Avsnitt

 • ”Det skulle aldrig hända mig” och andra myter kan göra stor skada i arbetet mot våld i nära relation. Dessa myter och mycket mer går vi igenom i detta avsnitt. Vi träffar Ingegerd Smedensjö som skrivit boken "I dina kvarter – en bok alla bör läsa, om mäns våld mot kvinnor (och barn)". Ingegerd har mångårig erfarenhet av att möta våldsutsatta kvinnor och ungdomar. Hon arbetar som samtalsterapeut och handleder organisationer att motverka ohälsa kopplat till våld i nära relationer.

  Om ni vill komma i kontakt med Ingegerd, finns hon på Instagram @byherside.se (http://byherside.se/), mejladress [email protected] (mailto:[email protected]) och hemsidan www.byherside.se (http://www.byherside.se/).

  Boken hittar du på https://idusforlag.se/bok/i-dina-kvarter-en-bok-alla-bor-lasa-om-mans-vald-mot-kvinnor/#tabs (https://idusforlag.se/bok/i-dina-kvarter-en-bok-alla-bor-lasa-om-mans-vald-mot-kvinnor/#tabs)

  Tack för att ni lyssnar! Följ Psykopatpodden på instagram för dagliga uppdateringar och inlägg om manipulation och våld i nära relation. Finns även på Threads utan någon direkt plan. Ta hand om er / Maria

 • Har diagnoser något samband med toxiska relationer? Nytt avsnitt ute nu! Jag (Maria) träffade Maria som driver kontot ”Onlinekuratorn” och som har jobbat som socionom och kurator i många år. Hon har nu börjat fördjupa sig i vilka kopplingar det finns mellan NPF och våld i nära relationer. Detta känns så intressant och aktuellt.

  Så här skriver Maria ”Onlinekuratorn” Min tanke med avsnittet är att ytterligare lyfta bort skam och skuld för de utsatta. Vi pratar om varför personer med autism och ADHD ofta har svårare att värja sig och ta sig loss från toxiska personer och relationer. Det finns mycket mer att säga om ämnet än vad vi hann med här, men detta kan vara en viktig början iallafall.

  Vill ni komma kontakt med Maria så finns hon på instagram @onlinekuratorn eller på mejl [email protected]

  Tack för att ni lyssnar! Följ Psykopatpodden på instagram för dagliga uppdateringar och inlägg om manipulation och våld i nära relation.

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • Serien Gaslight på SVT har berört många och vi begav oss till Art & Bob för att prata med Therese Lundberg och Julia Heveus (Nora) om hur det var att spela in serien, vilka reaktioner de fått och hur den kom till. Det blev ett härligt samtal med både allvar och humor. Vi pratar ofta om hur viktigt det är att lägga skulden där den hör hemma – alltså hos förövaren – och det är precis det som Therese och hela det fantastiska teamet har arbetat så hårt med att få fram. Vi behöver bli av med frågor som ”Varför lämnade hen inte?” ”Hur kunde hen falla för den personen?”. Maria har inte klarat av att se serien än och vi tänker att det säkert kan vara så för många drabbade, det blir för nära helt enkelt. Men för er som inte orkar – be gärna era nära att titta på den så att de kan få ytterligare verktyg att förstå. Ni som har sett den – kommentera gärna – hur har ni reagerat på den? Och så en ständig påminnelse: Det är inte ditt fel att du är drabbad, du bär inte ansvar för vad förövaren gör, du ska inte stå till svars för att ”du träffat fel person” och du är inte ensam❤️

  Följ oss gärna på instagram för att få dagliga uppdateringar inom ämnet våld i nära relationer.

 • Ett avsnitt om svartsjuka, manipulation och kontroll. Att förövaren anser sig äga dig och isolera dig med hjälp av skuld, skam och hot. Formatet denna gång blev lite kortare och jag tänker att vi kommer fördjupa oss mer i ämnet tillsammans med någon expert. Detta blev ett samtal till er och jag hoppas vi kan bolla detta ämne vidare på någon av våra plattformar sen. Glöm inte att dela och sprida kunskap om manipulation, ni vet aldrig vem som behöver höra den.
  Ta hand om er
  Kram Maria

  Följ oss gärna på instagram för dagliga uppdateringar om våld i nära relation och dess påverkan på alla inblandade.

