Bosse Rosén Podcasts

  • Kommer vildsvin bli en ny, självklar proteinkälla i det svenska köket? Och hur många vildsvin tål Sverige?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Marodör och vardagsmat

    Redan på stenåldern bökade vilda svin runt i de svenska skogarna. Över årtusendenas lopp har de avlats till tamgrisar, och så småningom utrotades den vilda stammen. Men vildsvinen har återvänt, och nu uppfattas de av många som ett stort problem, bland annat eftersom de orsakar skador på jordbruket.

    Elisabeth Nilsson, utredare på Viltskadekommissionen, tycker att det finns alldeles för många vildsvin i Sverige. Viltskadekommissionen vill att vi ska skjuta av 90 procent.

    Men hur sugna är svenskarna på att äta allt det köttet? Gustav Leonhardt, jägare och årets kock 2021, bjuder på korv och berättar varför han älskar vildsvin.

    Navalnyj byter fängelse

    Och så ska det handla om den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Han flyttades nyligen till ett fängelse, vars tidigare intagna har vittnat om tortyr och misshandel. Navalnyj kommer att avtjäna sitt nio år långa straff för påstått bedrägeri där. Vi frågar Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren vad som egentligen är känt om det här fängelset. Och om det finns något omvärlden kan göra för att påverka Navalnyjs situation.

    Koppla av på stubben

    Vi pratar också med Bosse Rosén, tidigare ambulanssjukvårdare, som numera tillbringar mycket tid i naturen, sittande på stubbar. Han menar att denna aktivitet är lösningen på många av människans svårigheter. Har han rätt, eller kan regelbunden tid i naturen bli ytterligare ett stressmoment för nutidsmänniskan?

    Dessutom: Boktips, vattenbrist och Brad Pitts mardrömmar.

    Programledare: Louise Epstein
    Bisittare: Thomas Nordegren
    Producent: Olle Björkman

  • I byn Puoltsa hoppar älgar in i hästhagarna. Vi möter kanadagäss i Kalmar och lär oss vilka dagfjärilar som är först ut på våren.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Fjällkantens älgar vandrar långa sträckor. På sommaren håller många till i fjällbjörkskog och videsnår. Under vintern vandrar de ner till tallskogarna för att beta tallbarr. Stora mängder älg kan man se längs de vägar som går in mot fjällkanten. Det gäller särskilt hemma hos renägaren Matti Blind-Berg i fjällbyn Puoltsa, mellan Kiruna och Nikkaluokta i Lappland, där ibland upp till 50-talet älgar kan hoppa in i hästhagarna med islandshästar för att äta av deras hö.

    Fältreporter Thomas Öberg möter Matti Blind-Berg och älgarna. I programmet medverkar också Fredrik Stenbacka, fältkoordinator i SLU:s stora forskningsprojekt om älgar. Han är här för att märka och följa älgarna vid fjällranden. Hur vandrar de och varför? Vad söker de under sina vandringar? Hur klarar älgen klimatförändringar?

    I en park i Kalmar möter vi kanadagåsen. Fågelskådare Gigi Sahlstrand berättar om hur den kom till Sverige och hur man bäst skiljer den från vitkindad gås.

    Soliga marsdagar har lockat fram vårens första dagfjärilar på många håll. Biolog Helena Lager guidar oss till vilka de tidigaste fjärilarna är.

    Förra året märkte Anna-Lena Persson att det inte bara var dahlior i hennes övervintrade krukor. Utan bin också - tapetserarbin! Nu undrar hon hur hon ska ge den nya generationen en bra start på livet, i år. Vi ringer upp ekolog Maj Rundlöf för att få svar.

    Och så är det SM i stubbsittning i helgen! Vi ringer upp Bosse Rosén för att höra vad det egentligen handlar om.

    När nyhetsflödet blir för tungt att bära vänder sig veckans kråkvinklare Maria Westerberg till naturen - inte för lugnet, utan för en annan sorts nyheter.

    Programledare är Jenny Berntson Djurvall.