Bidens Podcasts
-
Efter FBI:s husrannsakan i Mar-a-Lago har Donald Trump gått till motangrepp med en domstolsstämning. Samtidigt använder han händelsen för att samla in kampanjpengar som nu strömmar in.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter att FBI sökte igenom Trumps privata residens i Mar-a-Lago efter sekretessbelagda dokument i början av augusti har Trumps jurister nu lämnat in en stämningsansökan till en federal domstol i Florida. De kräver bland annat att en oberoende åklagare går igenom de dokument som beslagtogs i Mar-a-Lago. Gentemot sina supportrar använder Trump FBI:s husrannsakan som bevis för att han är utsatt för en politisk häxjakt och att hans motståndare försöker hindra honom från att ställa upp i nästa val. Enligt Washington Post fick han in mer än en miljon dollar om dagen i donationer under de första dagarna efter husrannsakan.
Samtidigt visar ett brev från amerikanska riksarkivet som nu offentliggjorts att de i vintras fick in 100 sekretessbelagda dokument som Trump tog med sig när han lämnade Vita huset.
Jämt inför mellanårsvalet
Den 8 november ska amerikanerna välja nya ledamöter till en tredjedel av senaten och hela representanthuset. Abort och inflation är två av de stora politiska frågorna. Idag styr Demokraterna båda kamrarna med knapp majoritet. Vanligtvis går oppositionen framåt i mellanårsval, och med tanke på president Bidens låga opinionsstöd har Republikanerna haft gott självförtroende inför valet. Men under sommaren har Demokraterna knappat in. I veckan uppmärksammades republikanen Mitch McConnells uttalande om att Republikanerna kanske inte vinner majoritet i senaten, eftersom "kandidaternas kvalitet" brukar ha stor betydelse i det valet.
1,6 miljarder dollar i donation till konservativ grupp
En anonym bidragsgivare har gett 1,6 miljarder dollar, motsvarande 17 miljarder kronor, till den konservativa gruppen Marble Freedom Trust. Hur skiljer sig reglerna kring ekonomiska bidrag till politiska organisationer i Sverige och USA?
CNN ska skicka färre nyhetsflashar
TV-kanalen CNN ska göras om, chefer har bytts ut och flera program läggs ner. Det ska bli mer fokus på klassisk journalistik och mindre fokus på breaking news.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator och Roger Wilson, USA-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Jari Hänninen
-
Det är Andreas Utterström, expert på amerikansk politik, som gästar studion! Han förklarar hur det kommer sig att vissa amerikaner stöttar Putin! Han berättar också om president Bidens linje och om vad som ska ske för att landet ska skicka militärstyrkor till Ukraina.
-
Valåret är här. Sanna Torén Björling, tidigare USA-korrespondent på DN, diskuterar vallagar och demokratins status i landet. Och statsvetaren Oskar Örn reder ut president Bidens möjligheter för att få igenom sitt Build Back Better-paket.
-
Trots klimatlöften från världens länder ökar den globala produktionen av fossila bränslen. Enligt en ny rapport planeras dubbelt så mycket kol, olja och gas än vad som är möjligt för att klara 1,5-gradersmålet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Texas finns ett av världens största oljefält - Permian Basin. Där har Sharon Wilson på miljöorganisationen Earthworks bott. Men hon tvingades flytta på grund av oljeutvinningen som fick en ny boom för femton år sen med den kritiserade metoden fracking. Fracking har gjort att USA blivit det land som producerar mest olja och gas i världen.
Trots president Bidens löften om ren energi och landets nya klimatmål om nettonollutsläpp 2050 planerar USA en ökad produktion av olja och gas. Sharon Wilson är besviken på sitt hemlands politik.
Fossila bränslen som kol, olja och gas är den största orsaken till utsläppen av växthusgaser. Utsläpp som måste börja minska om Parisavtalets mål om att begränsa temperaturökningen ska nås. Men medan världens länder ger nya klimatlöften så ökar istället den globala produktionen av fossila bränslen och därmed utsläppen av växthusgaser.
Enligt en ny rapport - Production Gap Report, från FNs miljöprogram UNEP och Stockholm Environment Institute - planeras dubbelt så mycket kol, olja och gas än vad som är möjligt för att klara 1,5-gradersmålet.
Kurvorna går åt fel håll. Vad krävs nu för att vända utvecklingen?
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent och reporter: Daniel Värjö
-
Ronie Berggren analyserar president Bidens tal om sitt beslut att lämna Afghanistan.
-------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Så tycker kandidaterna i de viktigaste frågorna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Anders Ask, utrikesredaktör på Ekot, Fernando Arias, New York-korrespondent och Cecilia Khavar, Washingtonkorrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Teknik: Joel Löf
USApodden
[email protected]