 • Vi träffade Jessy Larsson för att prata om psykiskt våld i samkönad relation. Hon vill hjälpa andra och vi får följa med på hennes resa om hur det är att ha en kvinnlig förövare och vägen tillbaka. Att sprida kunskap och nå olika ålderskategorier känns väldigt viktigt.

  Instagram @JessyLarsson https://www.instagram.com/jessylarsson/
  Email -> [email protected]
  Ungarelationer -> https://ungarelationer.se/overlevarhistorier

  Vi heter Psykopatpodden överallt, tack för att ni följer och delar <3

 • Jag kom i kontakt med Julia och vi gjorde denna intervju över telefonen då det inte fanns möjlighet för oss att ses under rådande omständigheter. Julia lever gömd med sina två barn och vill dela med sig av sin historia. Av den anledningen frågar jag inte efter några detaljer som kan avslöja vart hon befinner sig.

  Hon nämner "FREDA" som socialen gör och här är en länk till vad det är: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/freda-kortfragor.pdf

  Instagramkonton: som vi nämner i klippet är bla: instagram:
  @Gömdakvinnor
  @Detryckeribagetten ( Julia säger "ryker" men det bjuder vi på ;-)
  Ni hittar mer tips på instagramkonton i våra höjdpunkter.

  Detta avsnitt rundar av året 2022 som var hemskt på många sätt. Visst fanns det några ljuspunkter med boksläpp och morgonsoffor som lyfte lite.
  Vi heter PsykopatPodden överallt. Tack för att ni lyssnar.

 • Vissa saker är jobbigare att prata om än andra. Sexuella övergrepp är ämnet många verkar undvika men som tyvärr är väldigt vanligt förekommande. Vi träffade Lena Morin Nilsén som är grundare av organisationen nxtME.
  Hon arbetar aktivt som generalsekreterare på organisationen och med sina egna erfarenheter har hon skapat ett nätverk med stödpersoner som finns där för de som drabbas. Toxiska personer sätter sina egna behov först och tar inte hänsyn till sina offer. Att de skadar någon för livet är på något sätt inte deras problem. De skuldbelägger offren eller skyller på omständigheter, allt för att inte behöva bära skulden själva. Endel av oss som växer upp med en övergreppshistorik tenderar att möta en till förövare senare i livet oxå. Självbilden trasas sönder som barn och det kan vara svårt att se sitt egenvärde och säga nej. Det gör dig till en perfekt måltavla och som ni även kan läsa i "Psykopatens Handbok" använde Marias förövare just hennes övergrepp i barndomen som ett vapen mot hennes familj och som ett sätt att komma in i hennes liv.

  Länk till nxtMe : https://www.nxtme.se/

  CHATTA VIA
  nxtme.chatt.unizonjourer.se
  Tis & Tors 18:00-19:30

  TELEFONNUMMER
  010-330 30 22
  Mån - Tors 9:00-16:00
  Samt tisdag och torsdag 19:30-21:00

  E-POST
  [email protected]

  Instagram
  https://www.instagram.com/nxtmeorg/

  Tack Lena för ett viktigt och otroligt givande samtal!

  Psykopatens Handbok
  https://www.akademibokhandeln.se/bok/psykopatens-handbok-mitt-liv-med-en-psykopat/9789178359059/

 • I detta avsnitt träffar vi Louise Falk som skrivit boken "Förminskad och preskriberad men jag överlevde"
  Louise självbiografi handlar om hennes långa kamp mot sjukdomen anorexi samt hur hon i kampen mot anorexin var tvungen att bearbeta övergrepp från barndomen. Vi pratar om hur det är att leva med olika trauman och hur det påverkar ens uppväxt samt hur man hittar kraft i att skriva en bok om det man varit utsatt för.

