Thorbjörn Karlsson Podcasts

  • Författaren Johannes Anyuru om varför vi måste dö och varför vi måste leva.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Johannes Anyurus program inleds med en livsavgörande resa till öknen i Jemen. Där stannar han i fyrtio dagar – för att hitta hem.

    - Jag har knappt nämnt resan som nu börjar för mina bekanta hemma i Göteborg, polarna på boxningsklubben, baristan på caféet där jag brukar sitta och jobba. För hur säger man: jag måste resa bort, för att rädda mitt liv, genom att på något sätt, tror jag, mista det.

    Har talar om sufismen och om att han inte tror att det går att tala om religion utan att tala om kärlek. Och så berättar han om när han förstod att hans mamma skulle dö.

    Om Johannes Anyuru:

    Johannes Anyuru debuterade 2003 och skriver både dikter, romaner och pjäser. Hans bok ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”, som handlar om ett terrordåd i Göteborg, belönades med Augustpriset 2017.

    Han konverterade till islam 2007 och har vallfärdat till Mecka.

    Johannes Anyuru är född i Borås, bor i Göteborg. Han har tidigare varit Sommarvärd 2010 och 2017.

    Producent: Thorbjörn Karlsson

    Programmet sänds klockan 13:00, 28 december 2020.

  • Författare, 46 år. Född och bosatt i Göteborg. Debuterar som Sommarvärd.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Författaren Eija Hetekivi Olsson sommarpratar om litteraturens genomslagskraft, om hur svårt hon har för kulturjournalisternas fascination för hennes förortsuppväxt. Det är också ett program om klasskillnaders och rätten att styra sitt liv.

    Eija Hetekivi Olsson går ut starkt med att berätta om en gång när hon ska läsa ur sin debutroman ”Ingenbarnsland” och får ett äldre par i publiken att sätta i halsen med den råa, ocensurerade historien full av svordomar och våldsamhet.

    Hon fortsätter med att göra upp med den likformighet hon möter från den svenska journalistkåren när hon debuterar; alla ställer samma frågor, vill ta likadana bilder och är enbart intresserade av henne som person och hennes bakgrundshistoria. Så hon tackar nej – fler och fler gånger väljer hon att inte ställa upp i intervjuer, tv- och radiosoffor och förvånar etablissemanget med sitt ointresse.

    Hetekivi Olsson som är 46 år och slog igenom som författare 2012, och hon berättar med stor inlevelse om krocken hon upplever när hon kliver in i kulturvärlden, om fester där alla konverserar och dricker öl som smakar blomma… Hon gör upp med fin-kultur, fin-mat, fin-vin och kavajklädda kulturmän.

    Engagemanget och kärleken till ordens möjlighet att förändra liv och samhälle lyser igenom när hon berättar om de unga som hör av sig till henne. De kommer, precis som hon, från förorten och de vill, precis som hon, göra sina berättelser hörda. Och Eija Hetekivi Olsson sitter gärna på en bänk i Angered och lyssnar, läser deras texter, kommer med tips och råd och pepp. Hon berättar om den fotobok om skolan som hon lät ett gäng niondeklassare göra, om sin besvikelse på svenska politiker som sviker unga i förorten och om behovet av att fler engagerar mer sig där det behövs som mest.

    Hos de unga finns de starka berättelserna, säger hon, de som inte når etablissemanget. Där finns den riktiga kampen och starkt bultande hjärtan, vi borde lyssna mer på dem.

    Om Eija Hetekivi Olsson

    Slog igenom med boken Ingenbarnsland som beskrevs som en ”flammande debut” och en ”rasande röst från förorten”. Fick Stig Sjödin-priset, Katapultpriset och nominerades till Augustpriset. Boken Miira är en fortsättning på debutromanen och den tilldelades Aftonbladets litteraturpris och ABFs litteratur- och konststipendium.

    Städade trappor och var restaurangbiträde innan utbildningen till lärare. Har tillsammans med en fotograf gjort boken Fuck skolan där niondeklassare berättar om sin syn på skolan. Debuterade som dramatiker med monologen Nationalsången som också gavs ut som ljudbok.

    Producent: Thorbjörn Karlsson