Vårdförbundet Podcasts
-
Madelene Meramveliotaki har tidigare gästat podden i egenskap av vice ordförande i Vårdförbundet. Madelene är också röntgensjuksköterska och i det här avsnittet berättar hon om röntgens betydande roll i vården. madeleine berättar om drivkraften i sitt yrke och hur hon ser på framtiden i och med att det nu är brist på röntgensjuksköterskor i 21 regioner. Madeleine ger också sin syn på riskerna med att regionerna snabbutbildar olegitimerad personal.
Programledare: Staffan Gustavsson
Redaktör: Anna Hegestrand
Redigering: Elin Sjödén
Följ Vården.se på Facebook på @varden.se
Läs mer om Vården.se på https://www.varden.se/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det här avsnittet gästas av Madelene Meramveliotaki från Vårdförbundet. Tillsammans med henne tar vi upp debatten kring att vårdpersonal i allt större utsträckning går ner i arbetstid till följd av bristande arbetsmiljö. Madelene berättar om uppropet #VårdaVården och ger sin bild av vad som händer inom den svenska vården, sett ut vårdpersonalens perspektiv. Dessutom, hur påverkar vårdpersonalens situation de redan långa vårdköerna?
Programledare: Staffan Gustavsson
Redaktör: Anna Hegestrand
Redigering: Elin Sjödén
Följ Vården.se på Facebook på @varden.se
Läs mer om Vården.se på https://www.varden.se/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Bonusavsnitt från Almedalen. Lyssna på när experter från lika delar av vårdsystemet dyker ner i ämnet Tillgänglighet inom vården.
Runt bordet sitter:
Lars Rocksén, Första vice ordförande, Läkarförbundet
Anna-Karin Edstedt Bonamy, VD, Doctrin
Lars Råden, Ordförande Hälso- och sjukvårdsnämndens avtalsutskott
Victoria Bohlin, VD/affärsområdeschef Specialistklinikerna, Capio
Madelene Meramveliotaki, vice ordförande Vårdförbundet och röntgensjuksköterska
Catharina Barkman, Senior Rådgivare, Forum for Health Policy
Marcus Boström, Styrelseordförande, Vården.se
Moderator Stefan Szugalski, PhD/Marknadschef Vården.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad gör fackliga organisationer för att stötta medlemmarna och öka digitala medvetenheten inom äldreomsorgen? I det här poddsamtalet intervjuas Ann Johansson (vice ordförande Vårdförbundet) och Anna Spånt Enbuske (utredare på Kommunal) för att ta reda på hur organisationerna arbetar med digital utveckling för sina medlemmar. Vi tar upp frågan om hjälpmedel som kan förebygga arbetsskador, vikten av att minska kostnaderna genom färre skador för medlemmarna på jobbet, om god hemsjukvård samt skillnaden mellan arbetsredskap och välfärdsteknik. Samtalsledare: Eva Sahlén, Kompetenscenter välfärdsteknik. Tack för att du lyssnar och tipsa gärna andra om det här avsnittet!
Mer information om SKR:s satsning på välfärdsteknik och digitala arbetssätt i äldreomsorgen samt länkar som nämns i avsnittet:
Prenumerera på nyhetsbrevet Se informationsfilmen: Så kan välfärdsteknik bidra till ökad trygghet i äldreomsorgen - SKR Play Läsa mer om Kompetenscenter Välfärdsteknik Suntarbetsliv - tillsammans för friska arbetsplatser, en ideell förening som drivs gemensamt av de fackliga organisationerna och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona. Kommunal Vårdförbundet - Vi är vården! Textversion av avsnitt 14 (PDF) -
”Att ta ansvar för den situation som vi är i nu och för framtida studenter och vår arbetsmiljö - därför är jag engagerad i facket.” Anja Basic och Robert Lilford, studentordförande i Vårdförbundet respektive Läkarförbundet samtalar om kvalitet i utbildningen, tillgång till praktik och om man får den kunskap som krävs för att klara ansvaret i yrket i framtiden.
-
I pandemins början möttes sjukvårdspersonal av applåder, bakelser och lunchlådor. De var Sveriges hjältar. Men vad har hänt med den statusen nu? Barnmorskor säger upp sig från förlossningsavdelningar och inom vården gror ett missnöje.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Rebecca har jobbat som barnmorska på förlossningen sedan 2007. Hon blev utbränd redan innan pandemin, och kom tillbaka när läget var ännu mer kaotiskt. Nu har hon fått nog. Hon är en av dem som sagt upp sig och ska nu istället jobba på ungdomsmottagning.
– Jag började få hjärtklappning och tryck över bröstet, svårt att somna på kvällarna. Jag låg och funderade på jobbet, jag kunde inte släppa vissa patienter jag hade haft hand om. Det fanns vissa katastroftankar om det värsta tänkbara som skulle kunna hända på jobbet. Det slutade med att jag inte klarade av att gå till jobbet, utan jag blev sjukskriven, berättar hon.
Barnmorskor och övrig vårdpersonal har larmat om överbelastningar i vården under många år, och i och med pandemin ändrades arbetssituationen drastiskt med hög arbetsbelastning och osäkerhet kring rutiner.
Men pandemin har också fört med sig vissa positiva aspekter. I och med att man ville begränsa sjukhusbesöken för vissa patientgrupper har en del digitala innovationer fått sig en skjuts.
– Det är bra för att det avlastar sjukvården och för att patienter slipper ta ledigt från jobbet t.ex. Men just nu är det extremt många pilotprojekt igång och det är där utmaningen kommer in, när man ska försöka göra ett avgränsat pilotprojekt till en regional eller nationell lösning, säger Erik Djäken, innovationsledare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Gäster i programmet är Magnus Åkerström, forskare på Institutet för stressmedicin, Erik Djäken, innovationsledare på Sahlgrenska universitetssjukhuset och Annika Wåhlin, vårdstrateg på Vårdförbundet.
-
Poddversionen av Vänsterpartiets SKR-grupps webbinarie 19 november 2021: Sjukvården efter pandemin.
Coronakommissionen presenterade i slutet på oktober sin rapport om sjukvården under pandemin. Det var till stora delar en mycket kritisk rapport som pekade på omfattande brister i sjukvården. Lyssna på ett samtal om hur vi vi ska göra för att rätta till dessa brister och vilka Vänsterns lösningar är.
Medverkande: Emil Broberg, Anna Maria Romlid, Göran Stiernstedt från Coronakommissionen och Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet. -
Avsnitt 3: Självförtroende
Lider Vårdförbundets medlemmar av dåligt självförtroende? Och hänger självförtroendet ihop med lön och villkor? Maria Ejd, reporter på Vårdfokus och redaktör för antologin Genusyrsel och normuppror, leder samtalet och gäster är Ulrika Blumfelds, sjuksköterska och tidigare talesperson för "Inte under 24 000" samt Erik Westberg, sjuksköterska och studenthandläggare på Vårdförbundet.
Detta är en re-realease ur arkivet från 2013-2014 med ämnen som fortfarande är aktuella.
Trevlig lyssning! -
I avsnitt 27 av Fysioterapeuternas podd ”En podd i rörelse” samtalar ordförande Stefan Jutterdal med Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet. Samtalet handlar om teamarbete och bland annat om hur pandemin påverkat teamarbetet, samt att team kan ha en nyckelroll i arbetet med hållbarhet och miljö.