Spelade
-
Landslagsryttarinnan Ulrika Bidegård kidnappas och blir fastspänd i en ljudisolerad låda. P3 Dokumentär berättar om hennes fyra dygn i fångenskap.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Av: Ida Lundqvist.
Publicerad: 2013. (Detta är en något förkortad version, publicerad 2021.)
-
Amandas mormor överlevde förintelsen. Hur har hennes svåra upplevelser förts vidare i familjen? Det undrar Amanda och vänder mikrofonen mot mormor, sin mamma och sig själv för att söka svaret.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Amanda sitter vid sin mormors köksbord. Mormor berättar, som hon alltid gör, om vad som hände henne under andra världskriget. Samtidigt ritar hon. Hennes händer darrar och blyertsstrecken på papperet blir svaga och ojämna.
Mormor ritar bilder från AuschwitzVid samma köksbord har mormor också suttit med sin dotter, Amandas mamma. Då var hon yngre och starkare. Händerna darrade inte lika mycket och hon kunde rita bilder av schäferhundar och elektriska staket i förintelselägret Auschwitz. Detaljrika teckningar i kol, som hennes dotter satte upp på väggen i sitt tonårsrum.
Det Amanda nu vill veta är inte bara vad mormodern upplevde under kriget – utan hur de upplevelserna har förts vidare och påverkat hela deras familj.
Programmet gjordes 2009.
Reporter: Amanda Glans
Producent: Ylva Lindgren -
Grönkål, blomkål, brysselkål och rödkål. Kål kan se ut på många sätt, men vilken kål är egentligen ursprunget? Åsa har läst en ny forskningsrapport som säger sig ha svaret. Och det är inte vad man tidigare trott. Kål som ord är också lite lurigt. Kål kan betyda olika saker i historiska odlingssammanhang. Gäst är trädgårdsmästaren och kålälskaren Madelene Krug som berättar hur du driver fram riktigt knubbiga och tåliga kålplantor som står emot det mesta. Ett trick är att så kålfrön tidigt på vårvintern - utomhus.