Spelade
-
Sollentuna kommun har kartlagt hushållen som haft ekonomiskt bistånd länge för att kunna ge bättre stöd och hjälp. I veckans Socialtjänstpodd berättar socialsekreterarna Ulrika Ström och Jennifer Ifver om hur de förändrat sitt arbete.
Sollentuna är en kommun som inte har så stor andel personer som beviljas ekonomiskt bistånd. Kommunen har inte heller särskilt höga kostnader för ekonomiskt bistånd. Däremot har de fler hushåll som söker ekonomiskt bistånd under lång tid.
Enheten har nu förändrat sitt arbete särskilt med den gruppen som är sjukskrivna utan sjukpenning. Socialsekreterarna har fått administrativt stöd så att de har mer tid att träffa klienterna. Den medicinska historiken har gåtts igenom av en läkare för att se om det finns behov av mer medicinsk utredning, insatser från hälso- och sjukvården och om det är möjligt att ansöka om sjukersättning. Det och mycket mer pratar våra gäster om denna vecka.
Programledare: Josefine Johansson. Producent: Ylva Mossing. -
Hur kan socialtjänsten bli bättre på att möta hbtq-personers behov? Socialtjänstpodden träffar Sara Lundgren från Socialstyrelsen för att prata om den nya webbutbildningen om normkritik ur ett hbtq-perspektiv.
Flera studier visar att hbtq-personer har ett lågt förtroende för socialtjänsten och att det gör att man avstår från att söka hjälp trots att man har behov. Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att stödja socialtjänsten i hur bemötandet kan förbättras och gör det nu i form av en webbutbildning. -
Socialsekreterare lägger tre gånger så mycket tid på att dokumentera än de lägger på att träffa de barn och familjer de utreder. Men med hjälp av ny teknik och stöd i vad som faktiskt måste dokumenteras kan tid frigöras.
Socialtjänstpodden gästas den här veckan av Marta Nannskog, projektledare på SKL som arbetar med två regeringsuppdrag om socialtjänstens dokumentation.
Programledare: Josefine Johansson. Producent: Ylva Mossing.