Roskildefestivalen Podcasts
-
Varför är det så stort fokus på Magdalena Andersson när valrörelsen drar igång. Kan presidentvalsstrategin fungera?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
President AnderssonSocialdemokraterna verkar ha bestämt sig för att driva valrörelsen som ett presidentval, med fokus på det höga förtroendet för statsminister Magdalena Andersson. Vi fick en föraning om detta i duellen mellan henne och moderatledaren Ulf Kristersson i Aktuellt igår kväll, när redaktionen i det längsta inte visste om hon skulle ställa upp. Vad beror hennes höga förtroendesiffror på? Och brukar det gå bra för partier när partiledarna har så högt förtroende? Vi frågar Toivo Sjörén, opinionschef Kantar Sifo.
Bantad AlmedalsveckaTraditionellt har ett stort antal mellanchefer från Sveriges Radio vallfärdat till Almedalen för att konferera och dricka rosévin, men i år har man kraftigt skurit ner på antalet anställda på plats. SR-scenen är borta! Och de rapporter vi får från Visby avbryts av glaskross i bakgrunden. Vanemänniskan Thomas önskar att han var på plats.
Vi frågar Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach hur årets Almedalsvecka skiljer sig från tidigare år. Och får en rapport om de politiska turerna - och skvallret.
Fjärilsuppfödning och gräsklippningOch hur illa ser det ut för fjärilarna i Sverige? Förra veckan kom en rapport om att fler arter riskerar att dö ut lokalt. I Blekinge har man i flera år försökt rädda mnemosinefjärilen genom att föda upp den i fångenskap och sätta ut den i naturen. Annika Lydänge, naturvårdshandläggare och samordnare för Länsstyrelsen i Blekinges åtgärdsprogram för hotade arter, berättar hur svårt det kan vara att återplantera fjärilar som håller på att dö ut.
Lina Herbertsson, expert på insekter och pollinering från Lunds universitet, tipsar om hur vi alla kan öka den biologiska mångfalden omkring oss. Räcker det att låta robotgräsklipparen stå?
Dessutom: Irländsk poesi i dagens boktips. Och så undrar vi hur tafsarmbanden på Roskildefestivalen har fungerat i praktiken.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman -
Vad har du gjort på festival som du helst inte gastar högt om? Vad är det knäppaste som hänt dig bland konserterna, leran, köerna och bajamajorna på festival?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Edvin Edvinsson tar sig an era hemligheter och historier, den här lördagen är det festivalhemlisar som gäller. Musikreporter Nike Rydberg är med direkt från Roskildefestivalen också!
-
DOKUMENTÄR FRÅN 2017. Sommaren år 2000 inträffar en katastrof i publikhavet under en konsert på Roskildefestivalen. Bland offren finns svenskar.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
En av alla Roskildebesökare är tjugoåriga Carl-Johan, som åkt på sitt livs första festival för att se sina stora idoler Pearl Jam. Publiken närmast orangea scenen står tätt, tätt. Armar som höjts upp i luften blir kvar där, de går inte att få ner igen. Fler och fler crowdsurfar mot scendiket för att ta sig ut.
Till slut faller en stor grupp människor, de trasslar in sig i varandra och kommer inte upp. Längre bak i publiken fortsätter folk att pressa på framåt. De har ingen aning om att det ligger folk och kämpar för sina liv på marken några meter längre fram. Nio personer dör i tumultet, och en av dem är Carl-Johan.
En dokumentär av: Karin Hållsten.
Producent: Ulrika Lindqvist.
Publiceringsår: 2017. -
Grungebandet Pearl Jam är en av huvudakterna på Roskildefestivalen år 2000. Det är omkring 50 000 i publiken när spelningen drar i gång och förväntningarna är höga. Men konserten slutar i katastrof.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
En av alla Roskildebesökare är 20-åriga Carl-Johan Gustafsson, som åkt på sitt livs första festival för att se sina stora idoler i Pearl Jam. Publiken närmast orangea scenen står tätt, tätt. Armar som höjts upp i luften blir kvar där, de går inte att få ner igen. Fler och fler crowdsurfar mot scendiket för att ta sig ut.
Till slut faller en stor grupp människor, de trasslar in sig i varandra och kommer inte upp. Längre bak i publiken fortsätter folk att pressa på framåt. De har ingen aning om att det ligger folk och kämpar för sina liv på marken några meter längre fram. Nio personer dör i tumultet, och en av dem är Carl-Johan.
I P3 Dokumentär om dödstragedin på Roskildefestivalen hör du bland andra Birgitta Gustafsson som förlorade sin son, Patrick Alvarsson som förlorade sin bästa vän, och Daniel Mossberg som själv var en av dem som föll och låg fastklämd. Du hör också ansvariga från Roskildefestivalen berätta hur de ser på sitt ansvar och hur de jobbar med säkerhetsfrågor i dag.
En dokumentär av: Karin Hållsten
Publiceringsår: 2017