Amanda Lind Podcasts
-
Numera förknippas Tucholsky i alla fall i Sverige kanske mest med det pris som varje år delas ut till fängslade och förföljda författare och journalister av Svenska PEN. Men hans liv och verk är en större berättelse än så.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Så vem var han, Kurt Tucholsky – författaren och en av nazismens skarpaste kritiker under mellankrigstiden som efter sin landsflykt hittades död under oklara omständigheter i en villa i västsvenska Hindås?
Det här är berättelsen om mannen som försökte stoppa Hitler med en skrivmaskin.
Reporter Sandra Stiskalo.
KULTURENS PENGARI dag presenterade finansminister Elisabeth Svantesson (M) regeringens budget för 2023. Vilka nyheter innebär budgeten på kulturområdet? Och hur reagerar branschen och museibesökare? Vi har pratat med kulturminister Parisa Liljestrand (M) och Amanda Lind (MP), tidigare kulturminister och ordförande i riksdagens kulturutskott.
ESSÄ: UTAN HANTVERK ÄR VI INTE HELAI dagens OBS-essä funderar författaren och kritikern Boel Gerell på vad som händer när hantverk reduceras till mindfulness, i spåren av hantverkets trendiga återkomst som terapi. En del i OBS serie essäer om händer.
Programledare: Eskil Krogh Larsson
Producent: Felicia Frithiof -
Tommy Åström & Lasse Granqvist om hockeyns häftiga läktarhyllningar, kontra fotbollens bengalkaos. Jens Fjellström förklarar BK Häckens och FC Rosengårds framgångsformler. Vi gästas av tidigare idrottsministern Amanda Lind: Varför får idrotten bara 0,3% av en regeringsförklaring, trots den viktiga rollen i samhället? Varför byggs viktiga idrottsytor bort? Och ur Olyckspåsen hämtas en maratonskandal som skapade en OS-hjälte!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Amanda Lind (mp) får svara på provocerande frågor om ayahuasca. Svetlana Aleksijevitj böcker stoppas i Belarus, Kajsa Ekis Ekmans nya jobb(?), och AI-rapparen FN Meka - det senaste offret för cancelkultur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nanna Olasdotter Hallberg, Moa Wallin och Kristofer Andersson tar sig an den senaste veckans cancellerade kulturpersoner och frågar ut den före detta kulturministern.
-
I detta avsnitt kan du höra en paneldiskussion från Almedalen om medierna, demokratin och stöd till tidskrifterna. Gränsen mellan tidskrifter och dagspress suddas ut samtidigt som mediestödet upprätthåller de gamla genregränserna. Hur ska medborgarnas rätt till samhällsviktig journalistik tillgodoses? Hur kan framtidens mediestöd moderniseras och anpassas efter dagens medielandskap och digitala vanor? Vilken roll har tidskrifternas nyhetsjournalistik för demokratin? Vilket stöd behövs till medier i framtiden? Under årets Almedalsvecka anordnade Sveriges Tidskrifter en paneldebatt kring dessa frågor under ledning av Helle Klein, ordförande Sveriges Tidskrifter och chefredaktör/vd Dagens Arbete. I panelen medverkande: Hans Ekström, vice ordförande konstitutionsutskottet, Socialdemokraterna Amanda Lind, tidigare kulturminister, Miljöpartiet Linda Modig, talesperson i konstitutionella frågor, Centerpartiet Erik Ottoson, ledamot konstitutionsutskottet, Moderaterna
God lyssning!
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
Sveriges förra kultur, demokrati- och idrottsminister Amanda Lind använder sin röst i ett brett politiskt engagemang och reflekterar bland annat över tiden som kritiserad minister under pandemin.
Vi pratar om drivkrafter, om hur det var att arbeta som psykolog på BUP, och givetvis avhandlar vi hur det känns att blicka tillbaka i backspegeln på Coronapandemin och effekterna av dess restriktioner.
