Spelade
-
Hvordan påvirkes barn og foreldres liv og psyke i kontakt med barnevernet? Og hvordan kan dette bli en god prosess for de involverte ?
Ukens gjester er psykologene Cecilie E. B. Østmoe og Lene Amble som jobber i barnevernet. Sammen med Jimmy forklarer de hvordan det er å være veileder i barnevernet og utforsker hvordan institusjonen har forandret seg.
God lytting!
Vi trenger din hjelp for å fortsette å lage Hverdagspsyken!🙏
Du kan hjelpe ved å :
Lytt, last ned, gi oss en rating eller tilbakemelding i din podkast spiller.🌟
Post om din favoritt episode i dine sosiale medier og @hverdagspsyken 👩💻
Hjelp oss å fortsette å lage nye episoder ved å donere til The Human Aspects #96243 Merk med: #hverdagspsyken 📲
Følg oss i sosiale medier for behind the scens og mer informasjon om episodene her -> Facebook og -> Instagram .
Har du forslag til episode tema, ta kontakt på www.hverdagspsyken.no -
Denne fyren var en av de aller første som sa ja til å være gjest i Pia og psyken, før vi hadde publisert noe som helst. Han er så bra, på så mange måter, og her forteller han blant annet om hvordan han sleit i jobben som kommentator under rettssaken etter 22. juli.
Med huspsykiater Anne Kristine Bergem -
Vad är sprit? Hur tillverkas det? Vad är skillnaden mellan Vodka och Whisky? Varför är viss vodka bättre än annan? Oscar dissar Åhus och Pierre pratar om Agavedruvor... Första avsnittet tar er in i spritens värld, om våra funderingar samt vår stora (o)kunskap!
---
Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/spritpodden/message -
Vi er stadig på Skaal og stemningen er fantastisk! - så må vi håbe at øllene følger trop.
Tobias sammenligner duften af den ene øl med duften af kondomer. En øl brygget på kondomer? -
Tema: Vingaver.
Vin er en strålende gave både å gi og å få. Men hvordan velger du den perfekte vingaven? Hva skal du gjøre hvis du ikke aner noe om smak eller stil til den som skal motta vinen? Finnes det måter å gjøre vingaven litt mer personlig og original på og hvilken vin kan du gi til et dåpsbarn eller en konfirmant som blomstrer etter 10 til 18+ år? Dette og mange flere gavetips får du i dagens episode. I tillegg anbefaler vi en produsent som har sauer og ugler som ansatte. Håper du blir inspirert og ikke glem å unne deg selv en vingave - det har du fortjent!Følg oss gjerne på instagram: @vinviten
Vintips:
Lagringsvin
Brand Grand Cru Riesling (8278501 | 389,90 kr) Viberti Giovanni Nebbiolo (985101 | 199,90 kr)Portvin:
Churchill's Late Bottled Vintage (3963401 | 299,90 kr) Niepoort Late Bottled Vintage (3222501 | 229,90 kr)Naturvin:
Aroa Pet Nat Le Naturel (12797801 | 277,10 kr) Claus Preisinger Puszta Libre (10019501 1 195,00 kr) Johan Vineyard Jazzy Juice (13282601 | 297.90 kr)Champagne:
Turgy Grand Cru 2014 (5812601 | 449,90 kr) Jacquesson Cuvée No 743 (12312801 | 689,90 kr)Kline-vin:
Cline Sonoma Coast Syrah (10652601 | 189,90 kr) Cline Sonoma Coast Pinot Noir 2020 (3569501 | 209,90 kr) Cline Nancy's Vines Chardonnay (12956901 | 159,90 kr)Musikk:
MBB- Do it! (Royalty free) [Intro]
Danlsan - Free With You (Royalty free) [Outro] -
Veldig lenge siden forrige episode. Men her er altså opptaket gjort på slutten av sommeren 2020.
Burde være en fin episode for de som bryr seg. Hvis du fortsatt irriterer deg over lange episoder, så slutt da for faen å lytt da vel.
-
Varför lagrar vi? Var lagrar vi? Hur lagrar vi? Norrtelje, Mackmyra och Johnnie Walker står på menyn när Spritpodden behandlar ämnet lagring inkluderande allt från hur vi tar ned ett träd till hur trät förbereds och sedan förvaras på olika sätt. Vilket sorts trä som är bäst och hur gammalt ska det vara när det skördas? samt vad händer när drickat ligger på flaskan? Det blir super-nördigt och super-mumsigt när vi provar och jämför whisky lagrad på olika sätt, på olika fat och olika antal år!
