Charlotta Ingvoldstad-Malmgren Podcasts
-
Nu finns möjligheter att använda en molekylär genkniv, Crispr/cas9, som kan skära i gener exakt. Men kan enskilda gener verkligen ge svar på komplicerade sjukdomar?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I den sjätte och sista delen av Vetenskapsradion Hälsas bokcirkel kring ” Genen – en högst privat historia” tecknar bokcirkeldeltagarna på hypotetiska sista kapitel i boken.
Charlotta Ingvoldstad-Malmgren ,som är genetisk vägledare, vill se en starkare etisk diskussion om hur tekniker som genkniven Crispr/cas9 ska användas.
Petter Hellström ,som är idehistoriker, undrar om genens lyskraft är förbi, eftersom det nu allt oftare handlar om hela arvsmassan och inte bara enskilda gener.
Från grekerna så spanar vi nu in i framtiden kring hur kunskap, teknik och etik ska kunna förenas utifrån boken ”Genen – en högst privat historia” av Siddhartha Mukherjee.
Programmet är en repris från 30 juni.
Programledare Annika Östman
[email protected]Producent Camilla Widebeck
[email protected] -
Vi tycks alla härstämma genetiskt från en kvinna som kanske levde för 200 000 år sedan. Diskussionen arv och miljö fortsätter i bokcirkelns del fem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Genetiskt går det att spåra vår anmoder via energifabrikerna mitokondrie-DNA, som bara ärvs på mödernet. Den genetiska anmodern som författaren Siddhartha Mukherjee kallar Eva.
I debatten om arv och miljö håller bokcirkeldeltagaren och idehistorikern Petter Hellström med författaren om att det är dårarnas vapenvila, eftersom allt är så sammanflätat att ingen kan vinna.
Den andra bokcirkeldeltagare tillika genetiska vägledaren, Charlotta Ingvoldstad-Malmgren, lyfter fram att även om något statistiskt sätt är vanligast, så bör man vara vaksam på vad som kallas normalt.
Vi läser boken "Genen – en högst privat historia" av Siddhartha Mukherjee i översättning av Joachim Retzlaff.
Programmet är en repris från 23 juni.
Programledare Annika Östman
[email protected]Producent Camilla Widebeck
[email protected] -
Adelns giftermålsmönster och fosterdiagnostik är olika sätt att påverka vilka barn som föds. I Vetenskapsradion Hälsas bokcirkel diskuteras dilemmat kring frivillighet och fosterdiagnostik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bokcirkeldeltagarna Charlotta Ingvoldstad-Malmgren, genetisk vägledare på Karolinska universitets sjukhuset och Petter Hellström, idehistoriker vid Uppsala universitet samtalar om framväxten av forsterdiagnostik, hur det ser ut idag och vilka effekter kartläggningen av mänskliga arvsmassan har fått. Vi läser boken "Genen - en högst privat historia" av Siddhartha Mukerjee.
Programmet sändes första gången 26 maj i år.
Programledare Annika Östman
[email protected]Producent Camilla Widebeck
[email protected]