Vi frågar oss om det är hårdhudade eller empatiska och känsliga politiker vi behöver, och konstaterar att politik är ett sätt att vara oense på ett strukturerat sätt! Amanda påtalar även vikten av att kunna skilja på hat och åsikter, och avslöjar att det inte alltid är lätt när regeringen ska vara överens i sin kommunikationen utåt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kvinnorättsförsvarare – feminister, suffragetter, bråkmakare och rödstrumpor – har varit kämpar och garanter för demokratin i över 100 år, i Sverige och i andra länder. Allmän och lika rösträtt är ett resultat av kvinnors kamp. Men kvinnors engagemang i politiken, journalistiken och civilsamhället är i många länder alltmer utsatta röster för demokrati, yttrandefrihet och mot korruption. I vissa länder kan du mördas eller fängslas för att du kallar dig feminist. I Sverige utstår kvinnor som står upp för kvinnors rättigheter hat, hot och trakasserier.
Vad är kvinnorättsförsvarares roll för demokratin idag, i Sverige och runt om i världen? Vad riskerar att hända med demokratin om de tystas?
Vad kan Sverige göra för att bättre skydda kvinnorättsförsvarare? Och varför får de fortfarande nästan inga resurser?
Femdefender-podden är Kvinna till Kvinnas kunskapspodd om den globala kampen för kvinnors rättigheter. På Bokmässans Globala Torg spelar vi 23 sept 2021 in ett specialavsnitt live där vi gästas av demokratiminister Amanda Lind.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Alex Schulmans attack på selfieministern Amanda Lind och Göran Perssons önskan om en bildad partiledare. Dessutom: En rundvandring på nya Liljevalchs.
-
" Jag läser allt som människor skriver till mig. Det ger mig kraft och motivation.. det är jättefarligt att tappa människors berättelser och bli blasé.. Men det är också en kamp.. för jag förstår såväl konsekvenserna när jag inte lyckas.."
Vi möter kultur- och demokratiministern Amanda Lind. Vi talar om vad makten, kraven och politikens spelregler gör med en människa och om det gynnar eller motverkar mänsklig växt. Amanda berättar att hon aldrig har jobbat så mycket som de senaste åren, att hon blir riktigt arg när hon misslyckas men firar inte alltid framgångarna. Och att se sig själv som verktyg är ett sätt att hålla en distans så att inte uppdraget blir för personligt.
Ulrika och Reuben sitter på T-centralen och reflekterar över att vara på väg. Om egna mognadsprocesser och att få vara i osäkerhet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
K har fått en son och läst i tidningen om Björn Skifs, Jonatan har hamnat i karantän och sitter fast på ett hotell. Det handlar om idrottsminister Amanda Lind som både vill och inte vill ta ställning till ishockey-VM i Vitryssland och Norge som sparkat Lasse Lagerbäck. Köp dina julklappar i presentaffären shop.underproduktion.se
-
Klassiskt GUGN kryddat med lite tugg om Almqvistförsäljningen samt att Amanda Lind fallit för GUGN:s ENORMA tryck i publikfrågan.
Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices -
Vi går igenom allsvenskan samt låter Vincent ranta om regeringen samt förbundets tillkortakommanden i förhållande till coronakrisen.
Från höften, som alltid.
Viva GUGN!
Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices -
Efter att ha tagit farväl av Bauer på Vätterns mörka botten tar vi oss vidare in i Teatern.
(12.21 bestämmer sig Christian för att ta en dusch - sponsra oss för duschfri ljudinspelning i studiomiljö!)
Moa har än en gång fastnat för ett vackert auktionsobjekt, denna gång från Dramaten. Hon håller dock fingrarna i styr och lägger istället vantarna på Stina Ekblads nyutkomna självbiografi. Med avstamp i den och kulturdebatten om kulturminister Amanda Linds vara och icke vara samt teaterns överlevnad i Coronan, diskuteras magin som uppstår i teatersalongen samt varför man bör leva sitt liv teatraliskt.
Väl bekomme!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hockeystudion analyserar den senaste veckans händelser. Vad betyder presskonferensen med Mikael Damberg och Amanda Lind i publikfrågan? Är SHL:s värvningsstrategi osund eller har klubbarna inget annat val? Är det okej att småsnacka med en motståndare knappa timmen före match? Dessutom ger Ros sina spaningar från träningsturneringen i Strömstad och Abrahamsson svarar på lyssnarnas frågor.
-
Amanda Linds program! Det handlar mycket om jazz. Och cha-cha-cha. Men mest om jazz. Och Staffan Ling. Men inte lika mycket som jazz, naturligtvis. Med jazzkatterna Jesper och Josefin.