--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/spritpodden/message -
Står det GG på en tysk vin, kan du regne med at det er noe av det ypperste produsenten lager.Arnt Egil Nordlien forteller om historien bak GG-vinene, hva slags druer som blir brukt og hvilke typer viner som kan smykke seg med tittelen.Snart skal Arnt Egil til Tyskland for å smake 300 viner på en dag. Hvordan klarer han det og fremdeles komme hjem med tennene i behold?--Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Jeroen har fått smaka en smått legendarisk whisky MEN VASKADE DEN! Vi pratar vidare om mystiken kring single casks, berättar på tyska om franska destilleriet Warenghem och pratar klargörande om kortleken. Ja, ni vet. Kortleken.
Vad var det i glaset?
Mathias gjorde BK på Smögen Sherry project 1:1:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/62112/smgen-sherry-project-11
David njöt av detta privatfat Port Charlotte, alltså Bruichladdichs ”normal”rökiga destillat:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/125619/port-charlotte-2004
Jeroen hade en Talisker 10:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/talisker-41101/Den legendariska Statesman kan du läsa lite mer om här:
http://tjederswhisky.se/statesman-battre-an-sitt-rykte/
https://www.whiskynorden.se/reportage/dalig-whisky-finns-det-egentligen/Small batch och är det sannolikt att single casks är något sämre numera…?
Det här med Small batch kan man läsa lite mer om här (i amerikansk kontext):
https://www.insidehook.com/article/booze/small-batch-whiskey-definition
Gamla hederliga wikipedia har också några intressanta saker här:
https://en.wikipedia.org/wiki/Small_batch_whiskey
Det här med single casks har de pratat om på den fantastiska podden En trea whisky, om den är bekant.
https://www.entreawhisky.se/66
Underbara reflektioner från Frida Birkehede i detta avsnitt:
https://www.entreawhisky.se/36
Whiskybase slutar vi aldrig rekommendera:
https://whiskybase.com/
Vi älskar Mathias trots att han aldrig slutar tjata om de här nissarna:
https://www.simpleminds.com/
Pearl Jams andra platta verkar heta Vs. och inte Five against one förresten:
https://en.wikipedia.org/wiki/Vs._(Pearl_Jam_album)Veckans destilleri: Warenghem
Hemsida på engelska: https://distillerie-warenghem.bzh/en/home/
Kan du franska är denna sida om fransk whisky att anbefalla, särskilt denna sida just för Warenghem:
https://whisky-francais.com/index.php/distilleries/warenghem/Veckans ord: kortleken
Det här betyder det franska ordet "hein":
Ulf Buxrud sida om serien innehåller allt du kan tänkas vilja veta:
http://www.buxrud.se/webb/
Googla efter serien, och allt du hittar är annars artiklar om att serien slår rekord på auktion. Så sjukt tröttsamt och visar samtidigt hur det inte längre alls handlar om whiskyn i flaskorna och bara om vad några människor med alldeles för mycket pengar tänker sig att flaskorna är värda (eller snarare, vad de tror att någon annan längre fram kanske kan komma att betala för dem):
https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/27009/rare-hanyu-full-card-series-breaks-record/
https://robbreport.com/food-drink/spirits/hanyu-ichiro-full-card-series-auction-record-1234582944/
Bonhamns Hong Kong lyckas också med konststycket att inte identifiera den kinesiske samlaren i denna video, en samlare som berättar en del kul grejer om kortserien:
https://www.youtube.com/watch?v=Pwqcg70mFlU
https://translate.google.com/?sl=fr&tl=sv&text=hein&op=translateHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se) -
Newmake! Gott eller äckligt? Vi kanske äntligen kan enas om ett samfällt uttalande… Veckans ord – Disgorging – skulle kunna vara death metal, men så kul ska vi inte ha det. Vi hälsar på Dalwhinnie och försöker utröna ägarfördelningen av destillerier i whiskyvärlden. Vi ses i marshallens skugga!
Vad var det i glaset?
