Dante Podcasts
-
Mickiz köper fel storlekar för framtiden. Dante oroar sig för åksjuka i Luciatåget. Dion har utvecklat scenskräck. Stellz är jultrött. Damons soundtrack är en besvikelse. Stellz är fortfarande Stellz från Borås. Dessutom, män som vill lämna men ändå knackar på dörren; Date'er med grannen?; Hur omvandlar man sitt KK?; Vem får oskulden? Och mycket, mycket mer! Välkomna!
-
Ingvar Björkeson, översättaren av klassiska verk av Dante, Vergilius och Homeros avled i våras. Hör den enda intervjun med honom i Sveriges Radios arkiv, ur Lyrikmagasinet med Jan Olof Ullén 1988.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ingvar Björkeson hade ett förflutet i resebranschen och framträdde sällan i offentligheten. Det var ju så mycket kvar att översätta. Han uppväckte våra våra andliga förfäder från de döda, sa OBS-redaktören Olof Åkerlund sin runa över Björkesons gärning.
Och på OBS:s hemsida finns också ett längre avsnitt ur intervjun i Lyrikmagasinet.
-
Stellz IVF-resa hotas av slem. Mickiz kissar i Dantes pipmugg. Julen har flyttat in till Stellz (VA?!) och med den Cat Ice Cream. Hos familjen Mickiz används snäll-kalender (för sista året?). Dessutom får tvättizarna hjälp med sina vänskapsrelationer! Vad säger man till en kompis som har relation med en upptagen man? Hur gör man om man känner sig utanför, och vems fel är det? Välkomna!
-
Mickiz bröst väcker minnen hos Stellz. Dante gör en läskig entré. Mickiz redovisar veckans spyor. Stellz tömmer sig själv på mottagningen. Dessutom ger Mickiz och Stellz er otroliga lösningar på era kärleksproblem! Välkomna!
-
Med anledning av översättaren Ingvar Björkesons bortgång publicerar vi en krönika av OBS producent Olof Åkerlund.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
KRÖNIKA: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För att kunna föra samtal om vad det på djupet innebär att vara människa behövs tillgång till äldre litteratur. Den som de som kommit före oss tänkt, känt och skrivit med och emot. Klassiska verk spelar för kulturer en roll som kan liknas vid den föräldrar och andra släktingar spelar i en enskild människas liv. Och precis som i fallet med familjen så är det långt ifrån alltid den uppenbara och kända påverkan som är den viktigaste. Man kan växa upp utan pappa och utan att ha läst Platon, det betyder inte att det okända inte verkar i en.
På större språk finns ofta konkurrerande översättningar av de största klassikerna, men i ett litet land fyller översättarna en funktion som närmast är att betrakta som existentiell. Det är inte ett småtrevligt pynt att vi har Homeros, Vergilius eller Dante att tillgå i modern svensk tolkning, det är helt nödvändigt för att få något slags fäste. Gemensamt för dessa tre är att de alla är översatta av Ingvar Björkeson, en av få människor som genuint gjort sig förtjänt av etiketten kulturbärare. Baudelaire, Petrarca, Hesiodos och John Milton är några namn som kan läggas till hans digra verkslista.
Sent i november får jag höra att Björkeson avlidit redan i våras, 94 år gammal. Passande nog på Världsbokdagen den 23 april. Det skedde som ni förstår lite i skymundan vilket är på samma gång orimligt och följdriktigt. Likt stommen i ett hus, var denna bärande del i vår kultur så gott som osynlig i offentligheten.
Lovorden och priserna har förvisso varit många. Vilket ju inte betyder att det saknas sådant som går att ifrågasätta. Hans Pindarostolkning fick en hård akademisk granskning, men jag kan sörja att vi inte i högre grad förmådde ge vår kanske viktigaste översättare den högsta äran: En genomgripande och nyfiken översättningskritik varje gång han överförde ett nytt mästerverk till svenska. Att översätta från antika språk är ju också att översätta en värld, som både är kusligt lik och oändligt främmande från vår egen. Det är i djup mening Björkeson/Homeros vi läser när vi läser Iliaden.
Under senare år var han främst upptagen av att ge latinska klassiker ett nytt liv. Och han har för lång tid försett oss med läsbara och i delar mycket vackra tolkningar av verk som Ovidius “Metamorfoser” och Lucretius “Om tingens natur”. Den sistnämnda är på många sätt en metafor för allt som sagts här. Denna existentiella atomlära på vers från vår tideräknings början var länge bortglömd innan den hittades 1417 och på omvägar kom Lucretius att påverka den vetenskapliga revolutionen och upplysningen samt, kan man argumentera för, sätta spår i den amerikanska konstitutionen. Kort sagt: Sättet vi tänker och förstår världen på. Det är stora ord, men i Sverige skulle vi faktiskt kunna säga något liknande om Ingvar Björkesons gärning.
