Radiopsykologen Podcasts
-
I höstas förlorade Elias, 20, en av sina närmsta kompisar i självmord. Nu brottas han med känslor av saknad, sorg, tomhet och skuld.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den sista tiden hade kontakten mellan dem varit sporadisk. Men så plötsligt hörde vännen av sig och ville ses.
- Såhär i efterhand förstår jag att han ville träffas en sista gång, för att ta farväl, berättar Elias.
Det här är det sista avsnittet av Livet med Ullakarin Nyberg. Du hör alla tidigare program i appen SR Play. Där hittar du också drygt 500 avsnitt av Radiopsykologen, som programmet hette tidigare.
Vi vill tacka alla er som medverkat under de 13 år som programmet funnits. Utan ert mod att berätta om era liv hade programmet aldrig blivit vad det blivit. Vi är så stolta över att ha fått göra detta tillsammans med er!
//Redaktionen -
Sannas pappa betydde allt för henne. Så plötsligt dog han, oväntat och alldeles för ung. Åren de går men sorgen lättar inte. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Sannas pappa fanns alltid där, både för familjen och för andra. Vid sextio års ålder dog han i sömnen. Sanna tror att pappas kropp och själ var sliten efter all omsorg om andra. - Hade jag lyckats få honom att tänka lite mer på sig själv så hade han kanske inte dött, säger Sanna. Hur kan Sanna lätta på skuldkänslorna som hänger så tungt över henne?Detta är säsongens sista avsnitt av Radiopsykologen, som nu tar ett långt sommaruppehåll. Det är också Lasse Övlings sista samtal som Radiopsykolog - 101 starka samtal har det blivit, varmt tack Lasse!
-
Amanda vaknar på nätterna och tänker, tänker, tänker. Hjärnan går på högvarv men det leder ingen vart. Hur får hon stopp på snurret? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Amanda är bra på att känna av stämningar, snappa upp detaljer och ta in många saker samtidigt. Men bearbetningen går långsamt, allt kommer efteråt. Framförallt på nätterna. - Jag förstår inte varför jag är så långsam. På möten sitter jag ofta tyst och långt efteråt kommer jag på vad jag egentligen tycker och känner, säger Amanda. I säsongens sista Radiopsykologen - om ältandet som sätter stopp för livet.
-
Katarina, 60, har bott tillsammans med sina föräldrar i hela sitt liv. Det var först när de dog som hon började förstå sig själv lite bättre. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. - Jag har alltid varit väldigt spretig i tankarna, berättar Katarina. Väldigt naiv och inte tänkt mig för. Idag vet hon att en del av förklaringen till att hennes liv blivit som det blivit är att hon har Aspergers syndrom. Men det visste hon inte under uppväxten. När föräldrarna dog blev hon helt ensam och insikterna började komma. - Det är som att jag levt i en bubbla, säger Katarina. Jag har inte förstått någonting, förrän nu. Men att förstå är en sak, att acceptera är en helt annan. Hör henne i samtal med psykolog Lasse Övling i säsongens första avsnitt av Radiopsykologen. Vill du prata med Lasse - hör av dig till [email protected]
-
Julia är 26 år och har svårt att säga nej. När hon väl gör det får hon dåligt samvete och känner att hon sviker. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Julia är 26 år och har svårt att säga nej. När hon väl gör det får hon dåligt samvete och känner att hon sviker. - Det bara ältas runt i mitt huvud. Jag kan inte släppa det, säger Julia. Hennes rädsla för vad andra ska tycka har gjort att hon hela tiden tar ansvar för alla runtomkring henne. Och glömmer bort sig själv. - Jag är rädd för att släppa ut känslorna, säger Julia. Rädd för vad folk ska tycka. För att bli sviken. I säsongens sista avsnitt av Radiopsykologen försöker Julia, med Lasse Övlings hjälp, reda ut vad hon ska göra för att lära sig våga stå upp för sig själv.Nästa vecka på samma tid hör du P3 Psykologen, med Hanna Hellquist och Lasse Övling, i en återutsändning från i april.
