Simon Häggström Podcasts

  • Om de som tjänar miljoner på prostitution med ett finare namn, och där unga betalar priset. Ett samarbete med P4 Värmland.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ”Ella”, som egentligen heter någonting annat, var tolv år när hon för första gången började chatta med en okänd kille på chatt-tjänsten Kik. Vid den här tiden upplevde hon att hemmet var otryggt, med mycket bråk och ett kylskåp som ekade tomt. De anonyma chattarna blir ett sätt för Ella att prata om hur hon mår, utan att någon dömer henne. Hon beskriver dem som en fristad.

    ”Blir normaliserat i ens egna värld”

    Killen på chatten ber Ella ta av sig kläderna. Ella, som blivit kär i killen, gör som han säger. Han kräver fler filmer och bilder.

    – Alltså det kom till den punkten. Alltså jag… jag utförde i princip våldtäkt på mig själv framför kamera för honom, på ett sätt jag aldrig hade gjort förut.

    Sedan börjar fler killar att höra av sig till 12-åriga Ella.  

    – När man har gått över tröskeln att faktiskt skicka saker, då blir det väldigt normaliserat för en själv i ens egna värld. Det var liksom min lilla hemlighet tillsammans med de diverse personer som jag pratar med.

    När Ella är 13 år börjar hon dricka. Och övergreppen på nätet blir värre. Det är här, när hon hamnat i en situation där hon behöver pengar snabb, som hon börjar sälja sex. Enklast att hitta kunder för 13-åriga Ella, är på sidor på nätet. Hon hittade sajten Sugardaters.

    – På många andra sidor så är man ju tvungen att verifiera sin ålder på via BankID eller liknande eller, skicka bild på sitt pass. Och det kunde jag absolut inte göra. Jag hade ju inte ens ID. Jag var så jävla liten.

    ”’Sugardating’ är samma sak som prostitution”

    ”Sugardating” är ett koncept som ett antal sajter på nätet använder, och som generellt beskrivs som en mötesplats för män och kvinnor där den ena betalar i någon form för att umgås med den andra. Sajten Sugardaters startades 2013 och enligt deras villkor och regler står det att prostitution och liknande verksamhet är förbjuden på fyra ställen. Men enligt polisen Simon Häggström, specialiserad på prostitution och människohandel, handlar konceptet sugardating och även specifikt sajten Sugardaters om prostitution men med en lyxigare beskrivning.

    – I själva verket så är ju sugardating samma sak som prostitution. Det är bara det att man har gjort den här ändringen, för att lättare nå fram till i synnerhet ungdomar, säger Simon Häggström.

    Idag finns 16 fällande domar mot män som köpt sex via sajten Sugardaters de senaste sex åren. Merparten av dem handlar om män som köpt sex av minderåriga. 

    Vd:n för företaget bakom Sugardaters svarar

    Vd för det danska företaget som driver sajten Sugardaters, Allan Petterson, kommenterar uppgifterna om prostitution och att minderåriga sålt sig via sajten, via mail till Kaliber. Han skriver att det är olyckligt att minderåriga bryter mot reglerna och skapar profiler på sidan. Han skriver också att de upptäcker några av dem tidigt, att de kontrollerar alla bilder och profiltexter, och att de hjälper polisen på alla sätt de kan.

    Ella tror att hennes liv skulle se annorlunda ut om sajten Sugardaters aldrig hade funnits.

    – De gjorde det så jävla enkelt för mig att förstöra mitt liv. Det ska inte vara så här jävla lätt för en trettonåring att sälja sin kropp.

  • Den svenska sexköpslagstiftningen infördes för drygt 20 år sedan. Då var Sverige det första land i världen som gjorde det olagligt att köpa sexuella tjänster, men inte att sälja dem. Men hur arbetar polis och åklagare idag, mot köp av sexuell tjänst? Hur fungerar samverkan mellan socialtjänst och polis? Vilka är personerna i anmälda köp av sexuell tjänst och hur har köpen initierats och genomförts? Finns koppling till människohandel, koppleri eller människoexploatering? Det diskuterar en panel i det här avsnittet av Snacka om brott special. Avsnittet spelades in vid ett seminarium under Almedalsveckan 2022.

    Medverkande: Lina Fjelkegård, utredare, Brå; Frida Johansson, enhetschef, nationell samordning mot prostitution och människohandel på Jämställdhetsmyndigheten samt Simon Häggström, polisinspektör Norrmalmspolisen, Stockholm; specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål.

    Moderator: Karin Svanberg, enhetschef, Brå.

    Relaterad publikation: Köp av sexuella tjänster

  • Idag gästas vi av Simon Häggström som är både författare och polis, specialiserad på prostitution och människohandel. Simon berättar om när han gick klart polishögskolan och varför han började jobba mot just prostitution. Vi pratar om sexköpslagen i både Sverige men framförallt andra länder i EU och hur otroligt vidrig situation är där. Finns det något fall han aldrig kommer glömma och varför är Only Fans så sjukt problematiskt? Vi tar också upp porr och pratar en hel del kring det. Det här är ett så viktigt avsnitt som ni absolut inte får missa! Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices

  • Simon Häggström är författare och polis specialiserad på prostitution och människohandel. Simons tillslag mot ett antal sexköpare under våren 2020, under arbetsnamnet Insats Torsk, blev extra uppmärksammat av flera anledningar. Den största anledningen var att Paolo Roberto var en av sexköparna vid tillslaget.

    Simon har skrivit fem böcker och arbetat med prostitutionsfrågor i många år. Han gästar mig för att prata om den aktuella boken, Systrarna och Ensamheten, hans vardag som polis, Insats Torsk, prostitutionslagen och allt det politiska runt ämnet. Vi hinner också prata om löpning.

    Gillar du LoungePodden?

    Stötta gärna på Patreon:

    https://www.patreon.com/taimaz

    Swish: 0761 401 401

    ❤️ Tack för ditt stöd! ❤️

    Mer info på https://www.loungepodden.se

    Följ Taimaz

    Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/

    Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21

    Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A

    Följ @loungepodden på alla sociala medier!

    Instagram

    LinkedIn

    Facebook