Rakel Podcasts
-
I veckans Lundströms Bokradio lyxar vi till det med två romanaktuella författare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Khashayar Naderehvandi har skrivit "Hemsökelse" om terapeuten Rakel som blir vittne till något som får henne att totalt tappa fotfästet. I Negar Nasehs roman "En handfull vind" följer vi Minou och hennes son Nima, som från en balkong i Teheran 1978 ser protesterna tillta mot Shahens regim.
Mer olika kan två romaner inte bli, men en sak har författarna gemensamt: De har under hösten skrivit artiklar mot bakgrund av protesterna i Iran, där de båda har rötter. Hur påverkas man som författare av så omvälvande nyheter? Vad vågar man hoppas på av framtiden? Och hur läser de varandras böcker?
"Min roman handlar ju inte om Iran, men den hade heller inte sett som den gör om inte jag var jag, med den bakgrund jag har," säger Khashayar Naderehvandi. Hans roman utspelar i en namnlös stad, dit människor kommit över en gräns för att söka trygghet. "Iranska revolutionen är numera en del av det svenska kollektiva minnet, eftersom vi är som många här", säger Khashayar Naderehvandi.
Negar Naseh påbörjade sin roman redan som sjuttonåring. Riktigt vad hon sökte då visste hon inte. "Jag bara såg framför mig en kvinna på en balkong och valde då att försöka följa henne", säger Negar Naseh. I romanen som nu blivit klar nästan tjugo år senare, följer vi huvudpersonen Minou när hon till slut lämnar Teheran och kommer till Uppsala. Men vi följer också Shahen av Iran under dennes sista månader i livet.
Under hösten har båda författarna skrivit artiklar mot bakgrund av protesterna i Iran. Att dessa kan leda till en ny framtid för landet är något som båda författarna föreställer sig. Khashayar Naderehvandi har inte varit Iran sedan han kom till Sverige som sexåring. Negar Naseh har själv aldrig varit i landet.
"Jag har fantasier nu", säger Negar Naseh. "Om att jag i vår befinner mig i Iran på Nouruz."
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby, Andreas Magnell och Daniel Sjölin
-
I veckans avsnitt försöker vi ta oss ann det här med dödsångest. Och LINDRA den! Detta gör vi tillsammans med forskaren Rakel, som forskar just på döden, och framför allt hur familjer hanterar och pratar om död och döende och livets slutskede. Hur blir man av med dödsångest? Varför är det så svårt att prata om döden och hur ska man prata med barn om döden?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Längtan och lögner, svek och besvikelse, rivalitet och raseri...
Berättelsen om Rakel når in och petar i nästan samtliga av våra mörkaste vrår och mest smärtsamma sår. I detta avsnitt riktar Anna Johansson Blomberg tillsammans med prästkollegorna Maria Bjerle och Jessica Holmgren samtidsglasögonen mot triangeldramat mellan den vackra Rakel, hennes äldre syster Lea och deras gemensamma make Jakob.Du kan läsa om Rakel i Första Moseboken, kap 29-30. Klingar det lite mer bekant än bekvämt? Hör av dig och berätta på Instagram, där vi heter @vilkakvinnorpodden!
-
Nu ska ni få hänga med mig till min kompis Rakel! Hon är inte bara en fenomenal vän och kramlärare utan också en helt fantastisk konstnär. Hon gör djupt andlig konst med budskap som berör. Ni som har varit hos mig har säkert mött Belinda min underbara träskulptur som skapats av Rakel.
-Belinda, hon som förmedlar att allt och alla bär en egen alldeles fantastisk skönhet och som vänder ryggen åt normer. Hennes budskap och bön låter:
”Må du alltid vandra i din egen eviga strålglans och må du icke vilseledas av yttre krafter som hävdar att sakernas tillstånd bör förhålla sig på särskilda och förutbestämda sätt. Må du ej förblindas av andras mått och ideal utan istället känna evig och sann kärlek till dig själv och tillit till de vägar du väljer att vandra och må detta inspirera andra att söka sina sanningar och stigar! Det är gjort!”
-
Det blir en härlig start på dagen när Milla 3 år skickar en morgonkram till gammelmormor Rakel. Å Rakel, hon längtar efter att få träffa och krama sitt barnbarnsbarn.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Varför föddes Jesus i Betlehem? Det finns många spännande anledningar. Vi kommer kolla på vad namnet Betlehem betyder, vad Herodes har med det hela att göra, samt den profetiska kopplingen till Rakel, Boas och David. Du vill inte missa detta! God jul :D
-
https://ia601406.us.archive.org/35/items/271-rae/271-rae.mp3 Efter ett spontant uppehåll är podcasten tillbaka med ett samtal som kanske mest handlar om hur långt (eller kort) vi har kommit från den tiden när skolor byggdes med lärarbostad på övervåningen eftersom det...
-
23-åriga Rakel drömmer om att bli astronaut, ölprovare, globetrotter, skogsvaktare eller serieskapare. Det sista hon vill är att bli gravid. I Yngvild Sve Flikkes briljanta graviditets-rom-com har det som absolut inte får hända redan inträffat, för ett halvår sedan, och Rakel kastas nu in i en hormonspetsad livskris bland smördoftande aikidotränare, goblins, en snubbig Pittjesus och en ovetande pappa.
I det tjugoförsta avsnittet av Fyrisbiografens podcast Eftertext pratar Moa, Sonya och Olle om cravings, Hays-koden, graviditetsskräck och årets bästa romantiska komedi i ett samtal om Yngvild Sve Flikkes senaste film Ninjababy som får premiär på Fyrisbiografen den 29 oktober.
-
Vinnare av Augustpriset 2020 i den skönlitterära klassen.
I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk från 1980-talet och framåt. Vart psykologstudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över stan. I samma veva slungas Rakels pappa, förläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris.
"Samlade verk" är en roman om djup kärlek, mångårig vänskap och konst i spänningsfältet mellan fiktion och sanning. Dessutom är det en storslagen Göteborgsskildring med moderniteten och klassresan som fond.
-
Avsnitt 10 : Säsongsavslutning
I det här avsnittet bjuder Elin in sin vän Rakel och pratar om att njuta av livet, oh vad händer i kroppen när vi faktiskt gör det. Vi pratar om superhormonet Oxytocin, och hur vi gör för att boosta oss själva med så mycket av det som möjligt. I dagens yoga får du också möjlighet att sätta inte ett nyårslöfte, men en god intention inför det nya året.
Gäst: Rakel Sahlberg
Musik: Fredrik Swahn -
Hejsan
I veckansavsnitt har vi på grund av lite kort om tid försökt oss på att podda I ett nyttformat (vilket resulterade I att det blev ungefär lika långt som vanligt). Iavsnittet avhandlar vi lite feedback precis som vanligt. Vi pratar om attemigrera till rymden, taskiga GPS navigatorer och förväntningar inför Redstone2. Som vanligt avslutar vi med en pryllista
/Mats& Johan