Avsnitt
-
Det senaste året har Floridaguvernören Ron DeSantis sett till att förbjuda diskussioner om könsidentitet på delstatens skolor, stoppat frivilliga tilläggskurser om svart historia och nu senast introducerat en ny skolplan som bland annat ska lära ut att förslavade, i vissa fall, kunde dra fördelar av ha blivit förslavade. Bland mycket annat Allt i en kamp att stoppa ”wokeness” och vad DeSantis kallar indoktrinering av barn.
Mot den bakgrunden blir det extra intressant och talande att det i dagarna avslöjades att Floridas skolverk har godkänt att filmer av PragerU ska få börja användas i klassrummen. PragerU är ett mediebolag som producerat tecknade kortfilmer om allt från hur man är en patriot, hur man som kvinna omfamnar sin feminina sida och hur man värnar om kärnfamiljen, till vapenlagar, Black Lives Matter och islam. Videorna har kritiserats för att bland annat förneka klimatförändringar, förneka institutionell rasism och främja konspirationsteorier populära inom alt-right-rörelsen.
Dennis Prager, bolagets socialkonservative grundare, sa nyligen själv att målet är att indoktrinera barn med konservativa amerikanska värderingar. Hör allt om utvecklingen i senaste avsnittet av Svart historia-podden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dagens avsnitt handlar om en historisk händelse som haft väldigt stor påverkan på vår värld. Inte bara på hur Afrika ser ut idag, utan västvärlden: hur flera europeiska nationer byggts och hur svarta diasporer vuxit fram.
Dagens avsnitt handlar om Berlinkonferensen – som här i väst antagligen tillhör en av de mest kända händelserna som går att koppla till Afrika. Men samtidigt är det en av de mest missförstådda.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Saknas det avsnitt?
-
Tidigare i år blockerade Floridaguvernören Ron DeSantis en ny AP-kurs (typ avancerad gymnasiekurs) om afroamerikansk historia. Han hävdade bland annat att den indoktrinerade elever och saknade utbildningsvärde. Detta trots att den, under flera år, tagits fram av några av världens främsta historiker på ämnet.
Sen dess är vi många som väntat på nästa steg. Nu i dagarna fick vi svaret. Veckans avsnitt av Svart historia-podden handlar om skolverket i Florida, vars nya läroplan och riktlinjer bland annat ska lära ut att förslavade i vissa fall hade nytta senare i livet av kunskaperna dom ”lärde sig” som slavar.
I avsnittet pratar vi om bakgrunden, går igenom läroplanen bortom det som synts i rubrikerna, belyser hålen i skolverkets resonemang, diskuterar tidigare versioner av amerikanska slaveriursäkter och lyfter läroplanens försvarare och kritiker.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mer än 170 år sen slutet på den transatlantiska slavhandeln är tvångsarbete fortfarande vardag på vissa håll i Afrika. En industri som präglats av både barn- och slavarbete är kakaoindustrin. Det finns få garanter för att chokladen som hittas på våra butikshyllor inte består av kakao som framställts med hjälp av barn eller tvångsarbetare.
I det här avsnittet pratar vi om arbetarna som utnyttjats, lagändringarna som dröjt, chokladföretagen som duckar ansvar och de som försöker åstadkomma en förändring
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dagens avsnitt handlar om en kritisk tid, inte bara för Afrika utan för Europa och framväxten av den värld vi lever i idag. De handlar om tiden efter det traumatiska transatlantiska slaveriet, en tid som övergick i den förkrossande kolonialismen. Vi ska titta på hur dom här två perioderna gled in i varandra och vad det fick för konsekvenser.
Avsnittet börjar under en tid då slaveri är en central del i stora delar av världens ekonomier. Men där nya synsätt, idéer och uppfinningar snart bereder väg för en föränderlig, instabil och destruktiv tid.
(Bilden föreställer den brittiske industrimagnaten Cecil Rhodes som drömde om att bygga en tåglinje mellan britternas kolonier i Egypten och Sydafrika, från Kairo till Kapstaden.)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Förra veckan nåddes amerikaner av ett väntat men ändå omskakande beslut: Högsta domstolen har förbjudit så kallad affirmative action, eller positiv särbehandling, i ansökningar till colleges och universitet.