Mathias drack lite H2O. David, Ardbeg Grooves Committee Release:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/108836/ardbeg-grooves-committee-release
Jeroen satt på sitt Risön med Longmorn 16 igen:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/longmorn-56101/Är new make äckligt?
Tyvärr verkar inte Whisky Show ha kvar sidor för gamla provningar, men provningen David var på hette Whisky Naked och hölls av Dave Broom 2019 ihop med någon vem det nu var från Diageo.
Här skriver David om Ardbegs new make:
https://tjederswhisky.se/ardbegs-new-make-och-karleksforklaring/
Här en liten artikel om new make:
https://scotchwhisky.com/magazine/features/26067/new-make-spirit-enters-the-spotlight/Disgorging
Den här videon från Four Roses distillery visar hur ruggigt snabbt de får ut bungen ur faten, ”the gutter” och hela processen. Här går det undan!
https://www.youtube.com/watch?v=lKdSljLgxfA
En femton sekunders video som tydligt visar metallfiltret och de små kolbitarna från fatets insida i oerhört mycket mindre skala har du här:
https://www.youtube.com/watch?v=jNt0aXGctAQ
”The gutter” hos Deanston:
Disgorging heter förresten ofta dumping i USA.Destilleri på D: Dalwhinnie
Destilleriet grundades 1897.Man bytte bort worm tubs mot skalrörskondensorer 1986. 1992 stängdes destilleriet för renovering och när de körde igång igen 1995 hade de bytt tillbaka till worm tubs. De körde alltså skalrörskondensorer 1986–1992.
Hemsida: https://www.malts.com/en-gb/brands/dalwhinnie
Dalwhinnie är förresten det i Skottland högst belägna destilleriet, på 352 meters höjd.
Kolla också här:
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1837/dalwhinnie/Whiskybranschens strukturIngvar Röndes Malt whisky yearbook:
https://www.maltwhiskyyearbook.com/En som argumenterat mycket kring hur whiskys modernisering har lett till viss likriktning, utan att alltid koppla det just ägarförhållanden, är Angus MacRaild. Se här några texter av honom väl värda att läsa:
https://whiskysponge.com/2018/04/01/old-style-whiskies-corrections-clarifications/
https://whiskysponge.com/2017/04/01/whisky-looking-beyond-cynicism/
https://whiskysponge.com/2016/04/01/whisky-the-past-the-possible/En väldigt snårig och komplex men intressant studie där man argumenterar för att koncentration av ägarskap är dåligt för whiskykvaliteten har ni här:
Nycirkusartisten Katla från "Mammas nya kille" ger:Sju sorters apa!https://sverigesradio.se/artikel/4052395Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)
David G. McKendrick & Michael T. Hannan, ”Oppositional identities and resource partitioning: Distillery ownership in Scotch whisky, 1826–2009”, Organization Science 25 (2013:4), s. 1272–1286. Kan för den som har akademisk inlogg laddas ned här:
https://pubsonline.informs.org/doi/abs/10.1287/orsc.2013.0865
Saknar du sådant inlogg? Skicka ett pm till David så kan han nog skaka fram en pdf ska du se. :)
Exempel på oberoende ägda destillerier i Skottland:
Börja här, även om listan inte är komplett:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_whisky_distilleries_in_Scotland
Exempel i bokstavsordning: Annandale, Ardnamurchan, Arran, Ballindalloch, Daftmill, Dornoch, Eden Mill, Inchdairnie, Kilchoman, Nc’nean, Springbank, Wolfburn. -
Ønsker du deg en teknikk som kan forbedre potensialet ditt eller skape en indre ro og mindre tankekjør? I denne episoden får du høre om Transcendental Meditasjon, som er en form for stille mantra meditasjon.
Ukens gjester er Thomas Reinholdt og Ingvild Synnes. Thomas søkte etter noe som kunne forbedre potensialet hans og fant roen med nettopp Transcendental Meditasjon. Han ble autorisert TM lærer og driver hovedsenteret i Oslo sammen med sin kone.
Vår andre gjest, Ingvild hadde mange tunge arbeidsdager som sykepleier, med kroniske smerter og stress på grunn av endometriose. Som endte med at hun havnet i en alvorlig utmattelse. Da hun lærte TM, hjalp det henne på veien mot å bli bedre igjen, eller kronisk frisk som hun liker å kalle det.
