Elin Akinci Podcasts
-
Milt väder och fyllda gaslager gör att Europa klarar energikrisen bättre än väntat denna vinter. Men att ställa om från den ryska gasen tar tid och nu växer oron för vad som väntar nästa år.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Energipaniken spred sig i Europa när Putin vred om gaskranen. Priserna skenade och i Tyskland vidtogs drastiska åtgärder för att spara energi. Europa befarade en krisvinter. Men även om läget är svårt på många håll och energifattigdom blivit ett begrepp har lyckosamma omständigheter gjort att Europa klarar sig bättre än väntat genom vintern. Inte minst i Tyskland andas man nu ut över att lagren räcker.
Varningar om nästa vinterMen vad händer när gaslagren, som till stor del består av rysk sparad gas, har tömts? Nu kommer varningar om att nästa vinter kan bli den verkliga prövningen för Europa. Hör om de nya utmaningarna som hopar sig och om allt som måste göras för att åstadkomma en ny, hållbar och långsiktig energiförsörjning i Europa.
Hör också om Ulf Kristerssons utfrågning i EU-parlamentet. Förra veckan var det uppvisningsdagar i Kiruna, men nu är det skarpt läge och Sverige ska leda sitt första möte i EU:s ministerråd senare i veckan.
Medverkande: Elin Akinci, energimarknadsanalytiker på ELS. Daniel Alling, Tysklandskorrespondent. Susanne Palme, EU-kommentator.
Programledare: Caroline Salzinger
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Hanna Melander -
Sen kriget bröt ut har Norge tjänat hundratals miljarder extra på sin gas och olja. Pengarna går rakt in i den världsunika oljefonden, som sparas för framtiden. Men kritiker hävdar att man borde vara mer solidarisk med krigsdrabbade Ukraina och energikrisens Europa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Claes Aronsson
Röster och medverkande i programmet
Erica Dalstø, chefsstrateg, SEB Norge
Karin Thorburn, professor i finansiell ekonomi, Norges Handelshögskola Bergen
Carina Holmberg, Norgekorrespondent
Elin Akinci, energianalytiker ELS Analysis
Jens Stoltenberg, tidigare statsminister, Norge
Trygve Slagsvold Vedum, finansminister, Norge
Mateusz Moraviecki, premiärminister, Polen
Ursula von der Leyen, ordförande EU-kommissionen
Jonas Gahr Støre, statsminister Norge
Erna Solberg, tidigare statsminister, Norge
Producent:
Olof WijnbladhTekniker:
Christer Tjernell
[email protected] -
Ryska trupper verkar nu vara på väg att få övertaget i striderna om den strategiskt viktiga hamnstaden Mariupol. Staden har ju hela tiden försvarats väldigt ihärdigt av ukrainska trupper, men de är nu omringade, förefaller det, säger Sten Sjöström, Sveriges Radios tidigare Rysslandskorrespondent.
EU och USA har upprättat ett nytt avtal om gas. Men mängden kommer ännu inte upp i den Europa köper från Ryssland. “Det finns ingen snabb lösning för att minska beroendet av den ryska gasen”, säger analytikern Elin Akinci.
Uppgifter: 300 döda i Mariupols teaterEnigt ukrainska myndigheter dog 300 personer när teatern i Mariupol bombades. “Stämmer uppgifterna är det utan tvekan det enskilt största illdådet under det här kriget”, säger Sten Sjöström, Ekots tidigare Rysslandskorrespondent.
Medverkande: Elin Akinci, energianalytiker på ELS Analysis, Andreas Liljeheden, korrespondent i Bryssel och Sten Sjöström, tidigare Rysslandskorrespondent på Sveriges Radio.
Programledare: Ola Janåker Dunkers
Producent: Peter Bjurbo
Tekniker: Fabian Begnert