Vetenskap Podcasts
-
Victor och Anders diskuterar den senaste tidens kontrovers kring att rockbandet Sabaton utsetts till ”Årets folkbildare 2022” av föreningen Vetenskap och folkbildning utifrån en essä skriven av Anders och publicerad på föreningens hemsida som argumenterar för att kontroversen förklaras mer av klassers smak och distinktion än av vad som skulle vara rätt eller fel historisk fakta.
Essän som avsnittet utgår ufrån är till stor del en kritik av en artikel av historikern Mikael Nilsson. Nilsson valde att efter publiceringen av texten men innan detta avsnitt var färdiginspelat att dela artikeln och uttrycka uppskattning för bra kritik. Vi tycker att det hedrar honom att ta kritik såväl och att visa sådan öppenhet för debatt. Vi vill ha det sagt innan avsnittet börjar då kritiken i avsnittet av bl.a. hans skriverier kan vara stundvis ganska hård men, menar vi, rättvis. En eloge till Mikael Nilsson alltså.
---
Essän: https://foreningenaurora.wordpress.com/2023/01/15/sabaton-och-kommentariatets-goda-smak/
Mikael Nilssons Patreon: https://www.patreon.com/user?u=52615552
Stöd oss på Patreon: https://www.patreon.com/foreningenaurora eller swisha på 0763 45 03 24
Följ oss på sociala medier
Facebook: https://www.facebook.com/F%C3%B6reningen-Aurora-100318262743557
Twitter: https://twitter.com/ForeningenA -
Dan Larhammar är apotekare och professor i molekylär cellbiologi och har skrivit över 200 vetenskapliga artiklar inom en bredd av ämnen. Han är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien sedan 2007, och dess ordförande sedan 2018.
Via föreningen Vetenskap och folkbildning, som bland annat utser Årets förvillare resp. Årets folkbildare varje år, för han en viktig kamp mot desinformation och pseudovetenskap, och under våren 2022 fick han, för sina ”förtjänstfulla insatser inom svenskt akademiväsen”, H.M. Konungens medalj i guld av 12:e storleken med serafimerordens band.
I avsnittet gör vi en djupdykning i begrepp som vetenskaplig evidens, faktaresistens och ”forskarens tredje uppgift” och funderar kring vad det är som gör att kost, dricksvatten, klimat och miljö är områden som är särskilt utsatta för självutnämnda "experter".
Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com -
Att äta varierad hälsosam mat är bra både för oss och våra tarmbakterier. Men vad är bra mat, hur ändrar man sina kostvanor och vad säger forskningen om antiinflammatorisk kost? I den här podden pratar Jenny Loftrup och Eva Bartonek, redaktörer för Vetenskap och hälsa, om forskning om kosten med utgångspunkt i artiklar från senaste tidningen från Vetenskap och hälsa "Minnet, maten och vår hälsa". Tidningen har två teman - minnet och maten och kommer resultera i två poddar. Detta är den andra podden och podd nummer ett "Minnet och hälsan" publicerades den 3 juni 2022.
-
I den här podden pratar Jenny Loftrup och Eva Bartonek, redaktörer för Vetenskap och hälsa, om forskning om minnet med utgångspunkt i artiklar från senaste tidningen från Vetenskap och hälsa: "Minnet, maten och vår hälsa".
Det andra temat i tidningen, maten och hälsan, kommer diskuteras i nästa podd som publiceras 10 juni 2022. -
Hör flera avsnitt av Paranormalt hos PodMe!
https://podme.com/se/paranormalt-med-caroline-giertz
Ladda ner PodMe-appen i Appstore eller Google Play. Första 14 dagarna är gratis.
Demoner finns i flera religioner och porträtteras som onda monster i skräckfilm. Vi möter Sara som hemsökts av en ond kraft, kanske en demon. Under inspelningen med Sara förstörs ljudet - en slump eller något som vill störa? Våra experter diskuterar vad en demon är och om de finns på riktigt. Lyssna på dimensionsvandraren och författaren David Grahn som säger att demoner är precis som människor, bara i en annan dimension. Paranormalt produceras av produktionsbolaget Filt för PodMe.
Medverkande Dan Katz, psykolog och medlem i Vetenskap och Folkbildning, Mikael Marlow som doktorerar i religionsantropologi och mediet Andreas Österlund. Producent: Maria-Elena Zelaya -
Doktor i epidemiologi, forskare, vetenskapsskribent, 37 år. Född och bosatt i Uppsala. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
"Mamma, hur blev allt så här?" Den frågan ställer Emma Frans son en dag när de är ute på promenad.
Barn är otroligt bra på att ställa svåra frågor. De får oss att stanna upp i vardagen och syna sånt som vi vuxna har för vana att bara sålla bort. Som svar på frågan berättar Emma Frans för sin son om big bang, en spännande berättelse om hela universums uppkomst.
Men det är inte alltid vetenskapen är så spännande. Det är betydligt lättare, och mänskligare, att lyssna till den berättelse som har enkla lösningar. Eller den person som är tvärsäker på sin sak, även om det den säger inte nödvändigtvis alltid är sant. I takt med att information sprider sig allt snabbare och snabbare idag, blir mängden desinformation också mycket större.
I sitt sommarprat berättar Emma Frans om vetenskap, vikten av att stanna upp och tänka till, och om att du inte kanske alltid är så smart som du tror att du är.
Om Emma FransForskare som utsetts till Årets folkbildare två gånger, av Studieförbundet Vuxenskolan och föreningen Vetenskap och Folkbildning.
Skriver i Svenska Dagbladet under vinjetten Vetenskapskollen och har fått Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst.
Senaste boken heter Sant, falskt eller mitt emellan och innan den kom Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams.
Medverkar ofta i tv. Arbetar på Karolinska Institutet och forskar bland annat om adhd-mediciners biverkningar.
Är demokratiambassadör i regeringens kommitté Demokratin 100 år.
Producent: Lena Resborn