Emma Stenström Podcasts
-
Många tycker ju att det är läskigt och känner ett motstånd. Andra tror att det ska vara enkelt så visar det sig vara svårt, berättar Emma Stenström om hon har följt när de bubbelhoppar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att byta bubbla kan handla om allt ifrån att möta en meningsmotståndare till att träffa en person som inte ingår i ditt naturliga sammanhang. Genom att söka sig bortom sin sfär och sina åsiktsbubblor så utsätter man även sin egen världsbild för en granskning och det kan leda till att man inte lika lätt avvisar någon som inte tänker likadant som en själv, säger Stenström. Syftet är humanistiskt, att försöka förstå den andra personens åsikter och varför den tycker som den tycker.
– Vi är snabba att döma när vi istället borde försöka se människan bakom åsikten.
Att sociala kontakter är bra vet vi redan men man har också sett att en mångfald bland ens social kontakter ökar välmåendet. Just mångfalden är också nödvändig om man vill bygga ett motståndskraftigt samhälle. Vi skulle t.ex. kunna undvika konflikter och om vi hade en större förståelse för varandra. Det låter lätt men kan vara väldigt svårt säger läkaren och författaren Stefan Einhorn som menar att våra åsikter är mycket resistenta mot förändringar.
– Våra åsikter skapas genom en växelverkan mellan vårt inre liv och vår omgivning och när vi väl har vårt ”åsiktspaket” så sitter det hårt fast i vårt medvetande.
Men det innebär inte att det inte går att förändra. Vi behöver vara medvetna om att vi har dessa fixa idéer och om hur världen är uppbyggd, och inte ta dessa ”tankesystem” som något naturligt, säger Stefan Einhorn som tycker att det ska ses som en merit att kunna ändra åsikt.
– Vi sitter fast i ett åsiktssystem som vi inte får ta för givet. Människan måste ha åsikter, det är vår riktning i livet. Samtidigt leder åsikter till våld, ovänskap och krig. Vi måste därför ha en mer ödmjuk inställning till såväl våra som andras åsikter.
Gäster i programmet:
Emma Stenström, docent i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Aktuell med boken ”Bubbelhoppa”.
Stefan Einhorn, läkare och författare. Aktuell med boken ”Tillåt mig tvivla”.
Bo Isenberg, docent i sociologi vid Lunds Universitet.Reportage:
Simon Sarnecki träffar Qaisar Mahmoud, författare och managementkonsult till vardags, som i sin bok ”En av dem” berättar om hur han under tre månaders tid tog värvning som matbud på cykel, för att förstå en verklighet långt från hans egen.
Stadsbarnet Ninos Chamoun skickas ut på landsbygden för att hänga med bönder på bönders vis. Han åker Björkvik i Södermanland, med 436 invånare för att se om det går att överbrygga klyftan mellan stad och land.Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman.
Producent: Shang Imam. -
”Mogna är ett tillstånd som du går i och ur och som du måste erövra gång, på gång, på gång..”
Livet är komplext, konstaterar Emma Stenström, docent i ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm, mot slutet av vårt samtal. Ulrika och Reuben kan inte annat än nicka instämmande.
Emma driver idén att vi blir till i vår grupp, det sammanhang vi för tillfället tillhör, det som definierar oss, vår sociala identitet. Det finns inget "autentiskt jag", menar hon. Vem blir jag i Podd Mogna? Hon berättar om sina platser som södermalm, Handelshögskolan och Husby och vad platserna gör med henne.
Vi pratar om när och varför flyktmekanismen i oss triggas igång och hur gamla vi är när vi flyr i affekt. Vi samtalar om vår kropp, dans, uttryck och kvinnlig sexualitet.
Emma Stenström är en osedvanligt modig gäst med en omättlig nyfikenhet på tillvaron som hon på ett skört vis bjuder på under samtalet med oss, med dig.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Att försöka förstå och ta in så många olika perspektiv som möjligt, är ett sätt att förstå och lära sig den komplexa värld vi lever i. Ibland träffar man också någon som skapar en forskningsmetod av det - och dessutom lever den själv. Möt Emma Stenström, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och tidigare gästprofessor vid Konstfack, som skriver, läser, forskar, föreläser, undervisar, yogar, mediterar och dansar burlesk. Hör om metoden, undervisningen och forskningen hon skapar ihop med sina studenter kring att hoppa ur sin egen verklighets bubbla, för att förstå någon annans. Samt hur hon verkligen hoppar själv.
Avsnitt 29 av Livslångt är ett samtal mellan Katarina Pietrzak, Lars Lingman och Emma Stenström. Musiken i slutet av avsnittet kommer från The 9th Annual New Orleans Burlesque Festival på youtube, med Miss Miranda. -
Möt Emma Stenström, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och en av initiativtagare till det tvärdisciplinära programmet Global Challenges. Emma har tillsammans med sina kollegor designat om grundutbildningen på Handelshögskolan i Stockholm. Syftet är att fördjupa studenternas insikter om och engagemang för våra globala utmaningar. Hon delar med sig av hur du designar en […]
The post 62. Emma Stenström – Engagemang genom helt nya utbildningsmetoder appeared first on HejEngagemang.