Roslagsgatan Podcasts
-
Maria Soxbo är modejournalisten som radikalt bytte spår. Nu ägnar hon sin tid åt att kommunicera, peppa och opinionsbilda kring den nödvändiga gröna omställningen. Detta sker bland annat genom böcker, poddar, föreläsningar och bloggar, men en av grundbultarna i arbetet är också Klimatklubben, som Maria grundade tillsammans med Emma Sundh och Johanna Leymann som Facebookgrupp och Instagramkonto 2018 (i dag är Klimatklubben en ideell förening som välkomnar medlemmar). I det här avsnittet pratar vi om klimatansvar, framtidsoptimism, politiska visioner och piska vs morot - samt balansen (och kopplingen) mellan gigantiska systemskiften och hushållens små vardagliga beslut. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev. // Avsnittet sponsras av co-workingkedjan United Spaces. // Och missa för all del inte Nordic Sustainability Expo 2023 på Stockholmsmässan 9-10 maj. Heja Framtiden är på plats!
-
Hur skulle vi kunna bygga en starkare motståndskraft när nästa pandemi drabbar oss? Niklas Arnberg är professor i virologi vid Umeå universitet och har länge funderat kring detta. Under coronapandemin bestämde han sig därför för att samla 250 svenska virusforskare i den ideella föreningen Virus- och pandemifonden. Förutom att samla in pengar till ny forskning på området lanserade föreningen 2022 även Pandemidagen, och den 31 januari 2023 har det nu gått exakt tre år sedan det första fallet av covid-19 upptäcktes i Sverige. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat på Roslagsgatan i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och beställ boken Vad händer nu med framtiden? 20 visioner om Sverige efter corona. // Prenumerera på nyhetsbrevet här!
-
Effektiv Altruism är en växande rörelse som studerar hur man kan göra så mycket gott som möjligt med de resurser man har. Vilhelm Skoglund är ny generalsekreterare för Effektiv Altruism Sverige och har ett förflutet som medgrundare av integrationsorganisationen Nema Problema. I avsnitt 269 diskuterar vi EA:s hjärtefrågor, går igenom olika sätt att tänka kring "longtermism" och existentiell risk, samt resonerar kring politikens roll i det mer långsiktiga framtidsbyggandet. Det flyger runt en hel del spännande idéer, redo för dig att plocka upp och ta vidare. Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan i Stockholm // Läs mer på http://www.hejaframtiden.se och beställ boken Nu fattar jag!
-
Kalle Söderman älskar "growth" när det sker i förbindelse med bra saker. Han är Head of Growth på uthyrningsplattformen Beleco och driver samtidigt Ingmar – en app och blogg för att hjälpa hushåll med middagstips och inköpslistor utifrån det man har hemma i köket. I avsnitt 254 pratar vi en del om vad growth hacking egentligen innebär, och hur man kan använda filosofin för att utveckla mer hållbara och cirkulära affärsmodeller. Kalle ger oss också sina bästa tips på hur man kan lyckas på Linkedin – missa inte det! Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan i Stockholm. // Läs mer på http://www.hejaframtiden.se och beställ den nya boken Nu fattar jag till kanonpris!
-
Karin Hagman är vd för IQ-initiativet, ett dotterbolag till Systembolaget, med syfte att sprida information och kunskap kring alkohol och alkoholvanor. IQ erbjuder i dag en hel palett av aktiviteter, bland annat Alkoholprofilen, Alkoholsnacket, Tonårsparlören och Fyllepodden. I Heja Framtiden avsnitt 251 berättar Karin om vad IQ:s undersökningar säger om vårt svenska drickande och vilka förlegade normer som tyvärr fortfarande dyker upp i berusningens dimma. Hennes bakgrund som kommunikationschef på Kommunal är inte heller helt ointressant i sammanhanget. Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan i Stockholm. // Läs mer på http://www.hejaframtiden.se och köp nya boken Nu fattar jag till kompispris!
-
Mohammed Homman har lyckats med konststycket att bygga ett framgångsrikt företag baserat på sin forskning inom herpesvirus. Bolaget Vironova är i dag en stark aktör inom life science-branschen, och använder sig bland annat av högteknologiska mikroskop och smarta algoritmer för att bistå läkemedelsföretag med kvalitetskontroller - inte minst för den viktiga utvecklingen av vaccin. Hör hans syn på life science-sektorns fantastiska utveckling och hur han ser på framtiden. Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan i Stockholm. Läs mer på http://www.hejaframtiden.se och beställ den nya boken Nu fattar jag!
-
Vad skulle vi kunna åstadkomma om vi vågade skapa en närmare kontakt med våra grannar? Den frågan ställde sig Mats He, som utvecklade appen Boappa och började få bostadsrättsföreningar med på tåget. Såväl vardagsknutar som resursfördelningsfrågor kan lösas med hjälp av en mer sömlös och öppen kommunikation mellan de som vi lever allra närmast inpå. I dag ingår Boappa i SBAB-koncernen och utvecklar ständigt nya funktioner och tjänster. Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan i Stockholm // Läs mer på http://www.hejaframtiden.se
-
Vad gör egentligen storbolagen för att bidra till klimatomställningen? En hel del, visar det sig. Nina Ekelund är generalsekreterare på Hagainitiativet, ett företagsnätverk med 12 välkända medlemsjättar som tillsammans förbinder sig att gå betydligt fortare fram än politiken när det gäller utsläppsminskningar. I avsnitt 238 diskuterar vi just näringslivets och politikens roll i den stora omställningen som håller på att ske. Hur kan samspelet förbättras? Och hur kan fler få ta del av det viktiga arbete som trots allt sker bakom kulisserna? // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan i Stockholm. // Läs mer på http://www.hejaframtiden.se
-
Maria Hedengren är vd för magasinbuffén Readly, som samlar 5 000 titlar i en prenumerationstjänst. Vi pratar om hur affärsmodellen funkar bakom kulisserna, hur framtidens magasin kan se ut och vilka möjligheter som kommer av att ha tillgång till enorma mängder data om vad vi människor faktiskt är intresserade av (inte bara vad vi säger att vi är intresserade av). Kan mediekonsumtionen förutspå framtidens trender? Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan i Stockholm // Läs mer på http://www.hejaframtiden.se
-
Flanöser och subversivt irrande, raska promenader och sårbart gåendeOrdet flanör hör det förra sekelskiftet till, men det här programmet handlar nu inte om männen på gatan. Kan det paradoxalt nog ligga ett stråk av revolt i ordet flanös 2010? En kvinna som flanerar avsiktslöst utan stegräknare. Är det över huvud taget möjligt att röra sig på det sättet längre? Vad är det som driver gåendet? Vems är utomhuset? När övergår strosandet till irrandet? Vad betyder gå av sig?Katarina Wikars promenerar en stund med författaren Maja Lundgren, diskuterar flanösstrategier med Ulrika Dahl, lektor i genusvetenskap medan radioproducenten Jenny Teleman vandrar i de fotspår hon som nioåring trampade upp på kyrkogården. Lars Hermansson går meditativt och Kristina Törnqvist läser Söndag mellan Odengatan, Birger Jarlsgatan och Roslagsgatan av Anne-Marie Berglund.