I det här avsnittet går vi igenom historien av affirmative action i USA, vad som lett fram till det beslutet och vilka andra mångfaldsinitiativ som kan stå på tur.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Förra avsnittet av Svart historia-podden handlade om Kongorikets uppgång och fall. I ett förkrossade nederlag mot portugiserna år 1665 förlorade riket inte bara sin kung utan en stor del av adeln som togs till fånga och skeppades över Atlanten.
Då de såldes som namnlösa slavar är det omöjligt att säga vad som sen hände med majoriteten av dem. Men det finns undantag. Ett sånt är Ganga Zumba.
Han hamnade på ett sockerplantage i nordöstra Brasilien. Där var det tänkt att han skulle slita tills hans kropp gav upp för hans ägares vinning. Men Ganga Zumba hade andra planer. Tillsammans med andra som rymt slaveriet skapade han ett afrikanskt rike djupt inne i Brasiliens djungler – ett rike som höll på att välta omkull den koloniala makten.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dagens avsnitt handlar om etiopiske prins Alemayehu som på oklara grunder fördes till England på mitten av 1800-talet sedan hans far – kejsare Tewodros II – besegrats i strid. I England levde Alemayehu ett kort och olyckligt liv. Etiopien har länge velat ha tillbaka hans kvarlevor, eftersom hans återkomst skulle ha symboliskt och sentimentalt värde. Men nu har det brittiska kungahuset sagt ett bestämt nej till förfrågan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Säsongens första Patreonexklusiva bonusavsnitt handlar om Kimpa Vita/Dona Beatriz – en ung kvinna som har beskrivits som den kongolesiska Jean-D’arc. En kvinna som, sporrad av sina religiösa visioner, seglade upp som en ledare för det splittrade Kongoriket under inbördeskriget i början på 1700-talet, och för en stund såg ut att kunna ena landet. Men ju mer politik hennes religiösa rörelse inkorporerade, desto större hot blev hon för landets rivaliserande krigsherrar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Premiärepisoden av den andra säsongen av Svart historia-podden är här! I dagens avsnitt rör vi oss mot Centralafrika och pratar om riket som dominerade den här regionen på 1400-, 1500- och 1600-talet. Ett kungadöme som initialt hade ett nära och vänskapligt samarbete med Portugal – en relation som över tid urartade i fruktansvärda scener. Ett kungadöme vars öde har haft stora konsekvenser för vårt västra halvklot.
Dagens avsnitt handlar Kongoriket och dess uppgång och fall.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det nya avsnittet av Svart historia-podden handlar om en av det förkoloniala Afrikas allra mest berömda regenter. En kvinna som i flera decennier stod emot Portugals försök att erövra hennes land. Det är en kvinna vars aktioner genom historien både har demoniserats och romantiserats, och som vanligt hittas sanningen antagligen någonstans i mitten. Dagens avsnitt handlar om Njinga – Angolas moder – och kvinnan som på 1600-talet var beredd att göra allt för att slippa ge upp sitt land.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det här är den andra delen i dubbelavsnittet om kriget Tigray, med Judith Kiros och Samuel Girma. Har du inte lyssnat på del ett, gå gärna tillbaka och gör det så att du inte missar något. I det avsnittet pratade vi bland annat bakgrunden till kriget, Eritreas inblandning, det skakiga fredsfördraget och den etiopiska statens motstånd mot FN:s granskning av krigsbrott.
Nu i del två pratar vi bland annat om hur de som kritiserat Etiopiens regering för det här kriget har anklagats för att gå västvärldens ärenden, hur våldet har påverkat den etiopiska diasporan i Sverige och hur det har varit för Samuel och Judith att försöka fungera här i nån slags svensk vardag med vetskapen om det fasansfulla som pågått i Tigray.
Vi frågar oss också om en permanent lösning är möjlig och vad den i så fall kommer att kräva.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Förra avsnitt handlade om det antika kungadömet Aksum, men idag ska vi prata om vad som har skett i den regionen i nutid. Dagens episod är den första delen av ett dubbelavsnitt om kriget i Tigray i norra Etiopien. De senaste över två åren har världens blodigaste krig utkämpats där och trots att ett fredsfördrag skrevs på i slutet av förra året är lidandet fortfarande enormt.
Med mig har jag Judith Kiros och Samuel Girma: två personer med bakgrund i Tigray och som är väl insatta i det som hänt. Vi pratar bakgrunden till konflikten och hur något som initialt beskrevs som en polisiär åtgärd som skulle vara över på två veckor utvecklade sig till ett snudd på obegripligt brutalt krig.
