Spelade
-
I maj 2013 skjuts en 69-årig man till döds av polis i förorten Husby. Sex dagar senare utbryter kravaller. Det blir ett av Stockholms största upplopp som även får spridning till fler städer i Sverige.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
På söndagskvällen den 19:e maj börjar det brinna på flera platser runt om i Husby. Bilar, en skola, en vårdinrättning och ett garage tänds på. Brandmän och poliser med hundar anländer. Stenar kastas. Så börjar Husbykravallerna.
En knapp vecka senare har flera hundra bilar brunnit upp och notan för polisinsatsen landar på över 20 miljoner kronor. Men vad var det egentligen som hände? Och varför?
Många menar att gnistan till kravallerna sker den 13 maj 2013 när 69-årige Lenine skjuts till döds inne i sin lägenhet på Oslogatan i Husby.
"Vi kysste varandra här på soffan strax innan", säger hans fru Arja.
Arja är inte rädd för Lenine. Hon och Lenine är rädda för polisen. Men poliserna är oroliga att hon ska bli skadad, för Lenine har tidigare gått runt med en stor kniv och hotat en väktare.
Därför bryter polisen upp parets ytterdörr.
"Mannen och kvinnan kommer i mörkret emot poliserna där mannen har den här kniven i handen och kvinnan är bredvid", säger insatsledaren Tomas Koppelman Hellgren.
Kort därefter hörs skottlossning.
P3 Dokumentär om Husbykravallerna är en berättelse om ett av Stockholms största upplopp men det är också en tragisk historia om en dödsskjutning.
En dokumentär av: Paloma Vangpreecha
Producent: Rosa Fernandez
År: 2019
-
Tillbaka till vanliga avsnitt. Man kan inte turnera för alltid som Rolling Stones borde sagt. Veckans avsnitt tar sin början med att två 10-åriga flickor försvinner spårlöst en sensommarkväll i den lilla byn Soham i England. Och resten är så att säga, fruktansvärd historia. Gäst i dagens avsnitt är ingen mindre än författaren Camilla Steen som visade sig vara en helt underbart härlig människa och såklart, mordnörd. Elinor är också med såklart såklart!
Varje torsdag släpper vi ett Bonusavsnitt! Prenumerera på dem här --> https://plus.acast.com/s/vadblirdetformord.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En urban legend om ett arkadspel har de senaste decennierna spritt sig som ett virus genom den amerikanska staden Portland. Ett arkadspel framtaget för att kontrollera ungdomar. Dess namn, Polybius.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under 80-talet sprids ett rykte bland spelintresserade och arkadspelsentusiaster runtom i USA. Ett rykte om att den amerikanska underättelsemyndigheten CIA utvecklat ett spel som nu ställts ut på olika arkadhallar i syfte att kontrollera och rekrytera unga spelare. En knasig konspirationsteori menar många, men mycket i historien om Polybius verkar ligga häpnadsväckande nära sanningen.
Hör P3 Spels Anton Vretander om en myt som slog ror i en amerikansk stad på väg att ta steget in i ett nytt årtusende. Urbana legender-experten Cat Despira om en tid där myter spred sig som ogräs och arkadhallsarbetaren Logan berättar om hur Polybius, trots allt, kanske tangerar sanningen.
-
För tio år sedan erövrade en svensk spelstudio världen. Man tog uppdrag från Hollywood, arbetade med miljonbudgetar men mitt i all framgång hände något som skulle få förödande konsekvenser.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De kallade sig Grin. Den lilla studion från Sverige som växte i rekordhastighet och snabbt blev omtalad över hela världen. Med spel som Tom Clancy's Ghost Recon och Bionic Commando gjorde de sig ett namn och öppnade kontor i Barcelona och Jakarta. Men sedan hände något, Grin erbjöds att göra det kommande spelet i Final Fantasy-serien – ett erbjudande som skulle förändra allt.
Hör P3 Spels Jimmy Håkansson berätta historien om ett spelunder som tog en oväntad vändning, journalisten och chefredaktören Thomas Petersson om en tid då alla ville jobba med en svensk spelstudio. Och hör Grins ena grundare själv, Ulf Andersson, om guldet som blev till sand.
-
Ännu ett år är till ända och över de senaste 12 månaderna har en hel drös nya titlar lagts till i våra spelbibliotek. Med 2016 i backspegeln levererar därför P3 Spel en topplista över årets bästa spel och dessutom en gedigen genomgång av årets största gamingsnackisar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Såhär vid årets slut är den stora frågan i var gamers tankar ”har jag lyckats beta av årets bästa spel nu, eller finns det något jag?”. P3 Spel hjälper dig svara på den frågan genom att lista årets tio bästa spel! Susanne Möller och Victor Leijonhufvud utgör P3 Spel-panelen, och tillsammans med programledare Angelica Norgren pratar de sig igenom de bästa titlarna 2016 bjudit spelvärlden på.
Det blir minimalistiskt inre mörker, kulinariskt kockkaos och hissnande tjuvaktigheter bland de spel som tagit sig in på topplistan. Inte minst koras till slut även det spel som tar hem den stora utmärkelsen, ”årets bästa spel”.
I veckans krönika utvärderar Michael Gill det år som vi lämnat bakom oss, och funderar över vad spel kan tänkas fylla för funktion i våra liv framöver.
Du hör P3 Spel med Angelica Norgren lördag 18.03 i P3.
-
Långlivade lögner, misslyckade raider och sabbade sparfiler. P3 Spel öppnar biktbåset och råder bot på dåliga samveten och sömnlösa nätter i ett helt avsnitt i förlåtelsens tecken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Är det dags att be om ursäkt för alla fula ord som yttrats under intensiva Mario Kart-matcher? P3 Spel-panelens Susanne Möller, Victor Leijonhufvud och Tobias Norström bekänner sina gamersynder och vi får höra hur det gick till när ett stort japanskt spelföretag fick telefonerna att börja ringa hemma hos alla svenskar som råkade heta Joakim Mogren.
Sanna Lund står för veckans krönika och det blir dessutom betyg till Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser's Minions samt första intryck från The Evil Within 2 och South Park: The Fractured But Whole.
Du hör P3 Spel med Angelica Norgren lördag 18.03 i P3.