Statens veterinärmedicinska anstalt Podcasts
-
Häng med på ett intressant avsnitt från Statens Veterinärmedicinska anstalt. Vad är en parasit och hur går en bakteriologisk undersökning till, vi träffar Erik och Susanne som förklarar och reder ut begreppen. Vi slår hål på myten om att gapmask är en vanlig orsak till att höns sitter och gapar efter luft.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Idag blir det diagnos på Liberalerna i vår serie Partiakuten, dessutom tar vi tempen på KAMPEN om partiledarposten i brittiska Tories och hur ska vi undvika framtida epidemier med bättre djurhållning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Idag fortsätter vår serie Partiakuten där alla riksdagspartier erbjuds en politisk hälsokontroll inför valet. Idag har turen kommit till Liberalerna och vi pratar också om partiets valfilmer som innehåller en hel del humor. Vad säger det om Liberalerna självförtroende? Partidoktor idag är Niklas Ekdal från Dagens Nyheter.
Imorgon avslutas valet av ny partiledare för det brittiska torypartiet. Vinnaren kommer även att bli landets nästa premiärminister. Vilken sorts politiker vill partimedlemmarna se och hur stor är skillnaden egentligen mellan de två kandidaterna Liz Truss och Rishi Sunak? Vi har med oss Nicholas Aylott, expert på brittisk politik.
Sjukdomar som sprids mellan djur och människa kallas zoonoser och de ligger bakom många av de pandemier som plågat mänskligheten. Vad kommer att krävas av djurhållningen i framtiden för att minska risken för framtida pandemier? Det ska vi prata om utifrån en ny rapport från Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt. Vi har med oss en av rapportförfattarna: Johanna Lindahl, veterinär och docent.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
Idag presenterar vi Jasmine Stavenow. Hon är biolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
SVA är platsen som döda vilda djur skickas in till för att obduceras. Där görs undersökningar och provtagningar för att söka efter dödsorsaker och kartlägga djurens hälsotillstånd.
Jasmine har varit aktiv projektledare av hälso- och sjukdomsövervakningsprogrammet för marina däggdjur som utförs tillsammans med naturhistoriska riksmuseet och är finansierat av havs och Vattenmyndigheten. Hon har även jobbat med att projektleda provtagningen av den stora uppmärksammade knölvalen som hittades strandad utanför Öland.
I detta avsnitt pratar vi om varför döda djur ger livsviktiga svar.
Idag är Jasmine på ett nytt äventyr, hon har börjat en doktorandtjänst och ska studera
tumlare, delfiner och valdjurs beteende i relation till havsbaserade vindkraftsverk på Irland. Vi önskar henne varmt lycka med det nya äventyret! 🐠🐋🐬🐠🐬
Läs mer om SVA i länken nedan.
https://www.sva.se
Om du har sätt ett dött djur, vänligen rapportera in det till SVA i länken nedan. Då har du medverkat i medborgarforskning och det är mycket tacksamt.
https://www.sva.se/vilda-djur/rapportera-in-fynd-av-sjuka-eller-doda-vilda-djur/
Är du havs engagerad, marinbiolog eller forskare och vill medverka? Då vill jag höra från dig! varmt välkommen att skicka ett mail till [email protected]
Ta hand om havet
Bästa hälsningar 🤙🏾🐚
Hanna Ahmed
Fjällbacka Tanum Bohuslän Grebbestad Göteborg Stockholm
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi lär känna stickmyggorna som övervintrar i ett bergrum i Uppsala, vi möter naturvägledaren Hala Buraq och vi får svar på bäverfrågor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad gör stickmyggorna på vintern? Morgonens direktsändande reporter Lisa Henkow följer med myggexperten Anders Lindström från Statens veterinärmedicinska anstalt till ett bergrum i Uppsala. Här övervintrar många olika myggarter. Vi får lära känna myggorna på djupet: frossmyggor som spred malaria förr, vårmyggor som är de första att bita oss på våren och kanske hittar vi den mycket specialiserade grodmyggan som bara suger blod från grodor.
Och så möter vi naturvägledaren Hala Buraq. Numera känner hon trygghet och hemkänsla i den svenska naturen - och den känslan vill hon gärna dela med sig av till de grupper hon regelbundet tar med sig ut.
Är det vanligt att bävern dör av det träd den själv fäller? Vi hör med Daniela Kalthoff på Naturhistoriska riksmuseet.
Och vad är birdstreak för något? David Klingberg berättar om ett nytt sätt att skåda fåglar.
I veckans kråkvinkel är Helena Söderlundh svårmodig - ungefär som en riktigt ful, smutsig och halvt töad snödriva.
Vi möter också en giftig och rätt så ovälkommen gäst i Medelhavet - paddfisken.
Programledare är Mats Ottosson.
-
Samverkan mellan civila och militära aktörer är en central komponent för totalförsvarets förmåga att möta hot. Ett led i arbetet med att stärka kopplingen mellan just civila och militära aktörer är den handlingsplan – Handlingskraft– som Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap offentliggjorde i slutet av augusti. Denna stakar ut vägen för en ”sammanhängande totalförsvarsplanering”.
Men vad innebär civil-militär samverkan i praktiken? Hur kan civila och militära aktörer samverka? Vilka utmaningar och vilken utvecklingspotential finns det inför framtiden? I det här avsnittet av Folk och Försvar-podden talar vi med Jan Demarkesse från Försvarsmakten och Annika Elmgart på MSB om hur de ser på civil-militär samverkan i det nya totalförsvaret.
Redan idag sker verksamhet inom totalförsvarsområdet där både civila och militära aktörer medverkar. Ett sådant exempel är det CBRN-samarbete där Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Hemvärnet ingår. För att få en bild av hur civil-militär samverkan kan se ut i praktiken besöker vi därför även SVA:s lokaler i Uppsala i avsnittet.
Avsnittet är producerat av Daniel Kjellén. Jingeln är producerad av Die Hard Productions.
-
I pandemins början hade virusforskaren Ali Mirazimi stora förhoppningar om att kunna bidra till att få coronautbrottet under kontroll. Men strax blev han själv svårt sjuk i covid-19.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under pandemin har Ali Mirazimi blivit en känd forskarprofil i Sverige. Hur har det gått med det lovande läkemedlet, det svenska coronavaccinet och de snabba testerna som han varit igång med? Helt enkelt, hur har hans år med pandemin varit?
I programmet hörs: Ali Mirazimi, virusforskare vid Karolinska Institutet, Statens Veterinärmedicinska Anstalt och Folkhälsomyndigheten, Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, Ali Harandi, vaccinforskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Reporter
Mats Carlsson LénartProducent
Peter Normark
[email protected]