Vi diskuterar även hur grannlandet Eritreas roll har sett ut, statens försök att stoppa FN:s utredning om krigsbrott, den undermåliga svenska mediebevakningen och vad det gör med en att se hur lite omvärlden verkar bry sig när ens hem står i lågor.
(Del 2 släpps senare idag.)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dagens avsnitt handlar om Aksum, ett östafrikanskt kungadöme som på 200-talet efter Kristus beskrevs som ett av världens främsta riken, tillsammans med Rom, Persien och Kina. Ett rike som reste storslagna monument, vars mynt spreds över världen och som inte bara tillhörde de första att konvertera till kristendomen, utan som ett par hundra år senare kan ha spelat en avgörande roll i islams överlevnad som religion. Det här är en plats med en fullkomligt uråldrig historia och som förtjänar en plats i det allmänna medvetandet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet svarar jag på frågorna ni ställt efter att ha lyssnat på förra episoden om mordet på Tyre Nichols. Det blir lite om vad som fick akutsjukvårdarna att vänta nästa 20 minuter med att ge honom vård och hur flera av polisens kritiserade specialenheter las ner i kölvattnet av 2020 års Black Live Matter-våg men återvänt efter Covid-19-pandemin. Men också hur beslut som tas i de politiska finrummen påverkar det som sker på marken.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dagens avsnitt handlar om den senaste i en alldeles för lång rad av polisens uppmärksammade mord på obeväpnade svarta amerikaner. Dagens avsnitt handlar om mordet på Tyre Nichols.
Episoden är tänkt att fungera som en summering av både händelseförloppet och var utredningen befinner sig just nu. Jag hoppas också kunna reda ut det som många haft svårt att få grepp om. För vad gör vi när förövaren inte enkelt kan paketeras som en rasistisk vit polis? Vad gör vi när förövarna också är svarta?
(Obs: varnar för att episoden innehåller ljudklipp från polisingripandet. Vill ni inte höra det, skippa minuterna 02:18–03.10 i avsnittet.)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dagens avsnitt handlar inte om en historisk händelse, utan mer om HUR historia lärs ut, och vem som bedömer vad som är värt att känna till och inte. I USA utspelar sig just nu en kamp om precis det här sedan man i Florida förbjudit en gymnasiekurs om afroamerikansk historia. Och den som står i centrum i debaclet är en potentiell framtida presidentkandidat.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Flera lyssnarfrågor har kommit in efter den senaste serien om den transatlantiska människohandeln. I veckans avsnitt besvarar jag några av dom. Det blir en episod om huruvida ”reperations” (alltså ekonomisk gottgörelse) har betalats ut till de drabbade av slaveriet, uttrycket ”40 acres and a mule” och hur förslavade från vitt skilda kulturer och regioner kunde kommunicera med varandra.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I den andra och avslutande delen i serien om det transatlantiska slaveriet tittar vi närmare på slavhandelns guldålder. Vad det var som gjorde att handeln kunde bli så omfattande och intensiv. Vi ska också titta på hur slaveriet skiljde sig mellan olika platser, slå fast att hur det såg ut i USA inte var representativt för resten av Amerika, och undersöka hur slavhandeln fick rasism mot svarta att institutionaliseras.
Vi ska också synliggöra hur livet var för dom som förslavades. Det är lätt hänt att man bara pratar om miljontals förslavade hit och antal döda dit, men det är viktigt att komma ihåg att det handlar om riktiga människoliv. Och det dom människorna fick utstå är bland det absolut värsta nån av oss kan tänka oss.
Jag varnar därför för att det kommer att vara en del citat och scener i det här avsnittet som är väldigt råa. Men det är inte för att vi ska vältra oss i lidandet, utan för att det är viktigt att inte glömma vad offren faktiskt utsattes för och det höga priset som betalades för att dom nya nationerna i Amerika skulle växa fram.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Senare den här veckan (eller början på nästa om jag inte hinner) kommer del två i serien om den transatlantiska slavhandeln. Men redan nu släpper jag ett kortare avsnitt som exemplifierar något jag har pratat om på podden flera gånger. Ni som har lyssnat vet ju att jag, när jag pratar om slaveri, brukar varna för dem som gör jämförelser mellan olika typer av slaveri på missvisande eller ohederliga grunder. Och i avsnittet lyfter jag ett färskt svenskt exempel på just en sådan jämförelse, som har som syfte att bagatellisera omfattningen och förödelsen av det transatlantiska slaveriet. Det är ett avsnitt om whataboutism på episk skala.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler