Sametinget Podcasts
-
I säsongens sista avsnitt möter jag Ida Labba Persson som är aktuell med sin medverkan i filmen Tystnaden i Sápmi. Läs mer om filmen här. Vi pratar om responsen och mottagandet av filmen och mycket om våra tankar och reflektioner kring sexuella trakasserier och övergrepp i tystnadskulturen som finns i Sápmi. Som vanligt är detta ett ärligt, modigt och sårbart avsnitt om ett tungt men viktigt tema.
Gillar du avsnittet? Dela gärna på sociala medier och skriv en recension, det gör att fler hittar podcasten. Besök min hemsida samesystrar.se och följ gärna på Instagram och Facebook för alla mina uppdateringar.
Fotocred: Ylva Andersson
Stort tack till svenska Sametinget som stöttat säsong 3!
-
Det blå guldet. En raket på råvarubörsen som blivit en källa till konflikter i Kongo, i svenska fjällen och på djuphavsbotten. Vi reser till Northvolts batterifabrik, besöker kontroversiella gruvprojekt i Tärnaby och berättar om jättebläckfisken som nu hotas av magiska stenar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jesper Wigardt, kommunikationschef på batteritillverkaren Northvolt, Emma Nehrenheim, miljöchef på Northvolt, Denise Maheho, korrespondent för den franska radiokanalen RFI i Kongo-Kinshasa, Lauren Armistead, expert på Amnesty som har undersökt koboltmarknaden i Kongo, Per-Erik Lindvall, europeisk styrelseordförande för gruvbolaget Talga, Hanna Råman, boende i Vittangi, Marie Persson Njajta, ledamot i Sametinget och motståndare till en planerad gruva i Rönnbäcken utanför Tärnaby, Ulf Widman, moderat ledamot i Storumans kommunstyrelse, Hans-Peter Karlsson, liberal ledamot i Storumans kommunstyrelse, Per Andersson, geokemist och chef för forskningsavdelningen på Naturhistoriska Riksmuséet, Gerard Barron, VD på The Metals Company, Helen Scales, brittisk marinbiolog och författare till den nyutkomna boken The Brilliant Abyss.
-
Om du trodde att Romer har ICA som mål när dom ger sig ut på sin pilgrimsresa, så hade du helt fel. Landets Romer kommer att vallfärda till deras Rommyndighet, och till Romtinget som får Sametinget att framstå som en blygsam grillfest på bussterminalen i Skåpafors. Nu ska antiziganismen bekämpas, och ingen kommer att gå därifrån utan att veta precis allt, och lite till om historisk rasism - LYSSNA PÅ HELGENS PROGRAM!
DONATIONER:
Swish: 073 846 37 64
Meddelande: Gåva
VÅR DISCORD:
https://discord.gg/9skcuBd
DAGENS ÄMNEN:
* Så lätt var det att skita blankt i framtiden.
* Tiggartinget och Rommyndigheten.
* Kan man ordet "tacksam" i Kristianstad?
* När man inte tror att lögner finns.
* Asperger och militär?
* En vidrig mamma.
* "En ny era av mångfald".
* Din syn på invandringspolitiken kan (tydligen) magiskt förändra allt!
MEDVERKANDE:
Programledare: Lelle Johansson
Gäster: Roger Sahlström, Johan Widén & Elisabeth Engman
VI SÖKER NYA GÄSTER:
[email protected]
Förra programmet:
https://www.spreaker.com/user/verklighetschecken/invandrarbrottslighet-foervandlar-polis-
NÄSTA NYA PROGRAM:
LÖRDAGEN DEN 3 AUGUSTI
VECKANS TIPS
LELLE
Skuggornas Hus
https://www.oppetarkiv.se/video/2594073/skuggornas-hus-avsnitt-1-av-3?ac=skuggor
ROGER
Stefan Andersson - Flygblad över Berlin
https://www.youtube.com/watch?v=agx4coLlLJo
ELISABETH
La Dolce Vita - After Dark
https://www.youtube.com/watch?v=8AW72HhCPfI
JOHAN
Magnus Uggla - Varning på stan
https://www.youtube.com/watch?v=9Lmi1klgIoI -
Biblioteket i P1 den 21 februari handlar om blurbar och samiska berättelser. Blurb blurb blurb... Nej, det är inte en talande fisk. Och ingen har satt såpbubblor i halsen. En blurb ser du på bokomslaget till din nya roman. Det är den där lilla obetalda jätteentusiastiska texten som en författare skriver om en annan författares bok. Kanske ett ärligt menat omdöme, kanske inte. Hedvig Weibull reder ut vad blurben egentligen är och ifall någon verkligen köper mer på grund av den glada meningen på baksidan. Berättelserna dör i markerna! Hur ska man få fler människor att skriva innan berättelserna försvinner? Det undrar Sametingets bibliotekskonsulent i Jokkmokk. Biblioteket fortsätter med del två i sin serie "Hur mår egentligen litteraturen på våra minoritetsspråk? De samiska berättelserna är uråldriga. Den första skönlitterära boken på samiska skrevs för hundra år sen. De flesta böckerna på Samernas bibliotek i Jokkmokk handlar om samer. Det finns fler diktböcker på samiska än romaner och noveller. Det norska Sametinget satsar mångdubbelt större belopp på litteraturstöd än det svenska Sametinget. Därför ges de allra flesta samiska böckerna ut i Norge. Men Sigrid Flensburg trotsar det skönlitterära mörkret och hittar fem nya böcker ugivna av samer i Sverige.