Skärmhjärnan Podcasts

  • Hur är man en bra chef? Fredrik bestämde sig för att hitta sitt eget svar och sen jobba efter det.

    Fredrik Lövgren är försäljningschef för Länsförsäkringar Västerbotten. För sju år sen hamnade han i ett vägskäl i sin yrkesroll. Skulle han fortsätta i chefsrollen eller inte? Han behövde utrymme att stanna upp och fundera på vad han ville med sin roll. Efter ett samtal med sin chef fick han mandat att jobba vidare på ett lite annorlunda sätt.

    Ville fokusera på syftet Fredrik ville fokusera mer på varför han och medarbetarna infann sig på jobbet varje dag och hur det långsiktiga syftet skulle uppnås. Med rätt mandat i ryggen tog han hjälp av HR, chefskollegor och sin egen chef samt en extern stödperson, för att skapa och förtydliga sin egen ledarskapsfilosofi.

    Sedan 2016, i fem år nu alltså, har han jobbat enligt den filosofin. Det viktigaste för Fredrik och hans medarbetare är att ta hand om kunderna på bästa vis och på det sättet få verksamheten att växa.

    Verkar för engagemang Att verka för engagemang är betydelsefullt för Fredrik. Det handlar inte minst om att bygga relationerna på jobbet, se till att möta varje individ och ställa frågor om vad hon eller han vill i sin roll.

    Tema stress och välmående Hur ska man hinna med allt man vill, då? Det är en fråga många ställer sig idag. Fredrik tog initiativ till att han och hans medarbetare skulle jobba med vissa frågor i perioder, frågor som ökat välmående och minskad stress. Han skapade grupper för att diskutera hur var och en kan minska stressen i arbetslivet. De läste Anders Hansens bok Skärmhjärnan och reflekterade kring innehållet i den. Alla fick också i uppgift att fundera på frågorna utifrån sitt personliga perspektiv: hur man undviker digital splittring och skapar förutsättningar för fokus.

    Genom dialog väcktes insikter i gruppen och man kunde skapa en samsyn kring hur de gemensamt kunde sänka stressen och verka för hållbarhet på arbetsplatsen.

    Våga visa sårbarhet Fredrik betonar hur värdefullt det är att skapa en god kultur där var och en kan och vågar visa sårbarhet då och då. I en säljkultur som han jobbar i, där prestationen alltid går att mäta i pengar och jämföra sinsemellan, är det desto viktigare.

    - Alla är duktiga på något, säger han, och det ska synliggöras.

    Samtalen måste pågå hela tiden För att hitta ett arbetsklimat som gynnar hållbara prestationer är det helt nödvändigt att prata om hur man vill ha det.

    - Det behöver man i stort sett göra varje dag, säger Fredrik, det är ett arbete och ett livslångt lärande som pågår hela tiden.

    Vår samarbetspartner Twitch Healths kund, advokatfirman Delphi, ville göra något speciellt tillsammans med alla medarbetare under pandemin. Med hjälp av Twitchs app och digitala koncept Wellbeing 2.0. har de lanserat en satsning på hela hälsan: både fysiskt, mentalt och socialt. Att ta del av andras beteenden, framgångar och motgångar utifrån varje individs egna mål, allt ifrån att lyckas ta en extra promenad till att ta hand om sin återhämtning, upplevdes som peppande och hittills har man aktiverat 80% av medarbetarna med satstningen. Delphis HR-chef Karin Elliot Olsson säger att det har varit fantastiskt för deras hälsoutveckling. Här ser du en film där hon berättar mer.

    Vår samarbetspartner Motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - har självklart en mängd artiklar om ledarskap och den här veckan har vi valt en artikel om att hantera motsatser och paradoxer: Vägen du ännu inte gått.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Om hjärnan och varför vi människor mår så dåligt fastän vi har det så bra. Och vad kan vi göra åt det.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Anders Hansen är läkare och en populär expert på hjärnan och dess funktioner. I hans sommarprat lär vi oss om varför motion, sömn och sociala relationer är helt avgörande för vårt mående. Och om hur människan, med våra smarta hjärnor, har byggt bort vanor och beteenden som skulle kunna få oss att må mycket bättre än vad vi gör idag.

    - Jag fattar att det här kan låta rätt deppigt. Men: det finns saker vi kan göra för att må bättre. Och de sakerna vill jag ägna mitt Sommarprogram åt att berätta om för er.

    Om Anders Hansen

    Överläkare i psykiatri och författare.

    Författare av böckerna ”Hjärnstark” och ”Skärmtid”.

    Debuterade som sommarpratare 2019, 45 år gammal.

    Anders Hansen var även Vintervärd 2019.

    Född och bosatt i Stockholm.

    Producent: Erika Strand-Berglund

    Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play.