-
Kerstin, 37, undrar när lyckan vänder. När hon ska slippa leva ensam och äntligen få dela sitt liv med någon? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. - Jag tycker att det är jättejobbigt att leva ensam. Jag saknar att komma hem till någon, som självklart finns där i ens närhet, säger Kerstin. Hon har haft ett par kärleksrelationer tidigare i livet, men aldrig någon som riktigt fastnat. Också med vänner har det varit svårt, särskilt när hon var liten. Nu trotsar Kerstin sin rädsla och ringer till Radiopsykologen för att försöka ta tag i sina problem.
-
När Ursula var ung opererade hon sina bröst. Men den förhöjda självkänslan hon hoppades på infann sig aldrig, bara skam. Idag är hon 60 och har fortfarande inte slutat skämmas för vad hon har gjort. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ursula har ett bra liv och är lyckligt gift. Hon vet att brösten bara är yta och att hon borde sluta bry sig om dem. Ändå kan hon inte bli kvitt känslan av skam och gömmer sig i stora kläder för att dölja brösten. - Det känns som att andra dömer mig för att jag har gjort det här, säger Ursula. I samtalet med Radiopsykologen får Ursula chans att fundera över var skammen egentligen har sina rötter. Och hon hamnar någon helt annanstans än hon först trodde…
-
Cecilia har en svår form av PMS som ger henne stark ångest upp till två veckor varje månad. Det är nästan halva livet. Hur ska hon orka ha det så här? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Cecilia känner sig uppgiven. Trots att hon har ett roligt jobb, en fin man och förmågan att vara kreativ så är perioderna med ångest det som överskuggar allt. - Jag tackar nej till bröllop, resor och middagar, säger Cecilia. Jag kan helt enkelt inte vara den person jag vill vara. Jag är arg på livet och ibland undrar jag hur jag ska stå ut. Men vilka av känslorna är egentligen kopplade till PMS och vilka har med uppväxten och livet att göra? Cecilia ringer till Radiopsykologen för att få hjälp att reda ut vad som är vad.
-
Hasse har gått i pension och flyttat ut i en husvagn. Han känner sig trygg med det kravlösa livet. Men samtidigt är han ensam. Hur skapar man relationer när man har så svårt för krav? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Hasse blev misshandlad under uppväxten och har hela livet gått med känslan av att vara jagad. I yrkeslivet fick han mycket bekräftelse men privat har han aldrig lyckas bygga upp några nära relationer som varat länge. - Har man känt sig jagad som barn och haft mardrömmar om det så går det som en tråd genom hela livet, säger Hasse. Man har svårt att stanna upp. Hasse vänder sig till Radiopsykologen för att få hjälp att bryta den ensamhet som han levt i sen han blev pensionär.
-
- Hur ska jag orka med all sorg och smärta? Hur ska jag kunna ge hopp utan att själv dras med ner i mörkret? Det undrar Anna som engagerat sig i de ensamkommandes situation. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Anna har aldrig stått på barrikaderna, säger hon. Men de senaste åren har hon ägnat mycket tid åt att ställa upp för ensamkommande unga som sökt skydd i Sverige. En av dem bor just nu hemma i Annas familj. Från början var det bara roligt och kändes meningsfullt. Men den senaste tiden har allt fler tappat gnistan och hoppet. Och det påverkar henne på djupet. - Jag är så trött, säger Anna. Jag har en stark ångest och känner mig väldigt otillräcklig.Anna ringer till Radiopsykologen för att få hjälp att hjälpa.
-
Lisa, 57, har aldrig haft en trygg och nära relation. Hon vet inte hur man gör. Hon har backat från kontakten med de vuxna barnen. Om det här berättade hon i Radiopsykologen i februari. Vad hände sen? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Elva månader har gått sen Lisas var med i Radiopsykologen förra gången. Efteråt blev hon kärleksbombad från lyssnare, berättar hon. Det var fantastiskt och under en tid levde hon som i en dimma. Hon fick också kontakt igen med en av sina söner som hade lyssnat på programmet. Det var bra men sen återgick allt till det vanliga. Lisa känner allt starkare att hon måste få förståelse för den utsatthet hon upplevde som barn. Annars kan hon inte vara sig själv i en relation, varken med en terapeut eller en annan människa. Så fort någon börjar kännas viktig på allvar, så blir hon på sin vakt. Då är hon ute på farligt vatten. Kanske måste hon acceptera att hon aldrig kommer att kunna leva nära en annan människa? Eller kan det vara värt att ta risken och försöka en gång till?