  Här är några länkar till det vi pratar om i avsnittet:

  Frisk & Fri.
  https://www.friskfri.se/

  Rise.
  https://rise-sverige.se/

  Storasyster.
  https://storasyster.org/

  Ebes förlag där Louises bok är utgiven, länk till författarsida.
  https://www.ebesforlag.se/f%C3%B6rfattare/louise-falk-44585522

  Instagramkonto:
  @louise_boken

  Övriga boktips från Louise:
  Sluta svälta av Helene Glant. Länkat till sida man kan köpa den:
  https://www.bokus.com/bok/9789127071292/sluta-svalta-handbok-for-dig-som-kampar-mot-anorexi/?gclid=EAIaIQobChMI6Yja2P6z-AIVBuh3Ch1FLQAGEAAYASAAEgLaxPD_BwE

  Självhjälpsbok av Göran Carlsson som jag också läst.
  https://www.adlibris.com/se/bok/frisk-och-fri-fran-atstorningar-9789188872999?gclid=EAIaIQobChMItqP1__6z-AIVCIjVCh3VIgrWEAQYFyABEgL1j_D_BwE

  Tack Louise för att du var med i detta avsnitt och berättade om din resa. Inspirerande och stor igenkänning.

  Följ oss gärna på sociala medier där vi heter PsykopatPodden på de flesta plattformar.

  Ta hand om er

  http://psykopatpodden.se/

 • I avsnitt 38 som blev extra långt, träffar vi EU-parlamentarikern Evin Incir som har varit med och förhandlat fram ett historiskt EU-direktiv – direktivet om könsbaserat våld. Förslaget presenterades den 8 mars i år, med målet att mäns våld mot kvinnor ska bli olagligt i hela EU. Vi diskuterar bland annat varför det inte är en självklarhet redan nu, vi tar reda på mer om hur det egentligen går till att ta fram ett direktiv, vad det innebär och diskuterar hur politiken ska kunna förbättra situationen för utsatta grupper.

  Maria är eldsjälen som förstår att politik är viktigt, men blir stressad och gör sitt bästa för att hänga med. Linda med tjugo år som journalist i bakfickan är väldigt politiskt intresserad och har bevakat dessa frågor i många år. Det resulterade i ett härligt samtal med Evin där vi bland annat enades om att Maria är mycket mer politisk än hon tror.

  Vi håller tummarna för Evin och hennes kollegors arbete, hon vill nämligen påskynda processen med att få igenom direktivet så att det snabbt som tusan ska införlivas i EU-ländernas nationella lagstiftning. Vi kommer hålla koll på vad som händer inom EU och när det gäller vår hjärtefråga. Vi passar samtidigt på att säga att vår podd är poltiskt obunden, men vi blev lika nyfikna som Evin när hon berättade vilka två partier som inte tycker att ”sådana här frågor” ska behandlas på EU-nivå…

  Tack Evin och ni andra som kämpar för de utsatta!

  Länk till förslaget:

  https://www.europarl.europa.eu/news/sv/headlines/society/20210923STO13419/eu-bekampar-konsbaserat-vald

  Följ gärna oss på instagram @psykopatpodden för dagliga uppdateringar om manipulation i olika former.

  Marias bok som vi nämner i avsnittet heter "Psykopatens handbok" och finns både som ljudbok, inbunden och e-bok.

  Tack för att ni lyssnar

 • Jag träffade Hanna Bergwall igen och denna gång var det juridik och vårdnadstvister på agendan. Vi får så många mail och meddelanden om hjälp vid vårdnadstvister och detta avsnitt handloar därför mest om det. Hanna har jobbat på en advokatbyrå som jurist och haft hand om väldigt många vårdnadstvister vilket ger oss en bra inblick. Hon berättar om hur processen kan se ut och tips man kan behöva på vägen.

  Jag tog lite noteringar och lägger med dessa här nedan.

