Ola Korsfeldt Podcasts
-
Detta är ett bonus avsnitt i serien om originalet Kalle på dillen. Har du inte lyssnat på de andra tre delarna gör gärna det först. I bonusavsnittet får ni följa med hem till Ola Korsfeldt, en expert på ämnet Kalle på dillen. Han visar upp sitt stora arkiv med fotografier, tidningsurklipp, artiklar och kartor med koppling till Kalle på dillen. Bland arkivmaterialet har Ola även gamla ljudinspelningar med Kalle och hans vänner, inspelade på 50-60 talet. I detta bonusavsnitt får vi höra ett litet stycke från detta band. Slutligen besöker Mattias och Ola en äldre man som träffat Kalle i sin ungdom.
Detta är det sista avsnittet i den första säsongen av Originella Människor. Prenumerera på podden så får ni en notis när en ny säsong kommer ut.
Dela gärna och sprid podden vidare så fler får möjlighet att lyssna, tack på förhand.
Producerad år 2022 - Instagram: @gardsmygen_produktion
Kontakt: [email protected]
Musik: Epidemic Sound -
Mattias Ohlsson följer med hjälp av Ola Korsfeldt i Kalle på dillens fotspår och de letar sig genom en snårig terräng fram till vad som idag finns kvar av gården Skogsdill där huvudpersonen en gång bodde. Idag finns inte mycket spår kvar av skogsvägen som ledde fram till det lilla huset med torvtak. För många, många år sedan vandrade mängder av människor dit för att besöka det svensk-amerikanska originalet de hört så många skrönor om. Ola berättar med stor inlevelse hur det såg ut på den tiden. Han berättar också varför han känner ett frändskap mellan Kalle och andra svensk-amerikaner. Slutligen tar Ola med Mattias till kyrkogården i Korsberga där Kalle idag ligger begravd.
Ett bonusavsnittet kommer att publiceras den 6 Januari 2022 för den som vill höra lite mer om historien.
Stort tack till Ola, Ing-Marie, Öiwind, Gullvi & Jenny
Producerad år 2022 Instagram: @gardsmygen_produktion
Kontakt: [email protected] Musik: Epidemic Sound -
Originella Människor - Säsong 1"Eremiten i skogen"
Mattias Ohlsson bestämmer sig för att ta reda på mer om det småländska originalet som han hörde talas om när han växte upp i trakten utanför Vetlanda i Småland. Mannen hette egentligen Carl Emil Andersson (1898–1970) men kallades i folkmun för "Kalle i dillen" och bodde i en liten nedgången stuga med torvtak i skogen, utan el, rinnande vatten eller andra bekvämligheter.
Det finns många skrönor om detta original, som till exempel att han åt räv, grävling, orm och även maskangripet härsket kött. Än idag talas det ibland bland de äldre i bygden om denna man som med tiden blev en lokalkändis och ett populärt utflyktsmål.
Mattias åker upp till bygden där Kalle en gång bodde i närheten av Södra Solberga i djupaste Småland. Där träffar han historieberättaren Ola Korsfeldt, som enligt folk i trakten kan allt om "Kalle på dillen" eller "Eremiten i skogen", som tidningarna beskrev honom.
Ola berättar hur det kom sig att Kalle och hans familj hamnade på gården Skogsdill och varför de blev så kända i bygden. Han visar även runt Mattias till olika platser med stark koppling till byorginalet och berättar såväl skrönor som verkliga händelser ur Kalles händelserika liv.
Högg han verkligen av foten på sin döda far? Varför samlade han på gamla djurben och ansjovisburkar? Dessa och fler frågor tas upp i detta spännande avsnitt.
Podden Originella Människor - Säsong 1
Kalle på dillen, 3 delar + bonusavsnitt
Reporter: Mattias Ohlsson
Gäst: Ola Korsfeldt
Producerad: 2022
Copyright: Gärdsmygen ProduktionFölj oss gärna på Instagram:
@gardsmygen_produktion @originella_manniskor_podcast
På våra Instagramkonton kan du komma i kontakt med oss, se bilder från podden och ta del av unika inslag från varje avsnitt. Vi uppskattar om du vill dela, kommentera och betygsätta podden – det hjälper fler att upptäcka den och gör det lättare för oss att synas i det stora poddhavet.
-
I den första säsongen av podden ORIGINELLA MÄNNISKOR får ni i 3 avsnitt + 1 bonusavsnitt höra historien om det småländska originalet Kalle på dillen. Medverkar i programmet gör bland annat Kalle på dillen-experten Ola Korsfeldt.
Reporter är Mattias Ohlsson från Gärdsmygen Produktion.