-
Camilla är trött på hårda ord, svek och ensamma kvällar. Hon vet att hon gör rätt som lämnar honom. Ändå kan hon inte sluta hoppas på att det ska bli de två igen. Att han ska vilja ha henne tillbaka. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Camilla har just flyttat ut ur det gemensamma hemmet, skaffat ett nytt jobb och bytt stad. Det är många, stora förändringar under kort tid och hon känner sig trött, ledsen och utan kraft att sätta igång allt det nya. - Min hjärna förstår att det här är rätt väg, men hjärtat hänger inte riktigt med, säger hon. Nånstans hoppas jag fortfarande på att han ska säga att han vill ha mig tillbaka. Camilla ringer till Radiopsykologen för att få hjälp att släppa taget om hoppet.
-
Jonas har brutit kontakten med sin mamma. Men han vill inte att det ska drabba hans barn. Hur gör han för att låta dem få ha en god relation till sin farmor men samtidigt skydda sig själv? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det är inte många som vet hur det var för Jonas när han var liten. Han har aldrig berättat. Men han vet. Och minnena från barndomen plågar honom än idag. - Det pågick en slags psykiskt misshandel där hemma, säger Jonas. Det är i alla fall så jag minns det, att lögner och svek var en del av vardagen. Som ett sätt att överleva har Jonas bestämt sig för att inte ha någon kontakt med sin mamma. Men dra in sina barn i detta, det vill han inte. Jonas ringer till Radiopsykologen för att få hjälp med hur han ska balansera mellan sina egna behov och barnens.
-
När Simon var 12 år ritade han en teckning av sig själv. En streckgubbe med ett svart hjärta. Idag är han vuxen och rädd för all ilska han bär inom sig. Och för vad som händer om han släpper ut den. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I många år har Simon känt att det varit nåt fel på honom. Eller snarare att omgivningen har sagt att han är fel. Det har gjort honom förvirrad och idag har han svårt att lita på sig själv och sina upplevelser. Det känns som om mörkret håller på att svälja honom. Simon vet att han mår som bäst när han får vara sårbar och visa hela sig själv. - Jag var på en retreat där jag satt i en halvtimme och tittade in i en annan människas ögon. Bara det. Det var fantastiskt, jag kunde släppa en tyngd. Efteråt ville jag bara skratta, berättar han.Simon försöker säga till sig själv att det är okej att känna ilska. Att det inte betyder att han är ond, inifrån och ut. Men det är svårt. Han ringer till Radiopsykologen för att få hjälp att fundera kring hur han ska hantera sin vrede.
-
- Jag gjorde som du sade, säger Sven när vi ringer upp honom igen. Jag skrev en lista på saker jag skulle förändra och sen gjorde jag det. Det var inte svårt alls. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I årets sista program ringer Allan Linnér tillbaka till ett par av de som medverkat i Radiopsykologen. Minns du Sven, som i ett samtal 2014 sade att han hade allt man kan önska sig? Ett bra jobb, en hustru han älskar, en pigg hund och friska barn. Men den kraftiga smärtan i bröstet, den var en gåta för alla. Ett dåligt hjärta? För tungt ansvar? Sven bestämde sig för att förändra sitt liv. Men vad hände med smärtan i bröstet? Och så möter du Sandra, som i våras berättade om spåren som den skilsmässa hon var med om som barn satt i henne. Om en sorg som inte släpper. Om att pendla mellan två ledsna föräldrar men dölja den gråt man själv bär på. Sandra bestämde sig för att skriva ett brev till sin mamma och ställa ett par avgörande frågor… Fick hon något svar?
- Visa fler