Amanda Broberg Podcasts
-
Allt färre kallar sig liberaler. I en färsk undersökning har andelen gått från 31 till 26 procent på bara ett år. Är det en kris för liberalismen eller bara en fråga om etiketter? Och vad behöver liberalismen göra för att bli populär igen?
Samtalet leds av Amanda Broberg, som pratar med Caspian Rehbinder och Svend Dahl.
-
Centerpartiet har valt Muharrem Demirok till ny partiledare. Ett oväntat val, säger vissa. Hur svårt blir det att mäta sig med Annie Lööf? Vad säger detta om var Centerpartiet befinner sig ideologiskt? Och vad blir Lööfs eftermäle nu när hon lämnar?
Veckans avsnitt handlar om Centerpartiet och deras ideologiska resa bakåt i tiden - och framöver.
Medverkar gör Amanda Broberg, Andreas Johansson Heinö och Caspian Rehbinder.
-
Fria marknader sägs stå i konflikt med ett pluralistiskt kulturliv. Men den som sa det hade inte hört om Göteborg i mitten av 1800-talet. I veckans avsnitt pratat vi om Göteborgsliberalismen. Varför var den borgerliga offentligheten så stark i 1800-talets Göteborg? Hur fick liberala idéer fäste där? Och vad kan dagens liberaler lära av 1800-talets radikala frihetsförespråkare. Det handlar om tillgängliggörandet av litteraturen, den fria pressens framväxt och renässansmannen Viktor Rydberg. Bland annat.
Gäster är Henrik Dalgard, skribent i Timbros nätmagasin Smedjan, och Eric Luth, kulturredaktör för tidskriften Libera Debatt. Programledare är Amanda Broberg. -
I veckans avsnitt gästas vi av Albin Zettervall, ny programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro, och Lovisa Lanryd, ny projektledare för ekonomiska frågor. Vad är egentligen en tankesmedjas roll? Hur är man liberal i ständig opposition? Och hur försvarar man marknadsekonomi i en tid där allt fler hemfaller åt slentrianmässiga vänsterargument mot marknaden?
Det handlar om Tidöavtalet, budgeten och ett marknadsliberalt försvar för migration. Programledare är Amanda Broberg. -
Det har gått två år sen Kapitolium stormades. Allt färre människor lever i fullvärdiga demokratier. Och i den svenska debatten låter det ofta om det största hotet heter Sverigedemokraterna. Men är de största demokrati hoten verkligen högernationalister? Vad är det att “bli som Polen och Ungern”? Och hur mår egentligen partierna? Årets första avsnitt av Ideologipodden handlar det om all politisk främsta förutsättning: demokrati. Och om vi borde vara oroliga för dess framtid. Medverkar gör Andreas Johansson Heinö och Amanda Broberg.
-
2022 var året det blev krig i Europa, socialdemokratin svängde om Nato, kärnkraft och elpriser var på allas läppar och året högern vann valet. Trion från vår valspecial i form av Andreas Johansson Heinö, Caspian Rehbinder och Amanda Broberg summerar året som kom och gick - det bästa, det sämsta och det som chockade oss.
-
En ekonomisk kris står för tröskeln och i svensk politik finns återigen ett höger- och vänsterblock. På den politiska dagordningen har mångkultur och religion har bytts ut mot elbrist och bensinpriser. Betyder detta att kulturkriget är över?I veckans avsnitt pratar vi om kulturkrigets påstådda slut. Det handlar om 2010-talets woke-era och hur wokekulturen letat sig in i näringslivet, om märkesåren 1968 och 1989, kärnkraften som det nya kulturkriget och om frågor som rör identitet, kultur och tillhörighet någonsin får en politisk lösning. Medverkar gör Andreas Johansson Heinö och Amanda Broberg.
-
Är våra framtida makthavare nyliberaler eller nymoderater? Hemsöker renlärigt ideologiskt tänk den unga borgerligheten? Och vad vill man helst bli: kommunalråd eller ledarskribent?I veckans avsnitt gästas Ideologipodden av Douglas Thor, den nyvalda Muf-ordföranden som sa att han hellre skulle sticka en SOU i händerna på en ungmoderat, än en Timbro-bok. Vi har också med oss Linnea Dubois, ordförande för den ständiga ideologiska oppositionen - Fria moderata studentförbundet. Det handlar om den svåra kampen mellan ideologi och pragmatism, nittiotalets avpolitisering, åren med nya moderaterna och om man ska grubbla mindre över vad några gamla döda överklassgubbar sa. Programledare är Amanda Broberg.
-
Ideologipodden blickar tillbaka på 2022 års bokutgivning och bjuder på julklappstips. Med Amanda Broberg och Anderas Johansson Heinö.
-
Edmund Burke kallas konservatismens fader. Hans Reflektioner om den franska revolutionen är ett återkommande referensverk för konservativa tänkare. Tolkningen av konservatismen som revolutionskritisk är ett grundackord i vår förståelse av ideologin.
