Vilma Ljunggren Podcasts
-
Diabetesmedicin som bantningsmedel? Ja, det är den nya trenden som bland annat the Kardashians hakat på och som nu fått spridning via sociala medier. Men det här nya användningsområdet för medicinen, som oftast går under namnet Ozempic, har också skapat problem. Det larmas om att diabetessjuka världen över, nu blir utan sin medicin när den även börjar skrivas ut mot övervikt. Det berättas också om att den inte bara skrivs ut till medicinskt överviktiga som faktiskt kan behöva medicinen, utan också till de som snarare är sugna på att gå ner några kilon. Hur allvarlig är bristen på Ozempic? Är det brist på medicinen även i Sverige? Är det verkligen en mirakelkur för viktminskning, såsom de i Hollywood påstår? Hur orolig bör man vara som diabetiker?
Gäst: Björn Eliasson, överläkare på diabetesmottagningen och på obesitasmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i i Göteborg
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Frimurarorden, det slutna sällskapet för män där man lovar varandra lojalitet, har fått en hel del uppmärksamhet senaste veckan. Anledningen är en granskning gjord av Tv4-programmet Kalla Fakta som visar att i hundratals svenska rättsfall så har flera av de som arbetat med fallet samtidigt varit frimurare. Dessutom från samma avdelning, eller frimurarloge som det kallas. Trots det så har det aldrig anmälts något jäv. Vad kan det här ha inneburit för rättssäkerheten? Hur vanligt är det med flera frimurare i som arbetar med samma rättsfall? Vad innebär det att vara frimurare? Vad är det för ritualer som frimurarna genomför, det talas om både riktiga döskallar och att läggas ner i kistor?
Gäst: Josephine Freje, frilansjournalist
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Att skönhetsingrepp blir allt vanligare är kanske ingenting nytt, men nu så börjar ett nytt problem att växa fram inom den svenska film och tv-branschen – att skådespelare ratas från roller för att de har gjort skönhetsingrepp. Anledningen kan dels vara att utseendet inte passar, men det kan också handla om att ansiktsmimiken påverkats av ingrepp eftersom att botox paralyserar muskler. Hur vanligt är det att skönhetsingrepp blir ett problem när en skådespelare ska väljas? Vad är det som faktiskt händer med ansiktet när botox, ett nervgift, sprutas in? Går det att ångra botox om det visar sig få oönskade konsekvenser?
Gäster: Anna Rostedt Punga, professor och överläkare i klinisk neurofysiologi. Pauline Hansson, rollsättare.
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Ilskan mot Sverige växer. Efter Paludans koranbränning har stora protester brutit ut i delar av den muslimska världen och nu har Al-Azhar-universitet i Kairo, den sunnimuslimska världens högsta religösa institution, uppmanat till bojkott av svenska varor. Hur allvarligt är det här läget? Hur hårt kan en eventuell bojkott slå mot svensk ekonomi? Kan ilskan eskalera och få ännu värre konsekvenser än bojkott, till och med våldsamma?
Gäst: Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Det blåser hårt kring Sveriges eventuella Natomedlemskap. Efter Erdoğan-dockan som hängdes i fötterna utanför stadshuset i Stockholm och Paludans koranbränninng, så har Erdoğan kraftfullt låtit meddela att han inte tänker stödja Sveriges Natoansökan. Regeringen, med statsminister Kristersson i spetsen, är nu minst sagt oroade över Sveriges säkerhetspolitiska läge. Så vad händer om vi i slutändan inte skulle godkännas av Turkiet och därmed hamnar utanför Nato? Hur farligt är det när kriget i Ukraina rasar runt hörnet? Finns det någon plan B om vi inte släpps in i militäralliansen? Om vi ponerar det värsta, att Ryssland skulle anfalla oss, skulle vi få något skydd av Nato eller står vi då helt ensamma?
Gäst: Niclas Vent, reporter Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Ända sen juldagen då en man sköts ihjäl så har det både skjutits och sprängts runtom i Stockholm. Ännu vet vi inte orsaken till alla händelser, polisens utredningar pågår i denna stund, men mycket verkar rota sig olika gängkonflikter som blossat upp samtidigt. Varför tror polisen tror att en del av dåden har att göra med mordet på rapparen Einár? På vilket sätt ska andra kända rappare vara inblandade? Är det sant att barn, så små som bara nio år gamla, nu används som barnsoldater av de kriminella gängen? Varför ser vi en intensifierad våldsvåg just nu?
Gäst: Linda Hjertén, krimreporter Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Årets första partiledardebatt har varit! Ulf Kristersson sökte samarbete, förslaget om att hemlighetsstämpla elstödet diskuterades och debatten blev den allra sista för Centerpartiets ledare Annie Lööf, som efter elva år avgår som partiledare. Nu väntas Muharrem Demirok att ta över. Åt vilket håll kommer han att styra centern? Kan Demiroks misshandelsdomar ligga honom i fatet? Vad fick Annie Lööf för presenter av de andra partiledarna? Varför vill ingen samarbeta med Kristersson när han sträcker ut en hand?
Gäst: Lena Mellin, politisk kommentator Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Om men ser på ryska propagandafilmer så verkar livet i väst vara fruktansvärt. Bilarna dras av hästar, vi har det så påvert att vi tvingas äta våra egna husdjur till middag och barn får inte synas eftersom att det kan förorätta barnlösa personer. Påståendena är givetvis inte sanna, utan en del av det ryska propagandamaskineriet. I dagens Aftonbladet dissikerar vi filmerna som sprids i Ryssland. Var visas filmerna? Tror folk verkligen på att västerländska bebisar föds upp i laboratorier? Hur stort hot utgör den här propagandan? Vad är det galnaste som dagens gäst, Niclas Vent, har sett när han plöjt igenom filmerna?