Olof Åkerlund, producent för OBS
Tio klassiker översatta av Ingvar Björkeson
Dante Alighieri: Den gudomliga komedin
Charles Baudelaire: Det ondas blommor
Vergilius: Aeneiden
Homeros: Odysséen
Homeros: Iliaden
Titus Lucretius Carus: Om tingens natur
Hesiodos: Theogonin
Apollonios Rhodios: Argonautika
John Milton: Det förlorade paradiset
Ovidius: Metamorfoser
-
Översättaren Ingvar Björkeson (19272022) var känd för att leva tillbakadraget och att så gott som aldrig ge intervjuer. Detta är ett undantag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Björkeson översatte en mängd av litteraturhistoriens viktigaste verk till svenska. Från Homeros, Vergilius och Dante till Baudelaire och modern italiensk poesi. Han var också känd för att hålla sig långt från rampljuset och gav mycket få intervjuer. Ett undantag var i Sveriges radios Lyrikmagasinet, där han diskuterade Vergilius och Albino Pierro 1988.
Här under finns länkar till essäer som kretsar kring verk som Björkeson tolkat. -
Mickiz ger Dante en Halloween-upplevelse han sent ska glömma. Stellz knyter julkontakter. Görs det pumpor av djur eller tvärtom? Och är det svagt att vara förkyld? Dessutom läser vi upp era vidriga spökhistorier. Varning för lättskrämda lyssnare! Välkomna.
-
Fotbollstouchen#9Tack för ännu en vecka Super helg bakom oss! Helgen bjöd på ett El clasico, le classique och inte minst stor matchen i England mellan Liverpool-City! Allt i avsnitt 9 utav fotbollstouchen och lite till! En efterlängtad gäst är med oss i veckans avsnitt och det diskuteras ballon d'or 2022 med en självklar vinnare! Quiz blev en historisk genomgång kring ballon d’or i historieböckerna. Där vår gäst och Dante tävlar i en H2H, testa ifall ni lyckas bättre under lyssningen! Vi ses nästa vecka för avsnitt 10! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Stellz har plockat ägg. Mickiz har glömt bort sitt jobb. Stellz tar den hellre i armvecket än i handen. Mickiz hänger hellre med sina vänner än sin man. Dante gör ett väldigt speciellt paket åt Damon. Och så droppas BOMBEN! Välkomna!
-
Extra avsnitt,bara ljud inte på YouTube.Tim och Dante går igenom denna CL omgång. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi fortsätter snacka Kevin Smith och självklart innebär det att vi måste återigen göra återbesök hos Dante och Randal i Clerks II! Deras kära Quick Stop har brunnit ner och de har nu börjat kränga burgare på en snabbmatskedja kallad Mooby's. Hur ska det sluta?
Clerks II (2006): "Vad hände med snubbarna? För tio år sedan var vapenbröderna Dante Hicks och Randal Graves expediter i New Jersey. I uppföljaren till den kritikerrosade kultrullen CLERKS slappar killarna fortfarande bakom disken och driver med kunderna. Men när affären de jobbar i brinner ner tvingas killarna göra det otänkbara - vidga sina vyer och hitta nya karriärer. Som om inte det är nog deklarerar Dante plötsligt en dag att han ska gifta sig med Emma och lämna New Jersey - för alltid!"
Våra plattformar samlade: linktr.ee/filmsmakarna
#ClerksII #KevinSmith #RosarioDawson
-
I veckans avsnitt utav fotbollstouchen går vi i headlines igenom gångna veckans resultat i Champions Leauge såväl Europas top 5 ligor som haft riktigt intressanta matcher.I debatten så får Atletico, Juventus och Bayerns senaste liga resultat oss i studion att ifrågasätta dess tränare. Quiz avslutas det som alltid med, idag har vi bytt ut start, bench, sell. Tims Mr x quiz som vi får se om ni klarar lika bra som Dante gjorde. Vi avslutar även med underrated, overrated Och perfectly rated.Hoppas det blir en bra och trevlig lyssning från oss på fotbollstouchen, vi ses nästa vecka! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Studio Allsvenskan finns även på Patreon, där du får ALLA våra avsnitt reklamfria direkt efter inspelning. Dessutom får du tillgång till våra exklusiva poddserier där vi släpper avsnitt tisdag till fredag varje vecka. Bli medlem här!
Vi välkomnar vår favoritkock, Dante Zia till Studio Allsvenskan!
Vi träffade honom på en restaurang i Milano och började snacka fotboll och italiensk matlagning.
Det samtalet ville vi fortsätta hemma i Stockholm så vi bjöd in honom till oss.
Vilken energi! Vilken kärlek till matkonsten!
Att höra Dante berätta hur man skapar en äkta italiensk köttfärssås är som att höra en konstnär brinna för sin konst.
Det handlar också om nya teveprogrammet på TV4 där han och brorsan Oscar bjuder in till mat och samtal nere i Italien, om olika länders matkultur, om kärleken till Milan och Malmö FF.
