Lyssna senare
-
Under ganska lång period på 1600 och 1700-talen fanns ett hårt och utbrett motstånd mot att fira jul bland protestantiska rörelser, av religiösa skäl.
Lyssna på våra avsnitt fritt från reklam: https://plus.acast.com/s/historiepodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ett avsnitt om 1900-talets litterära särling: H. P. Lovecraft. Det blir biografi, rasism, rädsla och modernitet.
Lyssna på våra avsnitt fritt från reklam: https://plus.acast.com/s/historiepodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ett avsnitt för att uppmärksamma årsdagen av ekot från två kulor vid korsningen Sveavägen mot Tunnelgatan som fortfarande hörs 30 år senare...
Lyssna på våra avsnitt fritt från reklam: https://plus.acast.com/s/historiepodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
är det något som alltid är som det brukar så är det kosten runt den 24e december. I någon mån varierar det över seklerna men på det stora hela finns det en röd tråd, och det är i synnerhet fläsk. Nu blir det dopp i grytan, pepparkakor och glögg, lutfisk och tydligen gädda, fläsk och grishuvuden för syns skull, julhögar och allt annat som är ätbart och hör till traditionen vi kallar julbord. Historiepodden önskar dig en god jul!
Lyssna på våra avsnitt fritt från reklam: https://plus.acast.com/s/historiepodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Matsamtalet ger efter för det mystiska suget. Sött, surt, salt eller starkt. Varför blir vi sugna på olika saker? De flesta känner igen sig i sug efter pizza dagen efter, att gå loss i lösgodishyllan, mammas kalops eller Center-suget när man tankar bilen. Sigrid Bárány och Johan "Matgeek" Hedberg om sina egna sug och hur de gör när suget sätter in. Forskaren Elisabeth von Essen förklarar hur hungerkänslor fungerar. Är du en känsloätare?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Live från Matologi i Stockholm pratar Sigrid Barany och Johan Hedberg om fem av våra vanligaste myter om mat inför publik. Sigrid puffar upp och Johan petar hål, vad är sant och vad är inte lika sant av vad vi tror på om mat? Är bäst före lika med dåligt efter? Mår man verkligen bättre om man slutar äta gluten? Är äkta mer hållbart än tillsatser? Pruttar man alltid av bönor och blir man verkligen tjock av kolhydrater? Johan, Sigrid och deras expertgäster samtalar om matmyter.Missa inte heller Sigrids tre bästa tips - så kommer du undan med en smygfis! Johan “Matgeek” Hedberg har aldrig varit lika obekväm.För recept och extramaterial från Matsamtalet gå in på www.lantmannen.com/matsamtalet
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Förrätt Varmrätt Efterrätt - Paj är alltid rätt!Lyssna på avsnittet om pajer på egen risk. Johan Hedberg dreglar (så det hörs) när Sigrid Barany visar sina franska pajer. När mästerkonditorn Daniel Lindeberg tipsar om bärpajer håller båda på att svimma. Håll i dig så går vi till botten med alla olika sorters paj.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Restmat är festmat! Matprofilerna Sigrid Barany och Johan "Matgeek" Hedberg tipsar i Matsamtalet om vad du kan göra med några av de vanligaste resterna vi får över i köket. Kokar du alltid för mycket pasta? Är du rädd för dåligt ris eller slänger du brödkanter? Sluta med det och lyssna på Matsamtalet - här är restmat festmat. En tvåbarnsfamilj slänger mat för ungefär 6 000 kr varje år - så kan vi inte ha det, eller hur?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Avsnitt 11 – Julspecial med Sigrid och Johan
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt träffar Sigrid och Johan Richard Tellström
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.