Amanda Heijbel Podcasts
-
Dialekternas död är ett återkommande ämne i språkdiskussioner. Språket gör en hälsokontroll på de svenska dialekterna och konstaterar att dialektutjämning till trots är oron för utplåning överdriven.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Det finns fler dialektala variationer än de flesta tror, säger Henrik Rosenkvist, professor i nordiska språk.
Bristande forskningsintresse, en språklag som inte reglerar dialekter och ett stor fokus på dialekternas utjämning säger han är anledningar till att många tror att de traditionella dialekterna inte finns kvar.
– Man har bara fokuserat på dialekternas utjämning och glömt bort att det finns lokala dialekter som lever kvar, utan att åka ut i fältet och undersöka saken, säger Henrik Rosenkvist.
Veckans språkfrågorVilka svenska dialekter har blivit mest utjämnade och vilka har bevarats bäst?
Kunde människor från olika delar av Sverige förstå varandra förr när dialekterna var mer utpräglade?
Vid vilken ålder fästs ens dialekt?
Är det vanligt att överdriva sin dialekt när man skämtar?
Borde de traditionella dialekterna dokumenteras mer?
Lyssna och läs mer om dialektutjämning och dialektPoddserien När gotländskan tystnar
Artikeln Tillfälligt varietetsskifte som social resurs (från sidan 167- 178) som Henrik Rosenkvist tvingar sina studenter att läsa.
Inslag i Studio Ett "Håller Youtube på att förändra den svenska dialekten?"
Språkvetare Henrik Rosenkvist, professor i nordiska språk vid Göteborgs universitet. Gäst Amanda Heijbel, programledare och producent Moxie media som gjort poddserien När gotländskan tystnar. Programledare Emmy Rasper. -
Om både gotländskan och gutamålet nu är på väg bort – finns det någon som aktivt försöker göra något åt saken? Vi möter bl. a. Mattias Larsson från När och Hillevi Knutas från Rone som båda gör så gott dom kan. Och så blir det en jämförelse med dialektsituationen i Skåne, samt ett besök på Högbyskolan i Hemse, där gotländskan ännu lever. Vad har niondeklassarna Alfons & Hjalmar att säga om saken?
Stötta podden genom att swisha ett bidrag! Numret är: 123 248 92 76
Av och med Amanda Heijbel, Moxie Media. -
Vi tittar närmare på hur det var när dialekter aktivt motarbetades i skolan och inom media. Och hur är det att ständigt bli retad och mobbad för sin dialekt? Möt bland andra Nicolina Redner, Håkan Eldegran och Eva Gahnström på temat. Dessutom blir det ett besök hos Ingrid och Tommy Wahlgren, som båda ägnat sig mycket på språket på Gotland genom åren. Kommer gutamålet att överleva gotländskan?
Stötta podden genom att swisha ett bidrag! Numret är: 123 248 92 76
Av och med Amanda Heijbel, Moxie Media. -
Amandas barn uppmärksammar henne på hur hon själv använder gotländskan och pinsamheten är ett faktum. Är det dags för en beteendeförändring? Och hur är det egentligen men gotländska förebilder i offentligheten? Vi träffar programledare Jörgen Lötgård som tröttnat på att inte bli förstådd. Och så besöker vi Vendela Engström på Fårö, en av de sista som behärskar det särpräglade fårömålet, samt 92-åriga Lasse Larsson från Hablingbo som håller gutamålet vid liv genom brevväxling.
Stötta podden genom att swisha ett bidrag! Numret är: 123 248 92 76
Av och med Amanda Heijbel, Moxie Media 2023. -
Jenny Nilsson, docent i nordiska språk, förklarar vad som avgör huruvida vi som barn börjar tala en viss dialekt eller inte. Och så pratar vi om hur centraliseringen i det svenska samhället missgynnat dialekter, om ö-lägetsom lär ha påverkat gotländskan, och om nedärvd kunskap i varje litet ord, med gotländske etnologen Owe Ronström.
Stötta podden genom att swisha ett bidrag! Numret är: 123 248 92 76
Av och med Amanda Heijbel, Moxie Media 2023. -
Första avsnittet i serien om vad som är påväg att hända med den gotländska dialekten.
Ett samtal vid köksbordet får Amanda att nästan sätta kaffet i halsen, när hennes barn hävdar att dom inte ens känner någon i sin egen ålder som pratar gotländska, trots att dom bor på Gotland. Och det visar sig vara likadant på flera gotländska skolor. Maja Zarges på Fole skola berättar om utvecklingen de senaste 15 åren, och så backar vi bra mycket längre tillbaka för att lära oss allt om hur språket på Gotland påverkats över tid. Det blir forngutniska, gutamål och gotländsk historia med Caspar Jordan, blivande doktor i gutamål.
Stötta podden genom att swisha ett bidrag! Numret är: 123 248 92 76
En produktion av och med Amanda Heijbel, Moxie Media AB, 2023. -
På bara en generation verkar något drastiskt ha förändrats på Gotland. Vad hände med den gotländska dialekten, och varför talar barn i skolåldern rikssvenska? En poddserie om hur språket förändrats på Sveriges största ö – och om vad det egentligen spelar för roll. Av och med Amanda Heijbel, Moxie Media, 2023.
-
Vad var det egentligen som hände när en 10-årig flicka på gotländska landsbygden hittade ett exemplar av Utvandrarna i bokhyllan? Och vadå Utvandrarna förresten – vilka var dom, i böckerna, och i verkligheten?
Amandas mamma försöker reda ut släktbanden, och journalisten Eva Sjöstrand visar sin Emigrantfilt som virkades på 1800-talet.
En podcast från Moxie Media. Programledare & producent: Amanda Heijbel
Stötta podden genom att swisha ett bidrag! Numret är: 123 248 92 76