Det är alltid roligt när vi bjuder in andra sorters gäster till programmet.
Missa inte detta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
När Dante till slut når Saturnus, tidens sfär, förefaller hans älskade Beatrice äldre. Moderlig. Det är som att tidens himmel spelar honom ett spratt, för i denna sista planetsfär tycks också han själv bli yngre.
Men vad är tid? Är den linjär, cyklisk eller passar egentligen någon annan geometrisk form för att beskriva dess rörelse? Finns det någon sanning bakom talet om tidsåldrar? Hur skall vi reflektera över Paulus och Jesu ord om att vi lever i den yttersta tiden? Och hur förhålla oss till den tid, som så många beskriver som på väg bort, i allt snabbare fart? Finns det kanske något sätt att hejda den i sin flykt?
Den som för en stund betraktar den ortodoxa ikonen för Kristi himmelsfärd lägger efter en stund märke till något besynnerligt. Trots att han inte hade blivit kristen än, så står Paulus där mitt bland lärjungekretsen, änglarna och jungfru Maria – ja han tycks liksom trotsa tiden - och blickar tillsammans med de andra uppåt genom himlarna. Även på pingstens ikon är han med, och anledningen är enkel. Likt Paulus kan vi alla instiga i dessa bibliska mysterier. Tidens dörr är inte stängd. Paulus himmelsfärd ägde rum lite senare än lärjungarnas, och också i våra liv kan en himmelsfärd äga rum. Återigen hör vi Dionysios ord, i hans utläggning av en av kyrkohögtiderna: Visst är du nitisk nog att nog att inte närma dig de gudomliga tingen genom sekundärkällor... Den kristendom Dionysios bjuder in oss till, är inte en berättelse om något som hände för 2000 år sedan. För Dionysios, är tiden nu.
Länk till chatgrupp på signal:
https://signal.group/#CjQKIDZAFjacbg7E1B_VxHjM7pzg5kkc5SZZ3oZPmdidRVIZEhBhvIKnEEyqETf7cTnHsGY-
Mer från vårt instagramkonto:
https://www.instagram.com/p/CgHzMeFMVab/Musik och ljud av Aionarch:
Aionarch | Spotify
-
När Dante talar om inträdandet i månens sfär beskriver han det som sökandet efter en pärla, som tumlar runt, i en sjö av mjölk. Pärlans vita yta är för det jordiska ögat omöjlig att särskilja från den vätska som omgärdar den. Dante söker med fingrarna, i gränslandet mellan dröm och vakenhet, och får till slut fatt på den, lyfter den till sig, skärskådar månpärlans närmast genomskinliga yta, för att genom sin inre blick lära känna den vishet som bor i den.
Dagens samtal handlar om att intuitivt lära sig uppfatta och använda de fördolda förbindelser som Dionysios menar sammankopplar allt i vår värld med de osynliga världarna bortom. Genom att se tingens så kallade inre sympatier kan den intuitive se en liljas förbundenhet med Venus, eller i en pärla finna en port till Månen. Föremål som i bönelivet kan föra oss närmre de sfärer i vilka vi eftersträvar att bida.
Josef berättar om en serie synkroniciteter som tar sin begynnelse när han införskaffar en bok av en mystiker han inte tidigare lagt märke till. Boken innehåller ett antal hemlighetsfulla symboler som fångar hans uppmärksamhet. Söndagen därefter upptäcker han en av symbolerna från boken, på väggen i en kyrka i vilket han snart skall fira mässa. Snart upptäcker han fler, och inte långt därefter visar det sig att hela dekoren i Läckö magnifika slottskapell består av en fullständig samling av bokens alla mystika symboler, vilka rätt uttolkade och satta i rätt ordning, beskriver en väg till hjärtats reningsprocess.
Samtalet avslutas med en reflektion kring Böhmelärjungen Georg Gichtel, vars skrifter Josef en gång visade mig när var vi var på besök i Hjalmar Ekströms efterlämnade bibliotek på Sigtunastiftelsen. I en serie illustrationer beskriver Gichtel planetsfärerna som cirkulerande inom människan, samt den spiralformade rörelse av ljus, som också är en av Dionysios viktigaste nycklar.
Länk till chatgrupp på signal:
https://signal.group/#CjQKIDZAFjacbg7E1B_VxHjM7pzg5kkc5SZZ3oZPmdidRVIZEhBhvIKnEEyqETf7cTnHsGY-
Mer från vårt instagramkonto:
https://www.instagram.com/p/CflJXMLtiJt/
Gichtel:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/Theosophia_Practica_-_Gichtel.jpg
https://alchetron.com/cdn/johann-georg-gichtel-a9b39b98-f14b-4f51-83f1-71f5513f95a-resize-750.jpeg
Helix/spiral:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/29/Helix.svg/800px-Helix.svg.pngMusik och ljud av Aionarch:
Aionarch | Spotify
- Visa fler