Du får høre om hvordan TM kan forbedre livskvalitet og være til hjelp i en stressende hverdag. Hvordan teknikk en som ble skapt av Maharishi Mahesh Yogi i midten av 50-tallet har hjulpet tusener og fortsetter å bidra til mennesker over hele verden.
God lytting!Vi trenger din hjelp for å fortsette å lage Hverdagspsyken!🙏
Du kan hjelpe ved å :
Lytt, last ned, gi oss en rating eller tilbakemelding i din podkast spiller.🌟
Post om din favoritt episode i dine sosiale medier og @hverdagspsyken 👩💻
Hjelp oss å fortsette å lage nye episoder ved å donere til The Human Aspects #96243 Merk med: #hverdagspsyken 📲
Følg oss i sosiale medier for behind the scens og mer informasjon om episodene her -> Facebook og -> Instagram .
Har du forslag til episode tema, ta kontakt på www.hverdagspsyken.no -
Et lite tall kan bety så mye. Vi har besøk av Christer Byklum. Han er en rutinert vinskribent og aktiv bruker av Parkers 100 poengskala. Hva er historien bak denne kjente poengskalaen og hvordan tenker en som setter karakteren på vinen. Og ikke minst, er vi alle enige om hva som fortjener topp skår?--Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Jeg er på besøk hos en podcastkollega, venn og organisasjonspsykolog Tor Åge Eikerapen. Vi snakker om emosjonell intelligens, og spørsmålet om dette begrepet egentlig er et «psykologisk luftslott» solgt inn med braks og bram for 25 år siden av Daniel Goleman. Er det så viktig med følelser?
Tor Åge nevner en artikkel av Ole Jacob Madsen som stiller seg litt kritisk til psykologer som pusher emosjonell intelligens på folk, og artikkelen tar utgangspunkt i den norske dramaserien Rådebank. Det handler om rånere fra Bø i Telemark, og dette er en gjeng med ungdommer som har et nært bånd, med sliter med å uttrykke følelser. Blant annet har hovedpersonen det svært vanskelig, han er ute med gjengen, men går inn på do for å gråte etter brudd med kjæreste. Da han kommer ut litt senere, er han rød i øynene. Istedenfor å innrømme at han har det vanskelig, sier han at han har fått sæd i øyet (derav tittelen).
Det er altid hyggelig å møte Tor Åge. Han er psykolog og spesialist på arbeid- og organisasjonspsykologi. Han er opptatt av ledelse og lederutvikling, og han holder en rekke kurs og utdannelser. I tillegg driver han lederpodden som er Norges største podcast om ledelse. Takk for invitasjonen Tor Åge! Og velkommen til en ny episode av SinnSyn.
AvslutningGradvis har det gått opp for meg at sårbarhet over hodet ikke er en svakhet, men representerer motet som skal til for å føle og uttrykke seg. Uten aksept for egen sårbarhet, må vi bruke store mengder av vår mentale energi på å fremstå på en annen måte enn slik vi egentlig er. Det er roten til dårlig psykisk helse, dårlig relasjoner og en slags fremmedhet ovenfor seg selv og andre.
Vil du høre mer sårbarhetens psykologi, og viktigheten av å uttrykke følelser, har jeg laget en episode til om denne tematikken i episode #55 på Patreon. Episoden heter rett tog slett «Sårbarhet er modig».
Å våge sårbarhet er altså ikke nødvendigvis en svakhet, slik det oppleves for rånere i Bø i Telemark, men en forutsetning for nære relasjoner, integritet, autensitet og god selvfølelse.
Dersom du velger å følge denne linken i shownotes til min patreon-konto, har du også mye annet i vente. På min Patreon-side finner du over hundre andre poster fra denne podcasten. Her er det nærmere 50 ekstra-episoder av SinnSyn, et tyvetalls episoder med mentale øvelser, mye videomateriale og jeg leser bøkene mine, kapittel for kapittel, slik at Patreon til slutt huser lydbokversjonen av mine tre bøker. Hvis du finner verdi her på SinnSyn, vil ha mer SinnSyn hver måned, og har lyst til å støtte prosjektet, slik at jeg kan holde hjula i gang her på podcasten, er et abonnement på Patreon av stor betydning for dette prosjektet. Du kan selv velge beløp per måned, og beløpet vil altså gi deg et medlemskap på mitt såkalte mentale treningsstudio. Jeg vil også nevne at et slikt abonnement kan avsluttes når som helst med et par tastetrykk. Jeg vil også benytte anledningen til å takke alle dere som allerede er Patreon supportere. Det er lyttere som dere som sørger for at lysene er på her inne på SinnSyn uke etter uke, måned etter måned, år etter år. Det er kostnadskrevende og tidskrevende å drive denne podcasten, men jeg elsker å gjøre det, og med støtte fra Patreon-lyttere kan jeg prioritere SinnSyn hver uke! Tusen takk for det!