Samtidigt var Burke en varm anhängare av frihandel, medlem i ett liberalt parti framför Tories - och brevvän med liberalen Adam Smith. Hur konservativ var han egentligen? På vilket sätt formades han av sin samtid? Och hur svårlästa är egentligen hans alster?
I veckans avsnitt avhandlar vi Edmund Burke och hans nyckelverk, som tillsammans med en nyöversatt essä lanseras som nytugåva i Timbro förlags klassikerserie. Gäster är Catarina Kärkkäinen, redaktör för denna nyutgåva och ansvrig för borgerlig idéutveckling på Timbro, och Björn Hasselgren, senior fellow på Timbro. Programledare är Amanda Broberg.
-
Meritokrati nämns återkommande som någon eftersträvansvärt. Vi gick från en aristokratisk och ojämlik samhällsordning, till en där meriter och ansträngning började löna sig. Men är det så enkelt? I veckans avsnitt pratar vi om meritokrati - och kritiken mot den. Lever vi fortfarande i en aristokrati? Får dagens ordning bara våra eliter att känna att de förtjänat sina platser ännu mer? Och varför verkar antagningen till Ivy Leugue-universiteten bygga på annat än rena meriter?Det handlar om Adrian Wooldridges senaste bok Meritokrati: Idén som förändrade världen, varför begreppet myntades i samband med en dystopi från femtiotalet, om det verkligen är nödvändigt med eliter och om meritokrati är synonymt som social rörlighet.Gästerna är järngänget från valspecialen, Caspian Rehbinder och Andreas Johansson Heinö. Programledare är Amanda Broberg. #ideologipodden #timbro #timbroforlag
-
"Det är lätt hänt att tro att Socialdemokraterna är något annat än de är. Slavmentaliteten breder ut sig kring deras maktinnehav." Så skrev PM Nilsson i Dagens industri i januari i år. Finns det en borgerlig slavmentalitet gentemot socialdemokratin? Och har socialdemokraterna ett försprång eftersom de suttit vid makten i så många mandatperioder?
I veckans avsnitt diskuteras det borgerliga maktskiftet - och om det innebär att man gör upp med sin identitet som den ständiga oppositionen. Det handlar om kommandohöjderna, unga väljare som drar högerut, huruvida det är nödvändigt med regelbundna maktskiften - och om en ny borgerlig generation verkligen är mindre rädd för socialdemokraterna.
Gäster är Adam Danieli, jurist och medarbetare på Timbro, och Linnea Dubois, ordförande för Fria moderata studentförbundet. Programledare är Amanda Broberg.
-
Hur gick det egentligen till när näringslivet började opinionsbilda? Varför stoppades löntagarfonderna? Och präglas borgerligheten av en slavmentalitet eller skam inför socialdemokratin?
I veckans avsnitt diskuterar vi Carl-Johan Westholm som nyligen gått ur tiden. Carl-Johan Westholm var en avgörande person inom svensk borgerlighet och för näringslivets opinionsbildade. Han myntade begrepp som statsblindhet och den borgerliga skammen och kom att bli en stor organisationsledare i näringslivet.
Gäster är Patrick Krassén, samhällspolitisk chef på Företagarna, och Janerik Larsson, författare och borgerlig opinionsbildare. Programledare är Amanda Broberg.
-
Regeringsunderlaget har presenterat det nya Tidöavtalet, som fått både ris och ros. Men vad är egentligen avtalets ideologiska bevekselgrunder? Är det radikalt eller konservativt? Och hur tacksamt är det från en liberals perspektiv?
I veckans avsnitt diskuteras den nya regeringen - och den politik som den ska genomföra. Det handlar om reduktionsplikten, vad god vandel egentligen betyder och varför utrikespolitiken lämnas utanför Tidöavtalet.
Gäster är Catarina Kärkkäinen, programansvarig för borgerlig idéutveckling på Timbro, och Caspian Rehbinder, programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro och återkommande gäst i Ideologipodden. Programledare är Amanda Broberg.
-
Greta Thunberg vädjar till politikerna att lyssna på forskningen. Men är inte klimatfrågan mer normativ än så?
Veckans avsnitt handlar om gröna partier, grön kapitalism, och idéerna som styr miljö- och klimatpolitiken. Hur tacklas klimathotet bäst? Varför blir debatten lät så dystopisk? Och varför har gröna partier en tendens att dra vänsterut?
Vi reder ut begreppen klimat och miljö och hur dessa intressen kan stå mot varandra. Dessutom går vi till botten med den ideologiska sprängkraften i kärnkraftsfrågan en gång för alla.
Gäster är Ellen Gustafsson, programansvarig för miljö- och klimatfrågor på Timbro och redaktör för antologin Grön kapitalism, och Caspian Rehbinder, återkommande gäst i Ideologipodden och programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro. Programledare är Amanda Broberg.
- Visa fler