  *Ett första steg, kontakt med advokat/jurist
  *Deltagande i informationssamtal hos kommunen.
  *Kravbrev - (varning) steget före stämning- information om
  *Stämningsansökan skickas till tingsrätten
  *Muntlig förberedelse ( båda parter på plats i tingsrätten)
  *Vårdnadsutredning
  *Bevisning (skicka in bevisuppgift)
  *Huvudförhandling ( båda parter på plats i tingsrätten )
  *Dom ( kan överklagas)

  En process brukar i snitt ta ca ett år, olika i olika kommuner

  Hanna hittar du på instagram @hannabergwall och även på "Robinsson" (2022) https://www.tv4.se/robinson

  Vi heter Psykopatpodden överallt och tack för att ni hjälper oss att sprida kunskap
  http://psykopatpodden.se/

 • Reaktiv misshandel
  Detta avsnitt handlar om vem som är förövaren? Är det du?
  Reaktivt våld är en form av gaslighting för att få dig ur balans och tvivla ännu mer på dig själv.

  Ibland kan förövaren hetsa/plåga dig psykiskt till en punkt där du tappar det. Du kanske skriker eller knuffar förövaren. Då säger förövaren t.ex:
  ”Du är verkligen psykiskt sjuk”
  ”Det är ju du som misshandlar mig”
  Kom ihåg att det är DU som är utsatt. Förövaren använder det här beteendet för att manipulera dig och ibland också för att manipulera omgivningen till att tycka saker om dig.

  Det finns mycket skuld och skam över detta så jag tog med två kvinnor som beskrev hur de små provocerande sakerna kan vara, man tänker att det bara är någon som beter sig illa men inte att det handlar om något större än så. Reaktivt våld/Reaktiv misshandel är bara för att sätta den som drabbas helt ur spel. Tack Weronica och Jenna för att ni delade mer er.

  Tipsar om Tjejjouren dahlia som skrivit om detta och jag även lånat delar från deras text. Ni gör ett så viktigt jobb!
  Länk:
  https://rokstjejjourer.se/tjejjouren-dalia/psykisk-misshandel

 • Äntligen fick Linda och jag ses för att prata om allt som hänt sen sist. Vi pratar lite om hur vår medverkan i nyhetsmorgon kändes och vilka var det egentligen som hörde av sig efteråt? Vi pratar lite framtid och Linda trasslar som vanligt in sig i årtal och blir arg på patriarkatet. Detta är mer som ett recap avsnitt för er som vill veta lite mer om det som sker bakom kulisserna och det som vi har på gång framåt. Tack alla ni som är med oss på den här resan!
  Länk till vår medverkan i Nyhetsmorgon: https://youtu.be/Y31MIUAqb5I

  Podden har även startat ett konto på Bottler där man kan stötta arbetet med 30kr/månaden. Vi vill fortfarande att alla ska ha tillgång till vårt material även de som är fast i någon form av ekonomiskt våld. Därför tänker vi inte hamna bakom betalväggar och annat. Mer info hittar ni här https://bottler.community/@Psykopatpodden

  Följ oss gärna på sociala medier där heter vi
  Psykopatpodden på de flesta ställen :)

  Hemsidan är under uppbyggnad men finns på http://psykopatpodden.se/

 • Sexuellt våld drabbar många och vi ville fördjupa oss i ämnet. Därför bjöd vi in Paulina Bengtsson som är grundare av Novahuset samt föreläsare inom ämnena våldtäkt, koppleri, pornografi, prostitution och sexuellt självskadebeteende. Läs mer på hennes hemsida https://www.forelasarepaulina.com/ eller följ henne på instagram under samma namn. Tack snälla Paulina för att du delar med dig!

  Novahuset som vi nämner är en ideell förening som erbjuder stöd och rådgivning till personer som har blivit utsatta för någon form av sexuellt övergrepp, oavsett om övergrepp skett online eller offline. Du är alltid välkommen oavsett din ålder eller könsidentitet. Du som anhörig är också välkommen för stöd och rådgivning.
  https://www.novahuset.com/

  Följ oss gärna på sociala medier där heter vi psykopatpodden överallt. http://psykopatpodden.se/
  Vi finns även på https://bottler.community/@Psykopatpodden För er som vill stötta podden och vårt arbete. Ta hand om er

 • Vi träffade Sofia från goon.se som arbetar aktivt med att få ut kunskap om hur man klarar sig igenom tuffa separationer och vilka saker man bör tänka på etc. Ett samtal om sunda och osunda relationer samt hur viktigt det är med att prata om svåra saker.