Få tilgang til ALT ekstramateriale som medlem på SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
TORV STÖRRE ÄN ALLT. David är på torv-offensiv och här ska ni få höra. Jeroen har blivit gubbe, negativ särbehandling av unga i whiskyvärlden och svarta pannor är coolt, Eden mill är små. Sådeså.Ett stort grattis till Jeroen som just fyllt 50! Vad var det i glaset? Mathias hade Ledaig 10:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ledaig-8539001/David sög på en Cutty Sark från tidigt 1970-tal, och Jeroen hade Limousin från Mackmyra:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/mackmyra-5536001/Leo Hallengren är återuppstånden!Mycket mycket bra poänger kring faran av negativ särbehandling av unga i whiskyvärlden!En miljon länkar om torv… Och en ursäkt från David för hans absolut ostoppbara mundiarré i detta avsnitt…!Broom, Dave, ”Peat terroir and its impact on whisky”, 17/5 2016: https://scotchwhisky.com/magazine/features/9292/peat-terroir-and-its-impact-on-whisky/Broom, Dave, ”Phenol fables: peat’s secrets uncovered”, 16/5 2016: https://scotchwhisky.com/magazine/features/9293/phenol-fables-peat-s-secrets-uncovered/Derbidge, Dave, ”The complete guide to peat and peated whisky”, 28/12 2020: https://www.whiskyandwisdom.com/the-complete-guide-to-peat-and-peated-whisky/Harrison, Barry & Fergus G. Priest, ”Composition of peats used in the preparation of malt for Scotch whisky production: Influence of geographical source and extraction depth”, Journal of Agricultural and Food Chemistry 57 (2009), s. 2385–2391:https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf803556yHarrison, Barry, Joanne Ellis, David Broadhurst, Ken Reid, Royston Goodacre & Fergus G. Priest, ”Differentiation of peats used in the preparation of malt for Scotch whisky production using Fourier transform infrared spectroscopy”, Journal of the Institute of Brewing 112 (2006), nr. 4, s. 333–339:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.2006.tb00739.xHayes, Annie, ”Everything you wanted to know about peat”, 28/2 2020: https://www.masterofmalt.com/blog/post/everything-you-wanted-to-know-about-peat-but-were-afraid-to-ask.aspxStrengell, Teemu, ”Peat”, 13/2 2011: http://whiskyscience.blogspot.se/2011/02/peat.htmlStrengell, Teemu, ”Peat Terroir”, 29/5 2011: http://whiskyscience.blogspot.se/2011/05/peat-terroir.htmlIan Wisniewskis texter kan alltid starkt rekommenderas och i detta sammanhang särskilt:”Peat performance”, Whisky Magazine 24 (2002): https://whiskymag.com/story/peat-performanceTorvkorvar:https://airanlot.wordpress.com/2012/05/18/peat-cutting-in-the-21st-century/Video på maskin som bajsar torvkorvar:https://www.youtube.com/watch?v=11SGolwiIzwBilden från Alamy som David skickade i chatt till Jeroen och Mathias:https://www.alamy.com/stock-photo-peat-cutting-barvas-isle-of-lewis-outer-hebrides-highlands-islands-31507604.html?imageid=D1E144E6-6CDF-410A-A896-6486E232ACBC&p=6893&pn=2&searchId=0960210e6bb3b4eeab489dc75509a5ea&searchtype=0George N. Bathgates suveränt intressanta och galet nördiga artikel som David tog upp:”The influence of malt and wort processing on spirit character: the lost styles of Scotch malt whisky”, Journal of the Institute of Brewing 125, nr. 2 (2019), s. 200–213:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jib.556Vikingmalt som David nämnde:https://www.vikingmalt.com/David gillar Mackmyras Svensk rök:https://tjederswhisky.se/mackmyra-svensk-rok/Veckans ord: emissivitethttps://en.wikipedia.org/wiki/EmissivityBurn Stewart Distillers äger Bunnahabhain, Deanston, och Tobermory som gör den Ledaig som Mathias sippade på. Veckans destilleri: Eden MillHemsida: https://www.edenmill.com/Här lite om deras whiskies:https://www.edenmill.com/whisky-cat-4Man ska alltid kolla på scotchwhisky.com:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2985/eden-mill/En trea whisky på insta får man ju inte missa asså:https://www.instagram.com/entreawhisky/Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960
-
Her kommer del 2 av intervjuet med TV- kjendis og pastor Egil Svartdahl om temaet skam.
