Boverket Podcasts
-
FN:s klimatpanel IPCC slår fast i sin senaste rapport att extremväder blivit allt vanligare och att det kommer fortsätta att öka. I Sverige innebär det kraftigare skyfall, värmeböljor och längre perioder av torka. Förändringarna ställer helt nya krav på stadsplaneringen och fastighetsägare. Hur mycket kommer klimatförändringarna att påverka hur vi bygger och hur kan vi anpassa fastigheterna?
Gästar podden gör Helena Bjarnegård, riksarkitekt på Boverket och ordförande i Rådet för hållbara städer, Karin Hjerpe, analytiker på Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning vid SMHI samt Sara Tärk, landskapsarkitekt på Sweco.
-
Politik för gestaltad livsmiljö antogs av riksdagen 2018. Målet är att arkitektur, form och design ska bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle med omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer, där alla ges goda förutsättningar att påverka utvecklingen av den gemensamma miljön.
Gestaltad livsmiljö handlar om helheten i stadsmiljön; om gator, parker och torg lika mycket som byggnaderna, och om rummet mellan husen.Stadsarkitekt Björn Siesjö med gäster: Helena Bjarnegård, riksarkitekt Boverket och Daniel Holmén, fastighetsutvecklare på Elof Hansson Fastigheter
-
Jag har en dröm om en byggbransch på lika villkor.
Kan vi komma dit?
JA om vi hjälps åt.
När jag lämnar en offert på ett kontrollansvarig-uppdrag på ett småhus vet jag till 80 % att jag inte kommer att få uppdraget. 10 % av gångerna får jag ha en dialog med beställaren, innan jag får ett nej. Det är några få som har förstått värdet de får genom att anlita mig och det tackar jag för.
Varför tackar 90 % nej till mig?
Jo för att jag är dyrare per timme än de som arbetar enbart med småhus.
Okej kan någon tycka. Du är alltså grinig för att du får för få uppdrag. Visst är det delvis så, men jag är mest irriterad för att de som fått uppdragen har blivit för bekväma och gör inget bra arbete. Kommunerna och certifieringsorganen gör ingenting för att styra upp dem och det gör mig riktigt upprörd.
Vi konkurrerar inte på lika villkor.
För att bli certifierad kontrollansvarig krävs utbildning och yrkeserfarenhet. Vi tenterar vår kunskap innan vi kan starta med uppdraget. Vi ska utbilda oss årligen och följa med i aktuell lagstiftning. Varje år rapporterar vi våra uppdrag till det certifieringsorgan vi tillhör och vart femte år behöver vi tenta om vill behålla certifikatet.
Trotts all denna rapportering finns det många som arbetar som kontrollansvarig som inte borde finnas kvar. Eller som iaf borde få en varning för briser i sin yrkesutövning.
Varför tillåter certifieringsorganen och kommunerna att dessa personer får fortsätta vara bekväma och tränga undan de få som utför arbetet som Boverket har föreskrivit.
Vad skulle hända om det gjordes fler kontroller ute i verkligheten på hur arbetet verkligen utförs?
Om kommunerna ställde högre krav på utförandet av uppdragen och reagerade på något sätt när brister uppkommer.
Min dröm får ett lyckligt slut.
Genom att ställa krav och följa upp dessa krav kommer de bekväma kontrollansvariga förstå sin roll i processen. De kommer att ta sitt ansvar och förbättra kvaliteten på sitt arbete.
Det kommer leda till en byggbransch på lika villkor och en högre kvalitet på de projekt som uppförs.
I min dröm hjälps vi åt.
Drömmer du om samma sak?
Hör av dig till mig så vi kan stärka varandra och vår dröm blir till verklighet.
-
Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä 2021 - tema Totalekonomi, miljöpåverkan och välbefinnande.
Vilka är de största utmaningarna? Vilka är de största möjligheterna? Hur stora klimateffekter kan uppnås? Vilka fördelar har ett industriellt byggande? Hur hanteras stadsmiljöfrågorna bäst? Hur påverkas stadslivet och omgivningen?Deltar gör:
Helena Bjarnegård, Boverket, Riksarkitekt
Jan Dahlkvist, ÖrebroBostäder AB, Byggchef
Björn Johanson, Bjerking, Konstruktör -
Trots satsningar i landets mest utsatta stadsdelar, ökar boendesegregationen och inkomstskillnaderna mellan fattiga och rika bostadsområden. I Andersberg i Halmstad går man mot strömmen och börjar se vissa resultat efter satsningar på förbättringar för de boende.
Samtal med Micael Nilsson i Karlskrona, expert vid Boverket