Boel Stier Podcasts

  • Att räkna på hälsan i ett företag - ja det går. Det kallas hälsoekonomi och i det här avsnittet berättar Anders Johrén från Nyckeltalsinstitutet om hur det går till.

    Några intressanta axplock ur vårt samtal:

    Nyckeltal som t ex rehabinflöde (hur många anställda som går in i långtidssjukskrivning) kan om de mäts över tid säga något om både hälsotrender och hälsostatus för ett företag.

    Det finns inget klart samband mellan friskvårdssatsningar och sjukfrånvaro. Delvis tror man att det här beror på att de som nappar på friskvårdssatsningar är de som redan tränar.

    Däremot finns det stora möjligheter att påverka sjukfrånvaron med rätt, riktade insatser. Tyvärr går det inte att lyfta fram ett enda totalrecept här, det beror väldigt mycket på sammanhang och individ, så friskvård måste vara individanpassat med valmöjligheter för var och en.

    Den ökande långtidssjukskrivningarna bland kvinnor är vår tids största jämställdhetsfråga. Och att skapa stora arbetsgrupper där det går över 30 anställda på en chef är detsamma som att be om att få hög långtidssjukfrånvaro.

    Välkomna att lyssna och kommentera på www.healthforwealth.se

    / Ann-Sofie Forsmark och Boel Stier


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Den psykiska ohälsan skenar. Det är ett av vår tids största samhällsproblem. Kostnaderna för sjukskrivningar med sociala och organisatoriska orsaker har ökat med 70% (!) mellan 2010 och 2014.

    Därför börjar nya regler från Arbetsmiljöverket att gälla den 31 mars. De är till för att komma åt det faktum att människor dignar under för hård arbetsbelastning, psykiska påfrestningar och kränkningar på jobbet.

    Nya möjligheter och stöd att förändra, menar vissa. Ökade krav på arbetsgivarna menar andra.

    Vi intervjuar organisationskonsulten Helen Rosander som jobbar med de här frågorna varje dag. Hon kallar sig en ”dörröppnare” som omvandlar de nya föreskrifterna till handling. Hon säger att vi behöver gå från sjuktalsstatistik till att prata om frisknärvaro och bli medvetna om hur vi bemöter varandra på jobbet.

    De nya reglerna är också ett sätt att lyfta frågan om psykisk ohälsa från individen till organisationen och låta den ta plats i ledningsrummen.

    Men hur gör man för att förändra kulturen på en arbetsplats? Och hur ska Arbetsmiljöverket egentligen mäta sånt som vänlighet och omtanke?

    Välkomna att lyssna och kommentera på www.healthforwealth.se

    /Ann-Sofie Forsmark och Boel Stier


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Många av oss balanserar på en tunn lina i vardagen. Vi vill prestera på topp både på arbetet och på fritiden, och kanske gör det också: tills vi går i väggen med en smäll.

    Hur kan vi bli hållbara medarbetare i ett arbetsklimat där ord som "driven" och "självgående" står högt på arbetsgivarens önskelistor? Och hur kan arbetsgivaren styra en medarbetare som aldrig tar sig tid för återhämtning?

    I avsnitt två intervjuar vi psykologen och organisationskonsulten Fredrik Bengtsson om det här. Han säger att olikheterna behövs i arbetslivet och alla har sitt sätt att bidra: prestationsivrarna och de mer eftertänksamma, de extroverta och de introverta. Men våra olika drivkrafter gör att vi behöver bemötas på olika sätt.

    Han liknar ledaren vid en idrottstränare som kan stötta och ge förutsättningar. Men ledarskap räcker inte: medarbetaren måste själv ta ansvar för att reflektera och skapa strukturer som fungerar långsiktigt.

    Då kan vi tillsammans skapa en hållbar arbetsmiljö där människor mår bra och håller i längden.

    Fredrik Bengtsson menar också att är mitt i ett paradigmskifte som växer fram underifrån: vi börjar mer och mer att efterfråga hållbarhet i alla livets delar. Han ser de nya föreskrifterna från Arbetsmiljöverket som en möjlighet att stötta den förändringen – och dem ska vi prata mer om i avsnitt tre, den 24 mars.

    Välkomna att lyssna och kommentera på www.healthforwealth.se

    /Ann Sofie-Forsmark och Boel Stier.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Health for wealth, avsnitt 1: Så jobbar Europas bästa arbetsgivare.

    Vi har startat podden Health for wealth för att prata hälsa på jobbet på riktigt. Hållbar hälsa som strategi och del av affärsplanen, bortom enstaka friskvårdsinsatser.

    Vår första gäst är Jon Persson, vd på it-företaget Cygni. Han berättar om hur de har lyckats bli Europas bästa arbetsgivare i klassen medelstora organisationer två år i rad.

    Jon har många tips att dela med sig av. Han pratar om relationer, om vikten av att chefer har schemalagd tid att vara just chefer, om varför de delar bonusen lika mellan alla medarbetare och om att det är fint att fråga.

    Välkomna att lyssna och kommentera på www.healthforwealth.se Ann-Sofie Forsmark och Boel Stier

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.