Her kan du få hjelp:
Kirkens SOS: Døgnåpen kristetelefon, 22 40 00 40
Mental Helse: Døgnåpen krisetelefon, 11 61 23
LEVE: Landsforeningen for etterlatte ved selvmord
Legevakten: 116 117
Kors på Halsen (Røde Kors): Lavterskel samtaletelefon for barn og unge under 18, 800 33 321 (Mandag til fredag, kl 14-20)
Og så er det kommet et nytt tilbud som heter SnakkLitt. Dette er et initiativ mellom Helsesista, Kirkens SOS og Nyby. Det er et anonymt samtaletilbud på telefon og chat for alle som ønsker å prate med noen. Tlf: 22 04 04 99 -
Hva er egentlig skam? Og hva gjør det med oss?
Noen sier at skammen har mange ansikter. Programleder og pastor Egil Svartdahl mener at dette ikke stemmer. Hvorfor? Fordi skammen ikke vil vise ansiktet sitt. Av frykt for å bli avslørt skjuler vi ansiktet vårt bak forskjellige masker og spiller mange roller.
I denne episoden har vi intervjuet Egil Svartdahl om et tema som få snakker om. Han har selv satt av en hel uke på sin daglige Pluss-ord side til temaet. Han er virkelig flink til å sette enkle og forståelige ord på få vanskelige temaer
Her kan du få hjelp: Kirkens SOS: Døgnåpen kristetelefon, 22 40 00 40
Mental Helse: Døgnåpen krisetelefon, 11 61 23
LEVE: Landsforeningen for etterlatte ved selvmord
Legevakten: 116 117
Kors på Halsen (Røde Kors): Lavterskel samtaletelefon for barn og unge under 18, 800 33 321 (Mandag til fredag, kl 14-20)
Og så er det kommet et nytt tilbud som heter SnakkLitt. Dette er et initiativ mellom Helsesista, Kirkens SOS og Nyby. Det er et anonymt samtaletilbud på telefon og chat for alle som ønsker å prate med noen. Tlf: 22 04 04 99
-
Livet går opp og ned for alle, men kanskje for litt ekstra for noen. I dag er vi så heldige å ha med Edvard i studio. Edvard er en god venn og kollega av oss, og han er vår tech-guy her i podden. Edvard er 27 år, og han studerer multimedieteknologi og design på Uia.
Her kan du få hjelp:
Kirkens SOS: Døgnåpen kristetelefon, 22 40 00 40
Mental Helse: Døgnåpen krisetelefon, 11 61 23
LEVE: Landsforeningen for etterlatte ved selvmord
Legevakten: 116 117
Kors på Halsen (Røde Kors): Lavterskel samtaletelefon for barn og unge under 18, 800 33 321 (Mandag til fredag, kl 14-20)
Og så er det kommet et nytt tilbud som heter SnakkLitt. Dette er et initiativ mellom Helsesista, Kirkens SOS og Nyby. Det er et anonymt samtaletilbud på telefon og chat for alle som ønsker å prate med noen. Tlf: 22 04 04 99 -
Mick og Anne ble intervjuet på God Morgen Norge 14. januar 2020, og Mick stilte opp i Selvmordspodden like etter. Her er del to av intervjuet, og temaet er åpenhet og veien videre etter å ha mistet sin bestekompis. Her kan du få hjelp:
Kirkens SOS: Døgnåpen kristetelefon, 22 40 00 40
Mental Helse: Døgnåpen krisetelefon, 11 61 23
LEVE: Landsforeningen for etterlatte ved selvmord
Legevakten: Tel: 116 117
Kors på Halsen (Røde Kors): Lavterskel samtaletelefon for barn og unge under 18, 800 33 321 (Mandag til fredag, kl 14-20) -
Smaknoter som "bränt hår" och "härsket fett"? Jajamensan, i avsnitt 72 pratar vi dålig whisky! Dessutom härliga saker som veckans ord, wood och en liten påhälsning på DNs sportchefs nedlagda destilleri Glen Esk.
