet Maträddarna utmanar han tillsammans med Anne Lundberg våra föreställningar om vad som går att äta, hur mat kan få ett andra liv och om hur vi kan sluta slänga en tredjedel av allt vi köper.
Inspelat på hans restaurang på Fotografiska i Stockholm.
Pauls hemsida Pauls Sommarprat Maträddarna på SVT Kristina Liljestrand Morotsblast kan användas till mycket Helena Samsioefrån Globhe som även har varit med i Logistics Rocks Projektet Älskade stad Impossible FoodsFotograf: Erica Wessman
-
Vi undrar hur man kommer ner i varv när man är super-exalterad över något? Vi pratar om scenskräck, att ta steget att göra det man är rädd för och hur utvecklande det är. Vi tar även upp hur viktigt det är att sätta upp mål på de allra flesta plan i livet.
Vill ni se oss livepodda på årets Poddfest? Kom till Fotografiska i Stockholm på lördag den 23 mars, vi poddar kl 18.00 på scenen Studion. Hoppas vi ses!!
-
KOCK, KRÖGARE, KOKBOKSFÖRFATTARE, 43 år. Född i Helsingborg, bosatt i Stockholms skärgård. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Kocken Paul Svensson vill i sitt Sommar i P1 inspirera till att i matlagningen jobba i symbios med naturen. Att använda all mat vi köper hem och inte som idag slänga en tredjedel. Han ser matsvinn som en premiumresurs.
Varför ratar vi en morot med udda form? Varför slänger vi morotsblasten istället för att äta den? Varför ser vi en soltorkad tomat som en delikatess men en skrumpen eller kantstött tomat som något vi bör slänga? "Med lite mer nyfikenhet kan vi nyttja 200% av det vi odlar och därtill njuta av 200% smak", säger Paul Svensson i sitt Sommarprogram. "Till exempel blasten på en morot, morotspersiljan, varför skär vi bort och kastar den när den egentligen är en utsökt välsmakande ört?"
Paul Svensson driver idag bland annat en restaurang som tar till vara på just matsvinn. Sådant som butikerna inte kan sälja. Han har också i sina menyer vänt på etablerade sanningar som att grönsaker ska vara tillbehör till kött och inte tvärtom.
"Grönsaker har mer att erbjuda upplevelsemässigt än kött. Lax med fänkål och citron kan vändas till fänkål och citron med lax. Alltså grönsaken i huvudrollen istället för köttet."
Om Paul SvenssonEngagerad i frågan om hållbar njutning. Fokuserar på det ekologiska och växtbaserade köket i sin restaurang på Fotografiska i Stockholm, utsedd till världens bästa museirestaurang. Kombinerar smaksensationer med hållbarhet i pop-up restaurangen ReTaste.
Tidigare kreativ ledare på stjärnrestauranger som Bon Lloc och F12 i Stockholm.
Medverkat i en rad tv-program, bland annat Landgång i SVT, Kockarnas kamp och Sveriges yngsta mästerkock i TV4. Belönad för sin kokbok Paul grillar. Har även gett ut böckerna Pauls kök: En grönare matfilosofi, Nya husmanskosten och Grilla vego.
Producent: Anneli Zvejnieks
-
FOTOGRAF, 54 år. Född i Partille, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Fotografen Paul Hansen berättar om arbetet från många av världens konflikt- och katastrofområden. Att rapportera från utlandet är en särskild utmaning då det ofta handlar om våld och utsatthet, säger han.
Han berättar om miljöer, människor och intryck som har präglat honom.
Paul Hansen berättar om att jobba med ”fixare”, människor som ser till att det går att arbeta och komma nära för att intervjua och ta bilder – för att sedan kunna återvända och komma helskinnade hem.
Att rapportera från utlandet är en särskild utmaning. Vi hade jobbat under svåra omständigheter förr, Peter Englund och jag. Jag räknar honom som en god vän och han är en historiker och författare av rang men skulle jag lägga mig i en match? Aldrig.
Hur reagerar man när man blir skjuten? Paul Hansen blev det och skickade ett sms och skrev helt kort: ”Jag har blivit skjuten. Två skott.”
Paul Hansen jobbar dramaturgiskt med att gå mellan bilder i krig och elände, till att reflektera över föräldrarna. Många är de frågor jag velat ställa till pappa, inte minst om varför han valde att leva i den distanserande bubblan han hade omkring sig. Helt plötsligt kom svaret som handlade om en upplevelse under andra världkriget.
Hela Sommarprogrammet tillägnar han sin mamma som dog vid 49 års ålder.
Om Paul HansenPrisbelönt fotograf på Dagens Nyheter. Utsedd till Årets fotograf åtta gånger samt mottagit flera internationella priser, exempelvis World Press Photo för en bild från ett begravningsfölje i Gaza.
Gett ut fotoböckerna Människa, människa och Being there som även visades som utställning på Fotografiska i Stockholm förra året.
Har fotograferat från många av världens konflikt- och katastrofområden. Fick en kula bortopererad ur ryggen efter att ha blivit beskjuten av IS utanför Mosul i Irak.
Spelar handboll och paddlar kajak när han hinner.
Producent: Tom Alandh