Alexandre Antonelli Podcasts
-
Den biologiska mångfalden är hotad. Sen tidernas begynnelse har fem stora massutrotningar inträffat och mycket tyder på att vi i rask takt är på väg mot en sjätte, denna gången orsakad av människan. För att bevara den biologiska mångfalden kommer artificiell intelligens att vara ett viktigt verktyg. AI kan hjälpa forskarna att snabbare förstå vilka arter som är näst i tur att bli utrotade och att välja ut vilka områden som ska skyddas först.
Medverkande: Alexandre Antonelli, forskningschef för Kew Gardens i Storbritannien och professor i biologisk mångfald vid Göteborgs universitet, och Jonas Mattsson, chefredaktör på Forskning & Framsteg.
Programledare: Sofie Pehrsson
.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mångfald på tallriken. För att det är bra för oss. Och för att det är bra för Jorden. Alexandre Antonelli visar hur det kan gå till.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kanske hörde du hans sommarprat i somras om den biologiska mångfalden - att så många arter dör, men att vi kan stoppa det! Alexandre Antonelli är professor i biologisk mångfald vid Göteborgs Universitet och forskningschef på den stora botaniska trädgården i London, Kew gardens.
Det finns ungefär 50 000 ätbara växter på vår jord. Men 90 procent av mänsklighetens energiintag kommer från bara 15 arter. Och tre växter dominerar stort. Ris, majs och vete. Mer än hälften av den energi som vi får i oss kommer från ris, majs och vete.
- Det gör oss väldigt sårbara, säger Alexandre. Dels för att vi inte får i oss tillräckligt med näringsämnen, men också för att vi kan drabbas hårt av växtsjukdomar och klimatförändringar.
- Vi har en väldigt stor möjlighet att påverka miljön på ett positivt sätt genom att välja rätt råvaror. Maten är den största faktorn som påverkar den biologiska mångfalden negativt.
Han gör familjens favoritfrukost – en grön smoothie fullpackad med ett 25-tal olika råvaror.
- Jag tycker det är så roligt med mat, säger Alexandre. Det är ett sätt att lära känna den biologiska mångfalden i praktiken.
– Man kan ha som mål att ha minst 10 arter på tallriken.
-
Stina och Åsa träffar årets sommarpratare, Alexandre Antonelli, vid Finnsmossen i Änggårdsbergen. Alexandres intresse för biologisk mångfald föddes när han som femåring såg den vackra blå morphofjärilen i Brasilien. Snart kunde han inte sluta att plocka med sig saker från naturen. Frön, skalbaggar, snäckor och stenar. Så lärde han sig också att se skillnad på olika växter och djur – en förutsättning för att uppskatta och värna mångfalden av arter i världen. För den är hotad! Åsa och Stina pratar med Alexandre om vikten av biologisk mångfald, om hur det är att jobba på Kew gardens i London och hur man nycklar fram en art i en flora.
-
I Storbritannien har alpackan Geronimos förestående avrättning rört upp känslor. Vi frågar oss vad en alpacka kan ge känslomässigt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Héléne Tolstoy äger alpackor och vittnar om hur det är att gå en promenad i lugn passgång med djuret.
I Norrsundet har Stig Edvinsson i år testat att ställa en uppstoppad räv, kallad Skriksviksräven, i hamnen för att skrämma kanadagäss som skitit ner hela området. Han behövde en till, men hur har det gått - är räven ensam fortfarande och hur har han löst situationen?
Professorn i biologisk mångfald och forskningschef på Kew Gardens i London, Alexandre Antonelli, är dagens värd för Sommar i P1. Vi ställer några uppföljande frågor till honom.
I år sker världsutställningen, Expo 2020, i Dubai. Vi undrar hur Sverigebilden där kommer se ut och vad som skiljer en världsutställning idag från hur det var tänkt från början. Mattias Hansson jobbar med utställningen.
Programledare: Hélène Benno
Bisittare: Martin Wicklin
Producent: Minna Grönfors -
Professorn om den stora tysta artdöden och att det faktiskt finns hopp.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Alexandre Antonelli är forskningschef på Royal Botanic Gardens, Kew i Storbritannien.
Han har främst studerat tropikernas biologiska mångfald och arbetat med att kartlägga hoten från miljöförstöringen. För det har han fått ett flertal priser och han är i dag en av världens mest citerade forskare.
Alexandre Antonellis Sommar handlar om den stora tysta artdöden – där massor av djur- och växtarter försvinner, för att aldrig mer komma tillbaka.
- Men det finns hopp. Jag berättar hur vi kan rädda den biologiska mångfalden. Och så avslöjar jag vad som ligger i alla mina skokartonger.
Om Alexandre Antonelli:Forskningschef, professor i biologisk mångfald vid Göteborgs Universitet och University of Oxford, 42 år.
Född i Brasilien, bosatt i London och Göteborg.
Debuterar som Sommarvärd.
Producent: Carin Ahlqvist.
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play