  På Goon.se hittar ni artiklar och checklistor mm Är du i en relation och tvivlar på att den är sund så finns den här artikeln
  https://www.goon.se/ar-relationen-sund/

  Tillsammans sprider vi kunskap tack för att ni lyssnar <3

  Vi finns där poddar finns om ni söker på "psykopatpodden" och uppdaterar dagligen vårt instagramkonto med samma namn.

 • Vi intervjuade experterna Lisbet Duvringe och Mike Florette om hur de kvinnliga psykopaterna fungerar och hur man ska hantera dessa. Ett intressant avsnitt och som vanligt lärde vi oss masssor.
  Vi pratar även om deras kurs "Konsten att hantera en psykopat" som handlar om psykopati och psykopatiskt beteende mm.
  Den har 40 lektioner i from av video, audio, intervjuer, dessutom övningar, checklista, arbetsmaterial mm. Kursen är helt unik i sitt slag och ni får nu möjligheten att under en begränsad period gå denna för endast 990 SEK med tillgång till den under 1 juli - 31 aug 2021. Ord. pris är 9990 SEK - De har vi har kämpat med den i 5 år! Samlat material och gjort massvis av intervjuer på ämnet. Tack Lisbet och Mike!

  Konsten att hantera en psykopat:
  https://hrpeople.kartra.com/page/FUG110

  Hemsida psykopater:
  www.psykopater.nu

  Tack till vår nya sponsor Sudio som är ett svenskt företag som designar och tillverkar hörlurar i skandinavisk minimalistisk design. Produkten är högkvalitativ och lätt att använda.
  Men vår Rabattkod "Psykopatpodden" får ni 15% rabatt på allt inne på sudio.com
  Fri frakt och fria returer
  3 års garanti om man signar upp sig till Sudio Sphere

  Mer aktuell info finns på vår instagram
  Tack Sudio!

 • I detta avsnitt är jag egentligen med i en annan podd men ville dela en del av innehållet med er. Aunima & Rosa driver podden The Devil Wears Prada och även instagramkontot med samma namn. De ville att jag skulle komma dit och dela med mig av det som jag lärt mig på vägen med Psykopatpodden. Deras podd riktar sig till framförallt till unga med allt från self love, mindfulness och toxiska relationer.

  Jag känner att mycket av det vi pratade om passade alla målgrupper och åldrar så här kommer ett ihopklipp av intervjun med delar av psykopat checklistan som vi gick igenom samt massor av self love kunskap som de fördjupat sig i. Är tacksam för att vi träffar så många härliga människor genom podden och det här var ett möte med två kloka unga tjejer som verkligen tagit detta på allvar och vill skapa en förändring.

  Följ oss på sociala medier där heter vi Psykopatpodden överallt

 • I detta avsnitt får ni följa med till psykologen när jag går min traumabehandling för PTSD. Vill ge er en inblick hur en behandling kan gå till och hur man kan må. Vi kommer fördjupa oss mer i PTSD framåt eftersom de avsnitt vi gjort tidigare är från hösten 2017 (avsnitt 4&6)

  Boken jag pratar om i avsnittet heter: Ta tillbaka ditt liv - En arbetsbok för återhämtning efter en traumatisk upplevelse.

  Följ oss gärna på sociala medier där vi heter psykopatpodden överallt.

 • Jenny levde med sin förövare i 10 års tid och fick utstå psykiskt och fysiskt våld. Kärleken till sin dotter blev hennes räddning och de lyckades ta sig ur relationen och fick komma till ett skyddat boende. Där började resan för ensam vårdad och kampen för deras frihet. Detta avsnitt handlar om att inte ge upp och att våga satsa på sig själv och sina drömmar. Tack jenny för att du ville dela med dig av din resa, ge ditt bidrag till kampen mot dessa förövare och hjälpa de som drabbas!