Vad var det i glaset nu då?Mathias smuttade Box The Festival 2015:
https://highcoastwhisky.se/produkter/the-festival-2015/
David slog på stort med en Bunnahabhain XXV, som de hette innan de började skriva 25 YO. Den moderna 25 YO kostar 3498 kronor och finns här:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/bunnahabhain-8541801/
Jeroen körde Redbreast 15 YO, 849 på bolaget för den som vill:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/redbreast-8585601/Det där med dålig whisky…
Se här några David fann skitäckliga:
http://tjederswhisky.se/loch-dhu/
http://tjederswhisky.se/en-vidrig-whisky-fran-liechtenstein/
http://tjederswhisky.se/caste-hill-doublewood/
https://tjederswhisky.se/wannborga-whisky-5-yo/
https://tjederswhisky.se/rouget-de-lisle-pur-malt/
Här är den där från Whisky Castle som David beskrev som ofattbart vidrig:
http://tjederswhisky.se/den-vidrigaste-whiskyn/
De där billiga indiska som David provade:
http://tjederswhisky.se/officers-choice-et-consortes/
Rasmus Søreng-Christensens fantastiska smaknoter på dålig
whisky, läs alla dessa och skratta:
https://skotsktaake.com/?p=6238
https://skotsktaake.com/?p=6254
https://skotsktaake.com/?p=3060
http://skotsktaake.com/?p=4699
http://skotsktaake.com/?p=5328
Den sista länken går till Säntis peated malt med bland annat följande fantastiska ord som David försökte citera ur minnet:
”Det er ikke meningen at en whisky skal få en til å tenke på Røde Khmer og nazityskland, men det har jaggu dette forferdelige oppgulpet klart. Hvordan kan en whisky smake og lukte brent hår??? Enda verre: Jeg har registrert at det finnes mennesker der ute som liker den, noe man umulig kan gjøre uten å også tilhøre andre perversiteter som scientologikirken, IS eller fanklubben til Nickelback. Takk for meg, nå skal jeg drikke to fulle melkeglass med Octomore for å jage bort smaken og drepe hjernecellene som husker denne whiskyen.”Johan Borgemo skrev intressant om dålig whisky för några år sedan efter att ha utsatts för ett gäng uschliga samples från mig. Han intervjuade också flera kända namn i whiskyvärlden kring deras tankar om dålig whisky. Väl värt att läsa!
https://www.whiskynorden.se/reportage/dalig-whisky-finns-det-egentligen/Veckans ord: wood
Ett bra exempel på hur termen används som en generell term för allt kring faten och lagring har ni här:
https://scotchwhisky.com/magazine/opinion-debate/the-way-i-see-it/9754/fixation-on-wood-has-gone-too-far/
Jämför även:
https://scotchwhisky.com/magazine/in-depth/12859/obituary-dr-jim-swan-1941-2017/Veckans destilleri: Glenesk
Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)
Bästa källan för nedlagda destillerier är Brian Townsends bok Scotch missed, som kan starkt rekommenderas.Glenesk (ibland Glen Esk) grundades 1897 och lades ned 1985. Här lite källor online till destilleriet:
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2037/glenesk/
https://www.malt-whisky-madness.com/maltmadness/whisky/hillside-glenesk.html
https://www.scotchwhisky.net/distilleries/silent/glenesk.htm
http://lostdistillery.com/07highlands-east/glenesk.html
https://whiskipedia.com/distilleries/glenesk/
http://maltandoak.com/lost-distilleries-part-ii-what-happened-to-glenesk/ -
Anne og Tom er på sporet av vinen de har i glasset, men så roter de seg litt bort. Anders har valgt en vin som regnes som en klassiker. Hvilken er det?Hva mener Tom og Anne når de sier at vinen har polert frukt, lurer Anders på.--Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler