Fagersta Podcasts
-
Bengt "Rullarn" Karlsson
-
I dagens avsnitt får vi träffa Vincent Jedselius. Hur går man från hiphop till blues/country? Är resan viktigare än målet? Hur är det att växa upp i en industrikommun? Hur kan ett års backpacking på andra sidan jorden hjälpa dig att hitta dig själv? Allt detta och mer i ett härligt samtal med en unik, positiv och härlig kille i Vincent. Dessutom avslutar vi med en förhandslyssning på en av Vincents låtar som kommer hamna på nästa album! Hoppas ni får samma härliga känsla som jag får när jag lyssnar och pratar med Vincent! In och lyssna på hans musik på Spotify!
Musik: Josef Fataki - instagram: @josef.df
Redigering: Fredrik Lundqvist
Vincent Jedselius: instagram - @vincentjedselius - musik: https://open.spotify.com/artist/1eCMafN9lb0rsXkrjI1ruc?si=3rbm9dZ-Tn2nhOD8Rkd5sA
Sponsor: Kata på gata - instagram: kata_pa_gata
www.katapagata.se
Använd rabattkod PAINT10 för 10% rabatt -
Avsitt 62 kantas av ett gäng trötta programledare, Anders håller ställningarna i backen i Vemdalen och från den helt ärligt riktigt mobila studion, Ted är sliten efter helgens gallej i Fagersta och Viktor hade segervittring i Halmstad.
Givetvis tar vi en tillbakablick från The Open at Tallahassee, och försöker att spå framtiden i den stundande Major som går av stapeln i påsk.
Vi önskar Discexpress grattis till den nya butiken och önskar all lycka framöver!
Anders, Viktor & Ted -
BOPOLPODDEN | Fagersta har ilsknat till mot den sociala dumpningen som kommunen utsätts för, där rikare kommuner uppmanar nyanlända och socialt utsatta människor att söka sig till den lilla kommunen. Möt kommunstyrelsens ordförande Marino Wallsten i ett samtal om kommunernas ansvar och att staten måste ta sitt ansvar i en fråga där det är människor, och många barn, som kommer i kläm. Samtalet kommenteras av Stefan Attefall
Programledare: Anna Bellman
Kontakta oss på:
[email protected]
www.bostadspolitik.se
www.facebook.com/bostadspolitik.se/ -
Hon har prisats som en av Sveriges mest framgångsrika unga företagare och blivit en stor förebild för många. Idag får Günther besök av Louise Sköld som berättar mer om sin resa som entreprenör.
”Med förmågan att vända en stor motgång till sin största styrka har företagaren lyckats bryta mark i en konkurrensutsatt bransch och krossa allt motstånd. Ett stjärnskott som inte bara tagit juryn med storm - utan också fått omsättningen att rusa i höjden.”- Så lät juryns motivering när Louise utsågs till Årets Unga Företagare 2019.
Louise Sköld från Fagersta är entreprenören som tog löshårsmärket Hairtalk till Sverige och har på fem år nått en oerhörd ekonomisk framgång och samtidigt blivit en viktig förebild.
I veckans avsnitt berättar hon om motgångar och framgångar som gjort att hon tagit sig dit hon är idag samt vilka planer hon har för framtiden. Lyssna nu! -
Författare, journalist, 42 år. Född i Fagersta, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Författaren Mats Strandbergs sommarprogram tar avstamp i allas våra behov av… skräck!
”Vad ska det vara bra för? Är inte verkligheten full med elände så det räcker, måste man hitta på ännu mer? Och vem i all sin dar vill bli rädd? Som skräck- och fantasyförfattare är det här dom absolut vanligaste frågorna jag får.” berättar Mats Strandberg i inledningen av programmet.
Han går också tillbaka till 1980-talet, och barndomens bruksort Fagersta. En verklighet långt från den pastellfärgade bild som idag finns av decenniet. Mats Strandberg skildrar istället en outsider-tillvaro: ”Jag var ett lillgammalt barn som hatade sport och inte förstod mig på andra barn. Jag läste istället, och blev ännu mer lillgammal.” Böckernas värld blev tillflyktsorten, och han läste helst tillsammans med sin mamma, som kämpade med sin reumatism.
”Det gjorde mig tidigt medveten om kroppens utsatthet, om döden. [...] I filmer och böcker hände det värsta alltid helt oförutsett, just när allt verkade så bra och ingen kunnat föreställa sig nåt hemskt. Det var farligt att slappna av, tydligen. Så jag blev besatt av magiskt tänkande, och började varje dag med att föreställa mig alla möjliga katastrofer.”
I mellanstadiet förstod Mats att han förälskade sig i killar, på den tiden och platsen ytterligare ett jättesteg i annorlundaskapet.
”Kärlek och död verkade sammanflätade för såna som jag. En ingift släkting sa att förhoppningsvis skulle alla bögar knulla ihjäl varandra med aids, så att man blev av med två problem här i världen.”
I programmet tar Mats Strandberg oss med in i skräckens kulturhistoria. Han berättar också om mötet med livskamraten Johan, och om yrkeslivets vägar till att skriva skräckromaner och och inte minst samarbetet med kollegan Sara Bergmark Elfgren som ledde fram till jättesuccén med den s.k. Engelsfors-trilogin som inleddes med boken ”Cirkeln”.
Om Mats StrandbergSlog igenom stort som medförfattare till fantasyboken Cirkeln, som filmatiserats och översatts till 25 språk. Senaste ungdomsboken Slutet handlar om den sista månaden i mänsklighetens historia, innan en komet utplånar jorden.
Har också skrivit skräckromanerna Färjan, om en blodig natt på en finlandsfärja och Hemmet, om en främmande närvaro på ett demensboende, som blivit internationella succéer.
Hyllade barnbokstrilogin om Monstret Frank blir musikal på Junibacken i höst.
Skrev och illustrerade som sex-åring självbiografin Mats.Producent: Henrik Johnsson
-
ALPIN UTFÖRSÅKARE, 32 år. Född i Norberg, bosatt i Fagersta. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Ida Hansdotter berättar om OS-guldet, VM-medaljerna och envisheten. Men också om skadan som stannade upp karriären och sorgen efter mamma.
Alpina utförsåkaren Frida Hansdotter hade vunnit två VM-silver och tre VM-brons när hon i februari 2018 toppade allt med att vinna OS-guld i Pyeongchang. I sitt Sommarprogram berättar hon om OS-dagarna som blev karriärens höjdpunkt och hur hon lärt sig att vända inställda tävlingar och dåliga väderförhållanden till något positivt.
Hon berättar om sin envishet och hur hon försökt jobba med en mental rådgivare men kommit fram till att det inte är någonting för henne. Hur det är att vara hemmakär och samtidigt ha 200 resdagar om året.
Frida Hansdotter berättar också för första gången om sorgen efter sin mamma som gick bort 2012. Hur det har påverkat henne och gett nya perspektiv.
Efter 12 år av världscuptävlande börjar nu 32-åriga Hansdotter ana slutet på karriären. Men…
Om Frida Hansdotter
- En sak i taget. Nu ska jag först vinna VM-guld på hemmaplan.Framgångsrik utförsåkare som säger sig prestera bäst när pressen är som störst. Vann OS-guld i slalom i Sydkorea i vintras. Har två silver och tre brons från VM. Vann den sammanlagda slalomvärldscupen säsongen 2015-16. Reser 200 dagar per år, men älskar att vara hemma.
Efter OS-guldet finns numera Fridabacken i Norberg, och ortens nya idrottshall kommer heta Frida Hansdotter Arena.
Målar alltid naglarna rosa dagen före tävling.
Producent: Mattias Rensmo