  Detta avsnitt görs i samarbete med Slvrbckwear och med koden "psykopatpodden" får ni 15% rabatt på ert köp. På deras hemsida kan ni även skänka en del av vinsten till alla kvinnors hus eller hjärnfonden. Så fantastiskt bara det!
  Länk till hemsida: https://slvrbckwear.com/

 • Detta är ett avsnitt om vår checklista över varningstecken i en relation. Denna lista är framförallt för dig som befinner dig i en relation som inte känns sund och där din magkänsla säger att nåt är fel. Eller du kanske just tagit dig från en sådan relation och har massor med frågor och funderingar. Dela gärna denna lista och sprid kunskap om dessa personer och deras sätt att manipulera och förstöra för andra. Nedan kommer listan i textform.

  Checklista- Varningstecken i en relation

  1. Har ditt umgänge med familj och vänner minskat efter du träffade X för att X inte tycker att de är bra för dig eller inte fungerar ihop med X.

  2. När ni träffades gick allt väldigt fort. Det var intensivt och mycket fokus på dig och er. Att ni var själsfränder och hade något unikt. Ni kanske flyttade ihop fort och tog allt till nästa nivå på en gång. Du fick mycket uppmärksamhet och gåvor av olika slag. Allt från resor till saker och löften om ett bättre liv

  3. X kommenterar och kritiserar dig för många saker runt din person. Det är mycket som är fel i ditt liv enligt X.

  4. Det uppstår många konflikter där du bär ansvar enligt X. Ger du X kritik vänds det också nästan alltid mot dig och du får skulden.

  5. X ger dig uppmaningar och instruktioner om hur du ska vara i vardagen och se ut. X har mycket åsikter om dig.

  6. X har väldigt svårt att ta ett nej. Dennes åsikt är den rätta och håller du inte med blir det bråk.

  7. Du känner ofta skuld, skam, förvirring sen du träffade X. Som att det är något fel på dig och den du varit.

  8. Din tid för dig själv och saker som får dig att må bra har minskat sen du träffade X. Det finns ett obehag inför att unna sig själv saker eller att göra saker utanför relationen.

  9. Du kan känna dig kontrollerad när det gäller ditt privata. Saker som tex mobil, dator och post.

  10. X lovar saker och målar upp bilder om ett liv som inte verkar bli. I början verkade X vara fantastisk och fick dig att öppna upp dig. Saker du berättat i förtroende används emot dig och personen du först träffade verkar vara borta.

  11. Du går på tå kring x och är försiktig. Mycket av din tid går åt till att göra X på bra humör och när hen inte är det så straffar det sig på olika sött.

  12. X hindrar dig från att vila och ha lugn och ro, din sömn kan störas på olika sätt och du känner dig orkeslös.

  13. Du kan behöva förklara och försvara om du är ute med en vän, familjemedlem eller kollega. Håller du tex inte tider eller ändrar planer i sista minuten kan det utlösa misstanke och du kan utsättas för förhörsliknande metoder.

  14. Ekonomi kan vara ett problem. Antingen kan du behöva redovisa för X allt du handlar och du får inte hantera er ekonomi. Eller så kan du behöva betala för allt och stå på tex lån och större inköp som bilar, hus och resor allt för att X har skulder eller problem med sin ekonomi.

  15. Det förekommer aggressivitet och hot, inte alltid uttalade men du känner dig ibland hotad och rädd.

  16. Det är ofta mycket drama runt X eller erat liv. Mycket missförstånd och konflikter som du tidigare inte haft i ditt liv. X upplever att hen ofta blir drabbad av orättvisor och människor som sviker hen på alla möjliga sätt. Dennes ex och tidigare relationer är ofta extremt problematiska enligt X.

  17. Din magkänsla säger att något är fel men du har svårt att specificera vad. Dina gränser har flyttats på så många olika plan. Du har börjat googla efter lösningar och svar på vad som kan vara fel.

  Ni hittar listan på våra sociala medier och hemsida inom kort. Ta hand om er!