Gäst: Niclas Vent, reporter Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Det bubblar i den ekonomiska debatten och nu diskuteras en fråga som var het i början på millenieskiftet – frågan om huruvida Sverige borde övergå till euro eller inte? Det har gått tjugo år sedan svenskarna röstade nej till euron men dess förespråkare finns kvar. Dessa har nu fått vatten på sin kvarn eftersom att kronan sjunkit till redkordlåga nivåer i jämförelse med både euron och dollarn. Så vilken valuta är egentligen den tryggaste famnen för Sverige? Om vi skulle övergå till euro, vilka flera effekter skulle det få än nya sedlar? Nej-sidan, vad är deras starkaste argument? Kan den här debatten komma att växa och föra oss till en ny folkomröstning om euron?
Gäst: Andreas Cervenka, ekonomikommentator Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Det har gått snart tre månader sedan den där utekvällen på nattklubben Nöjet i Vetlanda, då den 21-åriga Tove försvann. En stor sökinsats tog fart och engagerade hela Sverige som via medier och löpsedlar följde letandet. Efter två veckor avslutades sökandet då Tove hittades död i ett skogsområde utanför Vetlanda. Bara några dagar senare så greps en artonårig och en tjugoårig kvinna. Nu har en av de två erkänt att Tove dog i hennes lägenhet. Vad är det som har hänt egentligen? Vad är det för bråk som ska ha skett på kvällen för mordet? Vad säger den andra misstänkta kvinnan, hon som fortfarande nekar till alla anklagelser? Vad vet vi om de inblandade som tidigare var en del av samma kompisgäng?
Gäst: Amanda Hällsten, reporter Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Kriget fortsätter med full kraft. Efter att president Zelenskyj besökt USA och president Biden strax innan jul, sa Putin att den så kallade specialoperationen ska fortsätta och att det inte finns någon gräns för vilka summor man är redo att investera i kriget för att uppnå sina mål. Så vad händer i kriget just nu? Hur har det gått med den ryska storoffensiven som fruktades komma efter nyår? På vilket sätt kommer AI in i kriget? Vad är det egentligen för en propagandafilm som sprids i Ryssland, där det lovsjungs om det strategiska kärnvapnet Satan 2? Varför tror dagens expert att kriget kan komma att ta slut redan i år?
Gäst: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och strategilärare vid Försvarshögskolan
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Nytt år – ny ekonomi! Eller? Hur kommer ekonomin att bli år 2023 egentligen? Vi är i början av det nya året och hittills så verkar svenskarnas ekonomiska oro hänga kvar. Inflationen och dyra elpriser håller i sig, kriget fortsätter i Ukraina och Sveriges BNP väntas sjunka med 0,8 procent. Men enligt vissa så kan det faktiskt ljusna snart. Och för en del är kanske oron för ekonomin värre än de faktiska förlusterna? I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Micael Dahlén om ekonomin 2023 och hur man kan hantera den oro som gnager i en.
Gäst: Micael Dahlén, författare, lyckoexpert och professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Det har varit ett intensivt år för de svenska politikerna. Precis när pandemirestriktionerna lättade så bröt kriget i Ukraina ut. Därefter gick vi till val och nu står vi här, med skenande elpriser, en ny regering och en befolkning som oroar sig stort för framtiden som verkar stavas lågkonjunktur. Så hur har politikerna egentligen skött sig under året? Vad har varit de stora skrällarna och vem är årets politiska stjärna? Varför fick statsminister Ulf Kristersson så lågt betyg av svenska folket i den senaste demoskopundersökningen? Hur kommer den svenska politiken att segla in i år 2023? I dag i Aftonbladet Daily djupdyker vi i politikåret som gått och siar in i framtiden.
Gäst: Lena Mellin, politisk kommentator Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
-
I slutet av februari 2022 låg kylan isande över Europa och rädslan för att Ryssland skulle invadera Ukraina, höll världen i ett järngrepp. Och så blev det. Nu har tio månader gått av kriget och Europa är förändrat. Vi har tagit del om fruktansvärda vittnesmål om lidande och död och vi har sett den största flyktingvågen sedan andra världskriget. Hur väntat var det att Ryssland slutligen invaderade Ukraina? Vad händer i kriget just nu? Varför åker Putin på sällsynt besök i Belarus? Hur kommer kriget att fortsätta under 2023? I dagens Aftonbladet Daily dyker vi ner i krigets då och nu.
Gäst: Niclas Vent, reporter Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Det lackar mot jul och vissa har kanske fullskalig panik över den senaste elräkningen. Och tyvärr så ser inte framtiden ljusare ut. Den som äger en villa eller ett radhus vars elräkning för två år sedan låg på runt femtusen kronor, kan nu komma att få betala över tjugotusen kronor för en månads elförbrukning. Hur har det kunnat gå så här långt? Vilka drabbas hårdast? Wolfgang Hansson, kolumnist på Aftonbladet, beskriver det som att “snart briserar den tickande bomben med full kraft” och “ur spillrorna kommer ett nytt och fattigare Sverige att träda fram” – vad menar han med det? Wolfgang har även tre egna förslag på hur det här problemet bäst bör angripas, hur ser de ut? Det får du höra i dagens Aftonbladet Daily.
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator och kolumnist, Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
- Visa fler