Akademikerförbundet SSR Podcasts
-
Många som examineras från socionomutbildningen och kommer ut i arbetslivet har inte den kunskap som krävs för att klara av arbetet. Anledningen är att det finns kunskapsluckor som beror på att utbildningen brister, bland annat då socionomutbildningen är en generalistutbildning och att det förväntas att arbetsgivaren ska fortbilda de som kommer ut. Det menar Michael Tärnfalk, forskare i socialt arbete vid Uppsala universitet. Och ett område där det tydligt saknas kunskap är om hur man arbetar med unga kriminella – ett område som blir allt viktigare att bygga kompetens inom.
Hur borde socionomutbildningen se ut? Vad bör förändras? Hör om det och mer i det här avsnittet av Socialtjänstpodden som görs av Akademikerförbundet SSR.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist. -
De stora förändringarna i arbetsrätten och anställningsskydd som riksdagen beslutat om är tänkt att ge en ökad rörlighet på arbetsmarknaden. Som en följd av detta beslutar man nu också om helt nya möjligheter till omställning och kompetensutveckling genom ett nytt omställningsstudiestöd.
Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, har varit involverad i arbetet. I Chefspodden berättar hon hur detta kommer fungera och vad det innebär för dig som vill stärka din ställning på svensk arbetsmarknad – oavsett om du är chef, arbetsgivare eller anställd.
Programledare: Hanna Broberg. Producent: Sanna Rundqvist. -
Hur skapar man förutsättningar för ett gott och hållbart ledarskap inom en organinsation, som till exempel en kommun? Och finns det något att lära av Schibboleteffekten - en studie av forskaren Julia Romanowska, medicine doktor från Karolinska Institutet, visade att chefer genom att ta del av konst och omskakande vittnesmål från förintelsen blev mer inlyssnande och empatiska ledare, enligt de egna medarbetarna.
Hör Hanna Broberg, chefsstrateg på Akademikerförbundet SSR och AnnCatrin Brattström, personalchef i Upplands-Bro kommun i ett samtal om utmaningar och möjligheter som chefer och ledare möter idag.
Bakom podden står Upplands-Bro kommun och vi som gör den heter Ida Texell, Sara Eklind och Stella Papapanagiotou.
Har du en idé om ett ämne vi borde ta upp? Eller förslag på spännande personer vi borde bjuda in? Hör av dig till oss!
Mejl: [email protected]
Podden produceras av Upplands-Bro kommun.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kan vi få till ett bra samarbete och förebygga misstro? Hur jobbar man som chef med det? Rollfördelningen mellan profession och politiker är viktig i många olika sammanhang, men inte minst inom socialtjänsten.
I det här avsnittet pratar förbundets chefsstrateg Hanna Broberg med Monica Engström, socialpolitisk strateg på Akademikerförbundet SSR, om rollfördelning, lagstiftning och ett rättssäkert socialt arbete.
Programledare: Hanna Broberg. Producent: Sanna Rundqvist. -
Hur har HR-rollen och synen på HR förändrats under pandemin? Och hur mår professionen? I en undersökning som Akademikerförbundet SSR gjort säger åtta av tio inom professionen att de ser sig som en strategisk partner och anser att de kan påverka sitt arbete. Men två av tre anger också att de har för hög arbetsbelastning och hälften har sömnproblem.
I Chefspodden får du höra mer om undersökningen samt möta HR-experterna Maria Stein Ymén, Peo Sundberg och Anders Callermo som berättar om deras spaning kring professionen och dess betydelse framåt.
Programledare: Hanna Broberg. Producent: Sanna Rundqvist. -
”Det Ljusnar Men Vi Måste Göra Mer” Eva Nordmark, Arbetsmarknadsminister by Akademikerförbundet SSR