Baltic Pipe Podcasts
-
Sabotaget i Östersjön gör kriget mer komplicerat. Än är mycket ovisst, men Europa har utan tvekan ett nytt säkerhetspolitiskt läge att navigera i. Hör om europeisk självrannsakan och höjd beredskap.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Skyddet av viktig infrastruktur kommer nu tas upp inom EU som en följd av det misstänkta sabotaget. Ett pikant sammanträffande var att gasledningen Baltic Pipe som korsar Nord Stream i Östersjön invigdes samma vecka som det började uppdagas att det rörde sig om ett sabotage mot Nord Stream. Sprängningarna på havsbotten ses av många som ett uttryck för en ny typ av hybridkrigföring. Finns det risk att Europas fokus flyttas, bort från kriget i Ukraina?
I Tyskland har infrastrukturprojektet Nord Stream tidigare betraktats som ett projekt med stabiliserande effekt. Hör om hur debatten förs i Tyskland idag. Hör också i avsnittet om Tysklands nya energipaket som får andra länder i EU att se rött.
Medverkande: Caroline Salzinger, tidigare Tysklandskorrespondent. Susanne Palme, EU-kommentator. Björn Fägersten, geopolitisk analytiker på Politea (tidigare chef för Europaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet).
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Alma Segeholm -
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Sara Kinberg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det går inte att utesluta att en främmande makt ligger bakom det misstänkta sabotaget av de ryska gasledningarna i Östersjön, enligt regeringen. Därför har Säpo nu tagit över förundersökningen från polisen. Samtidigt kopplar en dansk expert ihop Nord Stream-sabotaget med invigningen av den nya gasledningen Baltic Pipe.
Sen pratar vi om att hushållens pessimism nått nya bottennivåer. Sverige är på väg in i en lågkonjunktur, vilket innebär att skilsmässorna, bostadsköpen och jobbytena kommer bli färre. Men det kan också finnas något positivt i att en yngre generation får lära sig hur en normal ekonomi faktiskt ser ut, enligt en privatekonom som SVT pratat med.